ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Το lockdown καλά κρατεί: Τι είναι ανοιχτό και τι παραμένει κλειστό

Το lockdown καλά κρατεί: Τι είναι ανοιχτό και τι παραμένει κλειστό

Σε ισχύ είναι από σήμερα η παράταση του lockdown σε αρκετές περιοχές μετά τις ανακοινώσεις από την Πολιτική Προστασία.

Μετά από έκτακτη σύσκεψη που έγινε χθες στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε να συνεχιστεί το αυστηρό lockdown στις ακόλουθες περιοχές:

  • Δυτική Αττική (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα)
  • Δήμος Εορδαίας,
  • Δήμος Κοζάνης και Βοΐου
  • ΤΚ Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης
  • Κάλυμνος

Το κέντρο επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων, τα αποτελέσματα των τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης, αποφάσισε για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, να παραταθεί η καραντίνα για μία εβδομάδα και συγκεκριμένα ως τις 18 του μηνός.

Τα μέτρα που ισχύουν για τις περιοχές αυτές, είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, των Δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, των ΤΚ Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης, καθώς και εκτός της νήσου Καλύμνου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ)

Επίσης προβλέπεται:

  • Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας και Θράκης και Νοτίου Αιγαίου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας και Θράκης και Νοτίου Αιγαίου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί
  • Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας και Θράκης και Νοτίου Αιγαίου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από σήμερα, από τις 6 το πρωί μέχρι και τη Δευτέρα 18-01-2021 οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Lockdown: Τι ανοίγει από σήμερα, ποιες δραστηριότητες παραμένουν κλειστές

Από σήμερα και για την υπόλοιπη εβδομάδα, αλλάζουν ορισμένα μέτρα όπως για παράδειγμα τα σχολεία που σήμερα ανοίγουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Κλειστό παραμένει το λιανεμπόριο όπως και οι εκκλησίες, ενώ την άλλη εβδομάδα ξεκινά η αθλητική δραστηριότητα στην Super League 2 και το βόλεϊ.

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν:

Σχολεία: Νηπιαγωγεία και Δημοτικά και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς και ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων. Η δια ζώσης εκπαίδευση θα γίνει με ενισχυμένα μέτρα. Υπάρχει πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό, με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών, καθώς και για χρήση περισσότερων εισόδων, όπου αυτό είναι εφικτό. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ μέσω της ειδικής πλατφόρμας edu.testimg.gov.gr. και θα ενημερώνονται με sms για το ραντεβού τους στο πλησιέστερο από τα 386 κέντρα που θα γίνονται τα τεστ. Ήδη σήμερα πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα τεστ σε όλη την Ελλάδα. Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, τα αντισηπτικά, οι καθαρισμοί και οι αποστάσεις. Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό, εώ για τα παιδιά είναι προεραιτική. Οι σταθμοί θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν ειδικά μέτρα, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή τους.

Λιανεμπόριο: Σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας για τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και τα στούντιο αισθητικής. Επίσης παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος.

Χώροι λειτουργίας: Χωρίς πιστούς για την επόμενη εβδομάδα. Στις κηδείες με τη συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων.

Στις εταιρείες, ισχύει η τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και με ραντεβού, με τήρηση απόστασης στο 1,5 μέτρο.

Στα δικαστήρια με ειδικά μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα

Στις 16 και 17 Ιανουαρίου ξεκινούν η Super League 2 και η Volley League με όλα τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη Super League 1 και χωρίς παρουσία κοινού.

Σε ότι αφορά τους προς κατάταξη υπόχρεους στρατιωτικής θητείας με τη 2021 Α’ ΕΣΟ, οι νεοσύλλεκτοι θα μπορούν να συνοδεύονται στο κέντρο εκπαίδευσης από τους γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς θα πρέπει να έχουν βεβαίωση, που θα χορηγείται από τις πύλες των στρατοπέδων κατάταξης. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αφίξεις από το εξωτερικό: Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα έως και τις 21 Ιανουαρίου, από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, αλλά και τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στο μέρος που δηλώνεται στο έγγραφο plf για 7 ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο χρόνος περιορισμού θα είναι όσες οι μέρες διαμονής τους. Ειδικά για τους επιβάτες από το ΗΒ, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα, θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο τεστ pcr όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ταξιδιώτες του εξωτερικού, πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους και να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα plf.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.