ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μίνα Γκάγκα: «Ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει – Από το φθινόπωρο θα χρειαστεί να είμαστε πάλι προσεκτικοί»

Ποια μέτρα θα ισχύσουν το Πάσχα σε εστίαση και εκκλησίες

Μίνα Γκάγκα: «Ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει – Από το φθινόπωρο θα χρειαστεί να είμαστε πάλι προσεκτικοί»

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ενόψει της χαλάρωσης των μέτρων που έρχεται από την 1η Μαΐου, έστειλε το μήνυμα ότι η πανδημία του κορωνοϊού «δεν έχει φύγει».

Όπως είπε, μάλιστα, αν και για το καλοκαίρι υπάρχει αισιοδοξία, εντούτοις το φθινόπωρο είναι πιθανόν να χρειαστεί να είμαστε πάλι προσεκτικοί με τον κορωνοϊό.

Παρόλα αυτά η κυρία Γκάγκα επέμεινε ότι σε αυτή την φάση δεν χρειαζόμαστε αυστηρό απαγορευτικό, καθώς στην χώρα μας μειώνονται τόσο οι εισαγωγές όσο και τα κρούσματα ενώ επικαλέστηκε και τα παραδείγματα χωρών όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία στις οποίες δεν υπάρχουν, όπως είπε, ουσιαστικά μετρά για τον κορωνοϊό αυτή τη στιγμή.

Το στοίχημα για την υγεία

Η Μίνα Γκάγκα σημείωσε παράλληλα ότι το στοίχημα στο χώρο της υγείας είναι «να βρούμε τα κίνητρα για να κρατήσουμε τους νέους γιατρούς στη χώρα, καθώς πρέπει να έχουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας ανοιχτό σε κάθε άνθρωπο που το χρειάζεται».

Αναφερόμενη, δε, στον υγειονομικό χάρτης της χώρας που συζητείται σημείωσε ότι αφορά την αναδιαμόρφωση του συστήματος υγείας με παρεμβάσεις που αφορούν συγχώνευσης νοσοκομείων αλλά και μετατροπή του ρόλου συγκεκριμένων υγειονομικών μονάδων.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αξιολόγηση ώστε γιατροί να μπορούν από περιφερειακά νοσοκομεία να έρχονται σε μεγαλύτερα, ή να μπορούν να πηγαίνουν με κάποιο κίνητρο για ένα διάστημα σε περιοχές ανά την Ελλάδα με τουρισμό για να υπηρετήσουν στα νοσοκομεία.

Πάσχα 2022: Ποια μέτρα θα ισχύσουν σε εστίαση και εκκλησίες

Εντωμεταξύ δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ μετα τα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 και ώρα 06:00 έως και την Κυριακή, 1 Μαΐου 2022 και ώρα 06:00.

Βάσει του ΦΕΚ τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργήσουν αποκλειστικά:

  • για όσους έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό,
  • για όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις και έχουν παρέλθει μέχρι εννέα μήνες
  • για όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος γίνεται στην είσοδο των κέντρων διασκέδασης και παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ στην περίπτωση που υπάρχει ορχήστρα, οι μουσικοί πρέπει να τηρούν τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους.

Στην εστίαση οι κλειστοί χώροι θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με τα πιστοποιητικά που ισχύουν και στη διασκέδαση.

Στους ανοιχτούς χώρους εστίασης θα μπορούν να βρίσκονται όλοι όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή τα πιστοποιητικά τους έχουν λήξει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν αρνητικό rapid ή PCR τεστ 48 ωρών. Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test. Από την πλευρά του εστιατορίου, προβλέπεται απολύμανση των καταλόγων και παραμένει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό.

Πάσχα 2022: Ποια μέτρα θα ισχύσουν στις εκκλησίες

Οι πιστοί κατά το φετινό Πάσχα θα μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα σε όλους τους χώρους λατρείας και προσευχής, αρκεί να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ ή αρνητικό τεστ (rapid ή PCR). Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, εκτός από τους ιερωμένους που λειτουργούν.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου και μετά.

Χαλάρωση μέτρων από την 1η Μαΐου

Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης σε χώρους ανοιχτούς και κλειστού και το μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου. «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα απαιτείται και η επίδειξη test όπου μέχρι τώρα αυτό χρειαζόταν» είπε ο κ. Πλεύρης

Το επόμενο διάστημα θα επανεξεταστεί η επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για είσοδο στη χώρα

Από 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρεωτικότητα για τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες ΚΥΑ.

Από 1η Μαΐου καταργούνται τα τακτικά self test στα σχολεία και η επιστροφή στα σχολεία μετά το Πάσχα θα γίνει χωρίς self test

Θα υπάρξουν διευκρνίσεις στο πρωτόκολλο που αφορά την επαφή με κρούσματα.

Απο 1η Μαΐου εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να υποβάλονται σε ένα rapid test την εβδομάδα

Έως 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Απο 15 Απριλίου έχει ανασταλεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.