Χ.Θεοχάρης σε DW: «Με απόλυτη υπευθυνότητα το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα»

Χ.Θεοχάρης σε DW: «Με απόλυτη υπευθυνότητα το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα»

Ο Χάρης Θεοχάρης βρέθηκε στο Βερολίνο με αφορμή την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα και μίλησε για το συγκεκριμένο γεγονός.

Γύρω στα 4 εκατ. Γερμανοί τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα το 2019, δηλαδή την τελευταία σαιζόν υπό κανονικές συνθήκες, ενώ τα έσοδα ξεπέρασαν τα 3. δις ευρώ. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η τουριστική κίνηση το 2020 κινήθηκε σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Και φέτος; Αν και οι εντυπώσεις που αποκόμισε από τα ταξίδια του τους τελευταίους μήνες σε πολλές χώρες είναι ενθαρρυντικές, «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης σε Έλληνες ανταποκριτές στη γερμανική πρωτεύουσα.

Παρά το ότι η φετινή τουριστική σαιζόν θα είναι καλύτερη από την περσινή, θα είναι «οικονομικά δύσκολη». Το στοίχημα φέτος είναι το brand της χώρας ως τουριστικός προορισμός. «Θέλουμε να αποδείξουμε ότι μέσα στην πανδημία, και κυρίως στο άνοιγμα του τουρισμού μέσα στην πανδημία, αντιμετωπίσαμε την κατάσταση με παραδειγματισμό, με υπευθυνότητα και δεν βάλαμε σε δεύτερη μοίρα την υγεία των Ελλήνων και των τουριστών, αλλά σε πρώτη.» Η στάση αυτή είναι μια υποθήκη για το μέλλον, σημείωσε.

Διστακτικά γερμανικά ανοίγματα

Όπως ακόμη τόνισε, από την πλευρά της η Ελλάδα έχει δημιουργήσει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για μια ασφαλή παραμονή των τουριστών στη χώρα. Τις σχετικές προσπάθειες χαιρέτησαν οι τουριστικοί παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε στο Βερολίνο (TUI, Γερμανικός Ταξιδιωτικός Σύνδεσμος DRV) και τις αναγνώρισε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTCC) απονέμοντας την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα το βραβείο «Global Champion Award for COVID-19 Crisis Management». Ανεξάρτητα όμως από τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα για έναν ασφαλή τουρισμό, παντού στον κόσμο, και ως εκ τούτου και στη Γερμανία, οι πολίτες έχουν ενδοιασμούς να ταξιδέψουν.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση (ινστιτούτο GfK) μόνο το 39% των Γερμανών σκοπεύει να ταξιδέψει φέτος, στην πλειοψηφία του σε τουριστικούς προορισμούς στο εσωτερικό. Το ποσοστό των Γερμανών που σκοπεύει να ταξιδέψει εντός της Ευρώπης ανέρχεται στο 18%. Υψηλά στις προτιμήσεις είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Αυστρία. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα προηγούνται τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ενδεχομένως αυτό το ποσοστό να αυξηθεί από το στιγμή που αρχίσει να χρησιμοποιείται το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όπως προέκυψε από τη συνομιλία που είχε ο κ. Θεοχάρης με τον υφυπουργό Οικονομίας και εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα Τουρισμού, Τόμας Μπαράις, το πιθανότερο είναι η Γερμανία να ξεκινήσει με το πιστοποιητικό στα μέσα Ιουνίου. Η Ελλάδα θα το εφαρμόσει από την 1η Ιουνίου. Ο Έλληνας υπουργός διαπίστωσε δυσφορία στους τουριστικούς παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε στο Βερολίνο για το τρόπο, με τον οποίο η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα του τουρισμού, θεωρώντας τους περιορισμούς που έχει επιβάλει υπερβολικούς. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο τον εσωτερικό τουρισμό, αλλά τους τουριστικούς προορισμούς των Γερμανών στο εξωτερικό, συνεπώς και στην Ελλάδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.