Οι προτεραιότητες που έθεσαν οι γιατροί για την βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

Χθες Τετάρτη 27 Απριλίου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με αφορμή το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συναντήθηκε με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).

Ο Θάνος Πλεύρης ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για γενναία αύξηση των ιατρικών αμοιβών που θα πρέπει να επανέλθουν -όπως αναγνώρισε- τουλάχιστον στα προ μνημονίων επίπεδα και δεσμεύτηκε για σύναψη συλλογικής σύμβασης με τον ΠΙΣ.

Η συλλογική σύμβαση εργασίας θα συμπεριληφθεί με δεσμευτική διάταξη στο νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μηνιαίες αποδοχές των «προσωπικών» γιατρών μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 4.000 ευρώ, εάν παρακολουθούν περισσότερους από 2.000 ασθενείς.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν εκτός από τον υπουργό Υγείας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο Β’ αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, Κ. Κουτσόπουλος, ο ταμίας, Β. Ψυχογυιός και ο πρόεδρος του ΙΕΕ του ΠΙΣ, Χ. Βαβουρανάκης.

Οι προτεραιότητες που έθεσαν οι γιατροί για την βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

Στη συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που βρίσκεται σε διαβούλευση, τέθηκαν εκ νέου από πλευρά του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου οι προτεραιότητές του, που συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  • Η ελευθερία επιλογής γιατρού από τους ασθενείς.
  • Το δικαίωμα παραπομπής όλων των θεραπόντων σε νοσοκομεία.
  • Το δικαίωμα στη συνταγογράφηση.
  • Η απαλλαγή των εργαστηρίων από clawback και rebate.
  • Ο διπλασιασμός των αμοιβών και η σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τον ΕΟΠΥΥ.

Από πλευράς του υπουργού Υγείας διευκρινίστηκε εκ νέου ότι όλοι οι θεράποντες γιατροί (προσωπικοί γιατροί) έχουν δικαίωμα παραπομπής σε νοσοκομείο και δεν απαιτείται παραπομπή από προσωπικό σε ειδικό γιατρό εκτός νοσοκομείων.

Εξάλλου, η εξέταση από ειδικό γιατρό για τους ασθενείς θα γίνεται τουλάχιστον άπαξ ετησίως χωρίς αριθμητικό περιορισμό. Καθήκοντα προσωπικού γιατρού μπορούν να ασκούν και γιατροί μη συμβεβλημένοι που ασκούν ιδιωτικά την Ιατρική, εφόσον το επιθυμούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από τον επιμερισμό του clawback ανά μήνα -εφόσον υπάρχει πλεονάζον ποσό- θα μετατίθεται στους επόμενους μήνες. Τα ποιοτικά κριτήρια σε ό,τι αφορά τα εργαστήρια θα προκύψουν μετά από εκτενή διάλογο.