ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Euractiv: «Ανέτοιμη η Ελλάδα για τις πλημμύρες – Απέτυχε πλήρως να εφαρμόσει το πλαίσιο της ΕΕ»

Οι ευθύνες που έχει η κυβέρνηση για τις θλιβερές πλημμύρες

Euractiv: «Ανέτοιμη η Ελλάδα για τις πλημμύρες – Απέτυχε πλήρως να εφαρμόσει το πλαίσιο της ΕΕ»

Στις πολιτικές αιτίες της πλημμύρας που κατέστρεψαν τα πάντα στη Θεσσαλία κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel αναφέρεται το Euractiv.

Σε αυτό τονίζεται η έλλειψη προετοιμασίας της Ελλάδας αλλά και η αδυναμία εφαρμογής των οδηγιών της ΕΕ για τη διαχείριση των πλημμυρών.

H εισαγγελική έρευνα για να διαπιστωθεί η επάρκεια των μέτρων πρόληψης που έχουν ληφθεί από τις τοπικές αρχές έρχεται εν μέσω κατηγοριών για το σπάσιμο αναχώματος που προκάλεσε σκόπιμα πλημμύρες σε συγκεκριμένη περιοχή με μικρότερους οικισμούς, ώστε να αποφευχθεί η εισβολή των νερών σε μεγαλύτερες πόλεις της Θεσσαλίας.

«Η έρευνα θα προσδιορίσει ποιος φταίει, αλλά η κατάσταση υπογραμμίζει και πάλι την έλλειψη ετοιμότητας της Ελλάδας», όπως σημειώνεται.

Υπογραμμίζεται επίσης, για την δημιουργία νέου φορέα διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνει τα θέματα διαχείρισης λεκάνων απορροής ποταμών, μόνο που η Ελλάδα απέτυχε να το εφαρμόσει πλήρως.

Συγκεκριμένα, η Οδηγία πλαίσιο της ΕΕ για τα ύδατα, εγκρίθηκε ήδη το 2000 και επιβάλλει σε κάθε χώρα μέλος να καταθέτει ανά έξι χρόνια στην Κομισιόν το επικαιροποιημένο σχέδιό της, ενώ το ίδιο ισχύει και για την αντίστοιχη Οδηγία πλαίσιο της ΕΕ για τις πλημμύρες, που εγκρίθηκε το 2007.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου από την Κομισιόν από τον περασμένο Φεβρουάριο, γιατί όπως είπε στο Euractiv εκπρόσωπός της, απέτυχε να αναθεωρήσει εγκαίρως τα απαραίτητα έγγραφα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμη σκληρότερη εμφανίζεται η Κλερ Μπάφερτ, υψηλόβαθμο στέλεχος του WWF για τις πολιτικές υδάτων. Όπως σημειώνει στην ίδια πηγή, και η Κομισιόν είναι συνυπεύθυνη, καθώς «υπάρχει έλλειψη εφαρμογής εκ μέρους των κρατών μελών και επιβολής εκ μέρους της Επιτροπής … Η Οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί καλύτερα και πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα που δίνουν προτεραιότητα στη διατήρηση του νερού στο τοπίο, όπως η αποκατάσταση των πλημμυρικών πεδιάδων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.