Επιβεβαιώνει ο Κ.Μητσοτάκης: Από Δευτέρα θα εργάζονται μόνο όσοι κατέχουν «υγειονομικό πάσο» – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Επιβεβαιώνει ο Κ.Μητσοτάκης: Από Δευτέρα θα εργάζονται μόνο όσοι κατέχουν «υγειονομικό πάσο» – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Εργασία μόνο για τους «ελεγχόμενους». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του pronews.gr κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ΚΟ της ΝΔ υποστηρίζοντας πως από εβδομάδα το μέτρο με τα υποχρεωτικά self test θα επεκταθεί και στους εργαζομένους.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως οι ανακοινώσεις για την διεύρυνση των κλάδων που από Δευτέρα θα κάνουν υποχρεωτικά self test θα γίνει σήμερα το απόγευμα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα ισχύει για εργαζομένους σε λιανεμπόριο, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κούριερ, delivery, αλλά και εργοστάσια, ενώ αναμένεται να γίνει υποχρεωτικό και για τους εργαζόμενους στην εστίαση, όταν αυτή ανοίξει.

Έτσι από Δευτέρα θα μπορούν να πηγαίνουν στις εργασίες τους μόνο όσοι κατέχουν το απαραίτητο «υγειονομικό πάσο», κάτι το οποίο δεν διαφέρει σε τίποτα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, του οποίου θιασώτης είναι ο Κ.Μητσοτάκης, και το οποίο δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί στην πορεία, όταν και θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί.

Ήδη σήμερα έφτασαν στη χώρα μας Ισραηλινοί τουρίστες οι οποίοι έδειχναν το «πράσινο διαβατήριο» στο αεροδρόμιο για να μπουν στη χώρα.

«Βαδίζουμε, όπως όλα δείχνουν, στην τελευταία αλλά και στην πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας. Έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο. Από τη μία πλευρά έχουμε με το μέρος μας τα εμβόλια, τον καιρό και τα μαζικά τεστ είτε αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες test του ΕΟΔΥ είτε τα εκατομμύρια self test στην εκπαίδευση και από Δευτέρα στους χώρους εργασίας. Από την άλλη εχθρός παραμένει η κούραση, όμως, η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

«Έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με υπευθυνότητα στο δρόμο που χαράξαμε, συνδυάζοντας από τη μια την προστασία της υγείας μας με την προσεκτική επαναλειτουργία δραστηριοτήτων στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στην εκπαίδευση. Να αποφύγουμε, δηλαδή, υπερβολές που θα μας ανάγκαζαν να κάνουμε βήματα πίσω», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα self tests ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι «ένα σημαντικό πρόσθετο αμυντικό όπλο δίπλα στα υπόλοιπα, στη μάσκα, στις αποστάσεις, στην ατομική υγιεινή», ενώ χαρακτήρισε τους εμβολιασμούς ως «ένα σοβαρό προγεφύρωμα προς το τείχος ανοσίας το οποίο χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς».

«Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, ζητώντας «να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται». «Η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα», επεσήμανε.

Ειδική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις μεταρρυθμίσεις που συνεχίζει η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στο υπό κατάρτιση εργασιακό νομοσχέδιο. «Η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκόπης με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου».

Πρόκειται, όπως είπε, «για το νέο χάρτη για την εργασία που, ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο, τι προβλέπει, τι προστατεύει, ποιον προστατεύει από καταχρήσεις των εργοδοτών σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή αδήλωτη εργασία καθώς στην ψηφιακή του κάρτα θα δηλώνει ο ίδιος το πόσο δούλεψε. Θεσπίζει πρώτη φορά άδεια μετ’ αποδοχών και για τον πατέρα και δίνει γονική άδεια για το ζευγάρι. Κατοχυρώνει -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- για πρώτη φορά το δικαίωμα αποσυνδέσης στην τηλεργασία. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι συχνά δίνεται άλλοθι υπέρ απασχόλησης και θέτει, επιτέλους, ένα πλαίσιο ασφάλισης αλλά και ασφάλειας για όσους εργάζονται σε εργασίες delivery και κούριερ.

Και κάτι ακόμα: εξισώνεται, επιτέλους, η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων. Ένα πάγιο αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος πραγματοποιείται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση. Για το νομοσχέδιο θα μιλήσει σε λίγο εκτενέστερα ο Υπουργός. Θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση ώστε να διαλυθούν και μύθοι, όπως αυτός που καλλιεργείται περί οκταώρου.

Λοιπόν, λίγες κουβέντες και καλές. Το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει. Έκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος. Τόσο απλά. τόσο λειτουργικά. Τις άλλες καινοτομίες με κορυφαία την προστασία των γυναικών και την προώθηση ισότητας».

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, κάνοντας λόγο για «μια γόνιμη συζήτηση στο πλαίσιο ενός πραγματικά νέου κεφαλαίου στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ο κ. Menfi με διαβεβαίωσε, ακόμα μία φορά, ότι το μέλλον της χώρας του περνά μέσα από την ειρήνη και από την απαλλαγή από ξένους στρατούς. Και φυσικά μέσα από την οδό της Ευρώπης. Ενώ και εγώ, με τη σειρά μου, υποδέχτηκα την επιλογή της Λιβύης να συνεργαστεί πρώτα και πάνω από όλα με τους φυσικούς της γείτονες, όπως είναι η Ελλάδα. Εξάλλου μας συνδέουν πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί που χάνονται στα βάθη των αιώνων», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.