ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Λένε οι ΛΟΑΤΚΙ ότι 1 στους 5 απο την «Generation Z» είναι «δικός τους». Με το επίδομα λοχείας (!) που τους δίνει η κυβέρνηση σύντομα θα γίνουν 3 στους 5 λόγω φτώχειας

Γ.Βρούτσης: «Το νομοθετικό πλαίσιο για τις κάμερες δε θα αφήνει κενά – Δεν θα μπαίνει κανείς παραβατικός μέσα στα γήπεδα»

«Δεν θα μπαίνει ο παραβατικός στο γήπεδο», τόνισε

Γ.Βρούτσης: «Το νομοθετικό πλαίσιο για τις κάμερες δε θα αφήνει κενά – Δεν θα μπαίνει κανείς παραβατικός μέσα στα γήπεδα»

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης τόνισε σήμερα ότι «η παραβατικότητα στον αθλητικό χώρο που μετεξελίσσεται εδώ και χρόνια από απλούς ξυλοδαρμούς σε εγκληματικότητα πλέον, σε δολοφονίες, έχει αλλάξει και τα χαρακτηριστικά και του χώρου που εξελίσσεται».

Πρόσθεσε ότι «εδώ και πάρα πολύ καιρό διαπιστώνουμε ότι μέσα στα γήπεδα δεν εξελίσσονται πλέον επεισόδια, αυτά εξελίσσονται εκτός γηπέδου. Όμως αυτό που πρέπει να δούμε, να εστιάσουμε την προσοχή μας και να γνωρίζουμε είναι ότι η μήτρα που καλλιεργείται αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά και καλλιεργούνται τέτοιες λογικές οπαδικής λογικής, χουλιγκανικής λογικής, έχει τη μήτρα της μέσα στο γήπεδο. Άρα η στόχευσή μας είναι πλέον μέσα στο γήπεδο. Να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο. Να μη δίνεται η δυνατότητα στον οποιοδήποτε παραβατικό να μπαίνει μέσα, να γνωρίζουμε τον κάθε ένα και την κάθε μία που μπαίνει στο γήπεδο. Σε όποια θέση κι αν καθίσει θα ξέρουμε την ταυτότητα του και ταυτόχρονα να ξέρει και ο ίδιος ότι το γνωρίζουμε, ότι είναι μέσα και ταυτόχρονα ότι παρακολουθείται από τις κάμερες. Αυτό θα είναι μία αλλαγή στη συμπεριφορά, στη λειτουργία και σε αυτό που θα εξελιχθεί μεσομακροπρόθεσμα».

Τι είπε για τις κάμερες

Ο Γ.Βρούτσης συνέχισε αναφέροντας ότι « αυτό που εγείρεται ως ερώτημα είναι η υλοποίηση αυτών που εξαγγέλθηκαν.

Και ένα ερώτημα που αυθόρμητα βγαίνει γιατί δεν έγιναν τόσο καιρό αφού είχαν νομοθετηθεί; Αυθόρμητο ερώτημα που βγαίνει από τα χείλη του καθενός.

»Απαντώ λοιπόν ευθέως: πρώτον, ναι, διαχρονικά υπήρχε η καλή πρόθεση, από προγενέστερους υπουργούς από εμένα να υλοποιηθεί και το θέμα των καμερών και το θέμα της ταυτοπροσωπίας. Δυστυχώς το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο υπήρχε ήταν ελλιπέστατο, για να μην πω σχεδόν ανύπαρκτο. Δεν υπήρχε πλαίσιο μέσα από το οποίο να λειτουργήσει. Δηλαδή αν πούμε ότι βάζουμε κάμερες στα γήπεδα και δεν προσδιορίσουμε τι κάμερες θέλουμε, πού θα βλέπουν τι θα βλέπουν, ποιος θα τις ελέγχει και τι θα κάνει αυτός που τις ελέγχει, νομίζω ότι είναι νομοθέτηση στο κενό. Αυτό υπήρχε στο παρελθόν. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα διαπίστωσα αυτό το κενό, όταν στις πρώτες μου αποφάσεις ήταν η ασφάλεια των αθλητικών χώρων, για πρώτη φορά στο Υπουργείο Αθλητισμού να είναι ύψιστη προτεραιότητα.

»Είδατε ότι η πρώτη απόφαση που πήρα ήταν με την υπογραφή μου να υπάρχει θέμα ασφάλειας σε όλους τους αθλητικούς χώρους. Δηλαδή στατική επάρκεια συνδυαστικά με άδεια πυρασφάλειας, κάτι που δεν υπήρχε, το κάνουμε πράξη. Πλέον όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις πρώτη προτεραιότητα έχουν την ασφάλεια. Ανάμεσα τους είναι και οι κάμερες. Το νομοθετικό πλαίσιο για τις κάμερες δεν θα είναι μία νομοθετική παρέμβαση στο κενό, ούτε μία παρέμβαση η οποία θα αφήνει κενά. Θα είναι μία παρέμβαση, θα τη δείτε και όταν αναρτηθεί στη διαβούλευση, που έχει συγκεκριμένο πλαίσιο αναφοράς αρχή, μέση, τέλος. Δηλαδή πού θα είναι οι κάμερες, τι τεχνολογία θα είναι, τι δυνατότητες θα έχουν οι κάμερες; Ποιος θα τις ελέγχει; η αστυνομία.

Πότε θα τις ελέγχει; δύο μέρες πριν. Τι θα κάνει ο αξιωματικός αστυνομίας; θα στέλνει στη ΔΕΑΒ το καλώς έχει ή το κακώς έχει. Πού θα το στέλνει; σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα απαντάει η ΔΕΑΒ, δηλαδή το υπουργείο Αθλητισμού να γίνει ο αγώνας. Αν δεν έχουμε την έγκριση της αστυνομίας, ο αγώνας θα γίνει, αλλά κεκλεισμένων των θυρών. Την ημέρα του αγώνα τι θα συμβεί; Ο αστυνομικός και πάλι αστυνομία θα κάνει έλεγχο αν λειτουργούν οι κάμερες ή όχι. Θα έχουμε επίπτωση πάλι για την ομάδα αν δεν λειτουργούν οι κάμερες. Άρα δηλαδή όλα αυτά είναι σε μία καταγραφή που έχουμε προβλέψει σχεδόν τα πάντα, έτσι ώστε να λειτουργήσει αυτή τη φορά».

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι «αυτό το νομοσχέδιο που θα φέρω στη Βουλή είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει μία σύνθεση υπουργική από τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον κύριο Φλωρίδη, τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, τον κ. Παπαστεργίου και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ/ Οικονόμου. Όλοι μαζί έχουμε συνδιαμορφώσει το πλαίσιο, έχουμε συμφωνήσει τη στήριξη για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, άρα είναι απόλυτα συμφωνημένο. Δεύτερον, το θέμα των καμερών δεν απαιτεί πολύ κόσμο.

»Το θέμα των καμερών είναι ένα θέμα το οποίο αφορά 14 αγώνες οι οποίοι θα εξελίσσονται την ημέρα εκείνη που θα διεξάγεται αγώνας και ταυτόχρονα πιο πριν για να γίνει ο έλεγχος στα 14 γήπεδα των ομάδων της Super League 1. Άρα εκεί δεν απαιτείται κόσμος από θέμα αστυνομίας. Στο δεύτερο ζήτημα όμως που είναι η ταυτοπροσωπία, εκεί πραγματικά υπήρχε ζήτημα το οποίο λύνουμε τώρα και διευκολύνουμε την αστυνομία και μειώνουμε τις αστυνομικές δυνάμεις και την παρουσία τους στα γήπεδα. Εδώ ερχόμαστε να λύσουμε ένα γόρδιο δεσμό με την παρέμβασή μας, με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και τη βούληση του ίδιου του πρωθυπουργού να λυθεί ένα ζήτημα το οποίο εκκρεμούσε δεκαετίες».

«Η απόφαση είναι μία λέσχη ανά έμβλημα»

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού ερωτηθείς για το ζήτημα της νομοθετικής παρέμβασης που αφορά τις λέσχες «είναι ένα θέμα το οποίο είναι η αναφορά κάθε λέσχης σε ένα μόνο έμβλημα. Δηλαδή οτιδήποτε κινείται εκτός του πλαισίου του συγκεκριμένου που θα ξεκινήσει να λειτουργεί όταν ψηφιστεί στη Βουλή θα είναι εκτός νόμου. Δηλαδή τότε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα μπορεί να μπει σε οποιαδήποτε λέσχη που έχει πινακίδα απ’ έξω ένα όνομα συγκεκριμένο και να την κλείσει και να τη σφραγίσει.

»Άρα λοιπόν θα ξέρουμε ότιαυτή η απόφαση είναι μία λέσχη ανά έμβλημα. Άρα νομιμοποιούμε τις λέσχες, θέλουμε τις λέσχες. Στο νόμο περιγράφω την αναγκαιότητα να υπάρχουν οι λέσχες, να έχουν στόχους και σκοπούς πολιτιστικούς, υποστήριξης ομάδας τους, κοινωνικής δράσης, υποστήριξης των φιλάθλων και των δικαιωμάτων τους. Αλλά οι λέσχες αυτές με τα διοικητικά τους συμβούλια για πρώτη φορά, αυτή είναι η καινοτομία, θα κάτσουν στο τραπέζι αναγνωρίζοντας εμμέσως ένα θεσμικό ρόλο που θα έχουν μαζί με τον Υπουργό Αθλητισμού. Θα τους καλέσω, θα δημιουργήσουν ομοσπονδία, θα είναι συλλογικό όργανο, θα παίρνει αποφάσεις, θα συζητούν με την Πολιτεία και θα εκπροσωπούνται και στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη, ξέρετε, υπάρχει ένα θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τις λέσχες όλων των ευρωπαϊκών ομάδων στο οποίο η Ελλάδα δεν συμμετέχει. Να λοιπόν πώς μπορείς να κάνεις τις λέσχες να είναι σύμμαχοι σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της οπαδικής βίας και να μην είναι απέναντι σου».

Τι είπε για το θέμα της ταυτοπροσωπίας

«Βεβαίως έχει εξαγγελθεί πολλά χρόνια. 2015, νόμος Κοντονή, κάρτα φιλάθλου. Έχουν περάσει 10 χρόνια από παράταση σε παράταση για να εφαρμοστεί η κάρτα φιλάθλου. Διαπίστωσα πολύ απλά ότι η κάρτα φιλάθλου είναι ανεφάρμοστη. Αναγνωρίζω την καλή πρόθεση του τότε υπουργού, όμως αυτό που νομοθέτησε δεν μπορούσε να υλοποιηθεί. Υλοποιήθηκε το θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο σήμερα το έχουμε, δεν μας καλύπτει, δεν μας αρκεί. Θέλουμε να ξέρουμε ποιος μπαίνει στο γήπεδο. Σήμερα η τεχνολογία βοηθάει. Με το Ψηφιακής Πολιτικής, το Υπουργείο είμαστε σε άμεση συνεργασία και συνεννόηση. Πολύ σύντομα η ταυτοπροσωπία αυτή θα συντελείται γιατί μας δίνει τη δύναμη η τεχνολογία μέσα από το ίδιο το κινητό. Άρα μπαίνοντας κάποιος στο γήπεδο με το κινητό στο χέρι θα μπορέσει να ταυτοποιηθεί, να ταυτοποιηθεί μαζί με το εισιτήριο του και να λύσουμε ένα πρόβλημα δεκαετιών. Είμαστε εδώ να αναμετρηθούμε με αυτά τα οποία λέμε» ανέφερε σχετικά με το θέμα της ταυτοπροσωπίας.

«Θέλουμε τις οικογένειες να επανέλθουν στο γήπεδο»

Υπογράμμισε ότι «σήμερα και χθες εξήγγειλα κάποια πράγματα στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεννόηση πάντα με τον πρωθυπουργό και την αποφασιστικότητα και τη θέληση της κυβέρνησης να λύσει αυτό το πρόβλημα. Θα αναμετρηθούμε με την αλήθεια και την πραγματικότητα, όχι σε μακρύ διάστημα, στο επόμενο δίμηνο. Αν αυτά τα πράγματα υλοποιηθούν όμως, ξέρετε ότι θα είναι ένα πολύ θετικό βήμα για την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό αθλητισμό. Γιατί αυτό που συμβαίνει δεν είναι αθλητισμός, είναι πέρα από τα όρια του αθλητισμού. Δηλητηριάζει τον αθλητισμό και τις αξίες του. Εμείς θέλουμε τις οικογένειες να επανέλθουν στο γήπεδο, Παιδάκια μαζί με τους γονείς τους να πηγαίνουν στο γήπεδο».

«Θα υπάρξει και ένα νέο πλαίσιο: οι διοικητικές κυρώσεις»

Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι «πέρα από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο αφορά το ποινικό κομμάτι και το οποίο υπάρχει και υφίσταται, θα υπάρξει και ένα νέο πλαίσιο: οι διοικητικές κυρώσεις, οι διοικητικές κυρώσεις που θα γίνονται μέσα από το Υπουργείο Αθλητισμού,- αναβαθμισμένο το Αθλητισμού σε επίπεδο Υπουργείου- διαμέσου μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας. Δηλαδή τίποτα το υποκειμενικό, όλα αντικειμενικά, μετρήσιμα. Να μην μπει κάποιος στη διαδικασία να σκεφτεί λιγότερο ή περισσότερο, συγκεκριμένη ποινή, η οποία μέσα από τη διαπίστωση του αγώνα και την παράβαση που θα έχει γίνει, θα έρχεται στη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας η οποία αναβαθμίζεται και κατευθείαν αυτή στα διοικητικά όργανα του Υπουργείου και εκεί θα παίρνεται την απόφαση για να κλείσουμε την επόμενη αγωνιστική από φιλάθλους, τον αγώνα που θα γίνει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ποινή δεν θα είναι ακύρωση αγώνα. Προσέξτε, ο αγώνας, θα διεξάγεται. Δεν θα σταματήσουμε το πρωτάθλημα. Η λογική και η κατευθυντήρια γραμμή του Υπουργείου Αθλητισμού είναι ότι εμείς θέλουμε το πρωτάθλημα, αλλά η τιμωρία θα είναι, να είναι χωρίς φιλάθλους[…] Οι ΠΑΕ από εδώ και πέρα και οι λέσχες που αγαπάνε την ομάδα τους, οι πραγματικοί φίλαθλοι των λεσχών θα συμβάλλουν ώστε να μη διακοπεί κανένας αγώνας, δηλαδή να μη γίνει κανένας αγώνας της ομάδας τους χωρίς φιλάθλους και αν εντοπίσουν τέτοιο στοιχείο θα το αποβάλουν μόνοι τους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.