Κ.Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι

Κ.Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι

Η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για σύγκληση τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου το προσεχές διάστημα.

Συνάντηση Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι

Στις διαχρονικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, που επισφραγίστηκαν με την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την συνάντησή της με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου «η Συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ αποδεικνύει τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας των δυο χωρών μας, αλλά και την προσήλωσή τους στη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο».

Παράλληλα, χαρακτήρισε θλιβερό, το γεγονός ότι «η Συμφωνία αυτή χρησιμοποιήθηκε από την Τουρκία ως πρόσχημα για την πρόκληση πρωτοφανούς έντασης στην περιοχή με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων και την αποφυγή διαλόγου με την Ελλάδα».

Μάλιστα, τόνισε ότι «η Ελλάδα όχι μόνο δεν απειλεί κανέναν αλλά επιδιώκει πάντοτε τον διάλογο και τη συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής προς όφελος της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μεσόγειο».

Τέλος, χαιρέτησε το γεγονός ότι η Αίγυπτος ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, προωθώντας την ελληνο-αιγυπτιακή φιλία και συνεργασία, όπως αποδεικνύει και η επίσκεψη του κ. Σούκρι.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή, της μετέφερε τους χαιρετισμούς του Πρόεδρου της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, και την ευχή του να συναντηθεί μαζί της σύντομα στην Αίγυπτο.

Ο κ. Σούκρι σημείωσε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη εκτός αραβικού πλαισίου μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού και τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο θα ήθελε να τονίσει τις πολύ καλές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες. «Αυτές είναι ιστορικές σχέσεις, χιλιάδες χρόνια. Σχέσεις που ενισχύθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια σε πολλούς τομείς, στο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, λόγω της πολύ καλής θέλησης που διαθέτουν οι ηγεσίες των δυο χωρών» πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος προσβλέπει πως αυτές οι σχέσεις συμβάλλουν στην επικράτηση της ειρήνης και στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και γενικότερα σε όλη την περιοχή.

Επισήμανε, επίσης, ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα έχει στόχο να στείλει ένα μήνυμα ότι «η Αίγυπτος στέκεται δίπλα στην Ελλάδα σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία».

Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι «εμείς επιθυμούμε να επικρατήσει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μετά την κλιμάκωση που γίνεται από την άλλη πλευρά, κάτι το οποίο επηρεάζει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη γενικά την περιοχή».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η συνεργασία μας, η συμβολή μας και οι επαφές μας και με την Ελλάδα και με την Κύπρο, θα βοηθήσουν να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή αλλά και να είμαστε ένα τείχος απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση της άλλης πλευράς».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.