ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Απίστευτο αλαλούμ: «Ειδικοί» λένε να θυσιάσουμε και το Πάσχα και η κυβέρνηση υπόσχεται «άνοιγμα» τη Δευτέρα – Τι ισχύει;

Απίστευτο αλαλούμ: «Ειδικοί» λένε να θυσιάσουμε και το Πάσχα και η κυβέρνηση υπόσχεται «άνοιγμα» τη Δευτέρα – Τι ισχύει;

Σε δραματική κατάσταση είναι η οικονομία της χώρας με περίπου 200.000 επιχειρήσεις να βρίσκονται υπό τον κίνδυνο του «λουκέτου», με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ανά ώρα και από ένα διαφορετικό σενάριο για το πότε τελικά θα ανοίξει η οικονομία.

Σύμφωνα με θερμικούς φορείς για την περίοδο Δεκεμβρίου 2020 – Μαρτίου 2021 οι απώλειες στον τζίρο θα ξεπεράσουν τα 7,5 δισ. ευρώ, παρά τη μαγική εικόνα που υπάρχει στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του φετινού Ιανουαρίου.

Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς κάθε μέρα που μένει κλειστή η αγορά και παρατείνεται το lockdown έχει δραματικές επιπτώσεις για την οικονομία της χώρας και παρόλα αυτά τα κρούσματα δεν πέφτουν, αντιθέτως αυξάνονται.

Η κοινωνία μετά από 5 μήνες συνεχόμενου lockdown «βράζει» και κυβέρνηση να προσπαθεί να την καθησυχάσει διαρρέοντας σχέδια ανοίγματος της χώρας στις 5 Απριλίου, κάτι που όμως δεν είναι σίγουρο, καθώς και η κυβέρνηση από την μία πλευρά υποστηρίζει πως «δεν μπορούμε να μιλάμε με ημερομηνίες» (πχ Κικίλιας), ενώ από την άλλη η Ν.Κεραμέως ανακοινώνει το άνοιγμα των σχολείων και ο Α.Σκέρτσος διαβεβαιώνει πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η αγορά.

Αλλά και αρκετοί από τους «ειδικούς» κάνουν λόγο για άνοιγμα της χώρας… το Πάσχα, ενώ άλλοι ζητούν να ανοίξει άμεσα το λιανεμπόριο, αλλά και η εστίαση.

Δηλαδή… ένα απίστευτο αλαλούμ!

Από το πρωί αρκετοί «ειδικοί» έχουν εκφράσει την άποψη τους με τον έναν να λέει αντίθετα πράγματα από τον άλλον, αποτέλεσμα είναι ο κόσμος να έχει μπερδευτεί και να μειώνεται ακόμα περισσότερο οι αξιοπιστία τους.

Σήμερα, έχουμε από τη μια την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη (μίλησε για «άμεση έναρξη της εστίασης, των καταστημάτων και των σχολείων») και την καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού («πρέπει να ανοίξουμε δεν έχουμε επιλογές») να ζητούν άμεσα άνοιγμα και από την άλλη τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη και τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Δημόπουλο, να… ξορκίζουν και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά και το Πάσχα!

«Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν τρέξει τα λύκεια θα μπορούσαν να ανοίξουν στις 5 Απριλίου με το πλαίσιο που έχει τεθεί και μεγάλη προσοχή από όλους. Θα είναι λάθος να ανοίξει το λιανεμπόριο. Θα μπορούσε να συζητηθεί για άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 12 Απριλίου με την δυνατότητα να μπορούν να μπουν μέσα. Η εστίαση ίσως το Πάσχα θα μπορούσε να ανοίξει, αλλά δεν πρέπει να ανοίξει η δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό. Υπάρχει σενάριο και για 4ο κύμα γι αυτό και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

Ο κ. Δημόπουλος από την πλευρά του έριξε τη… βόμβα για το Πάσχα: «Θα πρέπει να θυσιάσουμε το Πάσχα για να έχουμε καλύτερο καλοκαίρι. Δυστυχώς, τις επόμενες μέρες αναμένουμε να συνεχιστεί η αύξηση των εισαγωγών των ασθενών που θα χρίζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ».

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: «Είναι δύσκολες οι επόμενες 10 μέρες. Αν επιβαρύνουμε την επιδημιολογική κατάσταση, θα υπονομεύσουμε τις δραστηριότητες του καλοκαιριού. Ακόμα δεν είδαμε την επιπέδωση και την σταθεροποίηση που θέλουμε. Να μην υπάρξει καμία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 12 Απριλίου. Είναι επικίνδυνο τυχόν άνοιγμα των δραστηριοτήτων νωρίτερα».

Εκτός της πολυφωνίας των επιστημόνων όμως, έχουμε και τις πολιτικές παρεμβάσεις, με τον Άκη Σκέρτσο να προαναγγέλλει άνοιγμα σε λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση ως τα μέσα Απριλίου και τη Νίκη Κεραμέως να θέλει άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων την επόμενη εβδομάδα.

Το τι τελικά θα γίνει; Άγνωστο! Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορούμε να πιστέψουμε στις υποσχέσεις της κυβέρνησης, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί στις αρχές του μήνα ότι στις 15 του Μαρτίου θα ανοίξουμε και ακόμα… εξετάζουμε τα σενάρια για το πότε και εάν θα ανοίξει κάτι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.