Το σχέδιο για την άρση του lockdown: Τι «ανοίγει» μετά την εστίαση – Πότε θα καταργηθεί το άσκοπο μέτρο των SMS

Το σχέδιο για την άρση του lockdown: Τι «ανοίγει» μετά την εστίαση – Πότε θα καταργηθεί το άσκοπο μέτρο των SMS

Τους… τουρίστες περιμένει η κυβέρνηση για να ανοίξει πλήρως τη χώρα. Μπορεί να άνοιξε χθες η εστίαση, όμως η άρση του lockdown ουσιαστικά θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του Μάη, όταν και θα ανοίξει ο τουρισμός.

Χθες καφετέριες και εστιατόρια ανέβασαν ρολά, μετά το πολύμηνο «λουκέτο», παρόλα αυτά το «άνοιγμα» τους ήταν «παγωμένο», καθώς χιλιάδες καταστήματα δεν άνοιξαν, ενώ σχετικά λίγα ήταν και τα μαγαζιά που γέμισαν και αυτά… στο 30-40% της χωρητικότητάς τους (λόγω των μέτρων).

Εκτός από το άνοιγμα της εστίασης πλέον η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 23:00 το βράδυ, ενώ σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο σειρά τώρα παίρνουν τα σχολεία.

Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου, θα ανοίξουν οι πόρτες για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, πέραν των λυκείων, τα οποία λειτουργούν ήδη διά ζώσης. Η επιστροφή στις τάξεις θα συνοδευτεί και σε αυτή την περίπτωση, από την υποχρεωτική διενέργεια self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η ημερομηνία – ορόσημο είναι η 15η Μαΐου, οπότε και ανοίγει ο τουρισμός. Η προσέλευση των επισκεπτών στη χώρα μας θα γίνεται με αποδεικτικό εμβολιασμού ή αρνητικό μοριακό τεστ κορωνοϊού 72 ωρών.

Την ίδια ημέρα αναμένεται να απελευθερωθούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Παράλληλα, όπως έχει προαναγγελθεί, τότε αναμένεται να ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες.
Σε ό,τι αφορά τα SMS μετακίνησης στο 13033, μέχρι την 15η Μαΐου, θα συνεχίσουν να «συντροφεύουν» την κυκλοφορία των πολιτών. Από τα μέσα του μήνα, οπότε και τα βασικά βήματα της επιστροφής στην κανονικότητα θα έχουν ολοκληρωθεί, θα μπορούμε να αποχαιρετήσουμε και τα SMS, καθώς τότε αναμένεται και η κατάργησή τους.

Τα μέτρα για την εστίαση

Όσον αφορά στα μέτρα, με τα οποία ανέβασαν ρολά τα καταστήματα της εστίασης, οι καφετέριες και τα εστιατόρια λειτουργούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους και μόνο για καθήμενους πελάτες.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η μουσική, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας κατά τον χρόνο αναμονής.

Αναλυτικότερα, πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω υγειονομικοί κανόνες:

  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
  • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.
  • Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
  • Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.
  • Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.
  • Ακόμη, το ωράριο λειτουργίας τους είναι από τις 05:00 έως τις 22:45.

Οι υπηρεσίες take away, delivery και drive-through επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων, αυτά θα μπορούν να λειτουργούν μόνο με τις υπηρεσίες take away και delivery.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.