«Η φθηνότερη ενέργεια αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ»: Ο Κ.Μητσοτάκης ομολόγησε ότι φέρνουν ενεργειακό lockdown μετά το «πείραμα» Covid

Ο Κ.Μητσοτάκη είπε πολλά με αυτή τη δήλωση του

«Η φθηνότερη ενέργεια αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ»: Ο Κ.Μητσοτάκης ομολόγησε ότι φέρνουν ενεργειακό lockdown μετά το «πείραμα» Covid

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο διάγγελμα του (αυτό που ανακοίνωσε μέτρα για το ρεύμα) είπε μια φράση που σχολιάστηκε αρκετά, αλλά για λάθος λόγο.

«Η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και στο Twitter… έγινε πάρτι, καθώς αρκετοί υποστήριξαν ότι είναι μια νέα «φιλοσοφία» του Κ.Μητσοτάκη, ή ένα σαρδάμ.

Ωστόσο οι εξελίξεις δείχνουν ότι μόνο τυχαία δεν είπε τη συγκεκριμένη φράση, ενώ φυσικά δεν πρόκειται για σαρδάμ. Αντιθέτως πρόκειται για το σχέδιο το οποίο έχει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Αρχικά να τονίσουμε ότι τέτοιες φράσεις ακούγονται εδώ και χρόνια σε διάφορα φόρουμ στα οποία μιλούν για την πράσινη ανάπτυξη κτλ. αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε κάποιος να υποχρεώσει τους πολίτες να περιορίσουν τις ελευθερίες τους για… την κλιματική αλλαγή.

Αντιθέτως, για τον Covid-19 το κατάφεραν, καθώς η απειλή του ιού υποχρέωσε δισεκατομμύρια πολίτες να μπουν σε lockdown και να δεχθούν μέτρα περιορισμού, τα οποία, όπως ομολόγησε ο Μπιλ Γκέιτς, ήταν επί της ουσίας ένα πείραμα.

Πείραμα για αυτό που θα φέρουν αρκετά σύντομα, αυτή τη φορά με αφορμή την ενεργειακή κρίση που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στη Ρωσία που επέβαλλε η Δύση. Και αυτή τη φορά τα μέτρα ξέρουν ότι θα τα δεχθούν οι πολίτες γιατί ήδη έκαναν το πείραμα -με τον κορωνοϊό.

Η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει στις 18 του Μαϊου τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Τα μέτρα, σύμφωνα με την Εl Pais, θα είναι τα εξής:

  1. Τηλεργασία έως τρεις μέρες εβδομαδιαίως, ώστε να περιοριστούν οι μεταφορές. Αυτό το μέτρο υποτίθεται ότι θα εξοικονομεί 500 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
  2. Μείωση ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους κατά τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα ανά ώρα.
  3. Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις. Αυτό το μέτρο υποτίθεται ότι θα εξοικονομεί ημερησίως.
  4. Περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους.
  5. Εναλλάξ πρόσβαση των ΙΧ στις πόλεις, επί της ουσίας κάτι σαν τα μονά-ζυγά.
  6. Χρήση τρένου αντί αεροπλάνου.

Για ενεργειακό lockdown μίλησε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος ζήτησε από τους καταναλωτές να εξοικονομούν όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια, «ώστε να μην καταλήξουμε σε λύσεις έκτακτης ανάγκης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η μικρότερη κατανάλωση είναι το Α και το Ω σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο», είπε ο κύριος Χάμπεκ στην «Wirtschaftswoche» και πρόσθεσε ότι, εφόσον στο τέλος του έτους έχει επιτευχθεί ο στόχος της αποθήκευσης, εφόσον δύο από τα τέσσερα πλωτά δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG έχουν συνδεθεί στο δίκτυο και παράλληλα έχει επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, η χώρα θα μπορούσε σε κάποιο βαθμό να αντέξει ενδεχόμενη διακοπή της παροχής αερίου από τη Ρωσία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.