Η ατζέντα της συζήτησης Μητσοτάκη-Ζάεφ – Τι είπαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η ατζέντα της συζήτησης Μητσοτάκη-Ζάεφ – Τι είπαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στο ζήτημα εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρθηκαν χθες ο Ζόραν Ζάεφ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έσπευσε να διαμηνύσει ότι η κύρωση των σχετικών μνημονίων από το ελληνικό κοινοβούλιο θα εξαρτηθεί από τις προτεραιότητες του πυκνού νομοθετικού έργου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που είχε από την προεκλογική περίοδο δηλώσει ότι παρά την διαφωνία της ΝΔ με τις «Πρέσπες» η συμφωνία που υπέγραψαν Τσίπρας-Ζάεφ είναι δεσμευτική για τη χώρα, χαρακτηρίζει ζωτικής σημασίας τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπογραμμίζει τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων.

Με αφορμή την συνάντησή τους χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Ζόραν Ζάεφ επιβεβαίωσε τη βούλησή του για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που υφίστανται για συνεργασία, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέδειξε την σημασία της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων γενικότερα.

Για μια ιστορική τομή «που άλλαξε το παιχνίδι στα Βαλκάνια» κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, το κόμμα του οποίου- με αφορμή την επίσκεψη Ζάεφ στην Αθήνα για το φόρουμ των Δελφών- καλεί τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση «να ενημερώσει τους πολίτες, αν και πότε θα φέρει προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία προασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα».

Στο ερώτημα που θέτουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την «πρόβλεψη» ότι ο Κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να φέρει προς κύρωση στην βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια, επειδή φοβάται ότι θα τα καταψηφίσουν βουλευτές του, απάντησε νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη αποδίδοντας επισήμως την μη κύρωση των σχετικών μνημονίων στο πυκνό νομοθετικό έργο της τρέχουσας περιόδου.

«Η κυβέρνηση έχει πυκνό νομοθετικό έργο. Η κύρωση των συμφωνιών θα προσαρμοστεί στις νομοθετικές προτεραιότητες και όχι το αντίστροφο», είπε η κυρία Πελώνη η οποία προϊδεάζοντας για την συζήτηση που θα ακολουθούσε μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, τόνισε ότι «στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται η διερεύνηση του πεδίου δυνατοτήτων συνεργασίας καθώς και η πλήρης και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών που είναι ενταξιακός όρος για τη γειτονική χώρα».

Είναι πασιφανές ότι τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας θα έρθουν προς κύρωση στην ελληνική βουλή σε χρόνο που θα επιλέξει το Μέγαρο Μαξίμου- άλλωστε δεν υπάρχει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της συμφωνίας μέσω της ψήφισης των σχετικών μνημονίων. Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας που μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ προώθησε πρωτοβουλίες με κατάληξη τις «Πρέσπες», θεωρεί πατριωτική και επωφελή για τη χώρα και την περιοχή την συμφωνία, στηρίζει επίσης την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων και των Δυτικών Βαλκανίων και δηλώνει ότι η επιμονή του για την υπογραφή της συμφωνίας «άξιζε το πολιτικό κόστος».

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας βέβαια κατηγορούν την Κουμουνδούρου ότι ως κυβέρνηση επιχείρησε με «όχημα» τις «Πρέσπες» να προκαλέσει ρήγματα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας- κάτι που δεν πέτυχε, όπως αποδείχτηκε λίγους μήνες μετά, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019.

Ο Ζόραν Ζάεφ που με την ευκαιρία της συμμετοχής του στο Φόρουμ των Δελφών είχε συνάντηση χθες με τον πρωθυπουργό, ενώ σήμερα στις 10.30 το πρωί θα συναντηθεί στη Βουλή με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εστιάζει στην εξέλιξη των στενών οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών- απευθυνόμενος δε στον κ. Μητσοτάκη κατά την υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να υπογραμμίζει την πρόθεσή του να συζητήσουν για το ζήτημα της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εσείς είστε ο κύριος γείτονάς μας, ο στρατηγικός μας εταίρος και θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις λεπτομέρειες των θέσεών μας και βεβαίως να ζητήσω τη βοήθειά σας, κ. πρωθυπουργέ, αλλά και του κ. Δένδια και όσων εμπλέκονται στη διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ υπενθυμίζοντας ότι ήταν η ελληνική πλευρά και κυβέρνηση το 2003 που με τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης έστειλε ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για όλες τις βαλκανικές χώρες, το οποίο πρέπει να υποστηριχθεί.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας έκανε ειδική αναφορά στο άνοιγμα των συνόρων για τον τουρισμό στην Ελλάδα- όπως και στο ότι είναι στο τελικό στάδιο των επαφών με τα Ελληνικά Πετρέλαια για τη λειτουργία του αγωγού πετρελαίου. «Σήμερα το πρωί είχαμε την τελευταία σύσκεψη σε υψηλό επίπεδο, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις και οι εκπρόσωποι της εταιρείας θα χρειαστεί να προσδιορίσουν τα συγκεκριμένα δεδομένα», συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ εκτιμώντας παράλληλα ότι με την τελική συμφωνία τα ΕΛΠΕ θα έχουν επίσης την ευκαιρία να διοχετεύσουν επίσης πετρέλαιο στη Σερβία, στο Κόσοβο και στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ η χώρα του θα επενδύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ενεργειακά project στην Αλεξανδρούπολη και θα κλείσει τις μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα το συντομότερο δυνατό, καθώς το κόστος τους είναι μεγάλο. «Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως είμαστε στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με τον Όμιλο Μυτιληναίος για τη μονάδα παραγωγής που χρησιμοποιεί αέριο στα Σκόπια, την πρωτεύουσά μας. Η ΔΕΗ είναι ένα από τους βασικούς συμμετέχοντες σε αυτό το μεγάλο έργο, ύψους 700 εκατ. ευρώ, ένα έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ενεργειακό μείγμα της ευρύτερης περιοχής», ανέφερε ο κ. Ζάεφ και κατέληξε:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μια ακόμη μεγάλη επιχείρηση θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Πανευρωπαϊκού Διαδρόµου VIII, ενός ευρωπαϊκού άξονα που θα ενώνει Ιταλία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία. Αυτό είναι θετικό για την επιχειρηματικότητα στην ευρύτερη περιοχή, είναι το μεγαλύτερο έργο και υπάρχει περιθώριο για πολλές επενδύσεις».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.