
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το δυστύχημα στη Χίο όπου ενεπλάκησαν βάρκα με παράνομους μετανάστες και σκάφος του Λιμενικού, τόνισε πως «ο διακινητής ανέστρεψε πορεία με επικίνδυνους ελιγμούς».
Ο Υπουργός Ναυτιλίας επικαλούμενος τα έως τώρα στοιχεία αναφορών που έχουν συγκεντρώσει οι λιμενικές αρχές είπε πως το ύποπτο σκάφος αντί να ανταποκριθεί στα σήματα της ακταιωρού του Λιμενικού Σώματος που έσπευσε στο σημείο, προχώρησε σε επικίνδυνους ελιγμούς «με αποτέλεσμα την σφοδρότατη σύγκρουση, την πτώση ατόμων στην θάλασσα και τον θάνατο ανθρώπων».
«Στο πλαίσιο της υπηρεσίας του το φουσκωτό Οινουσσών του Λιμενικού ενημερώθηκε από κάμερα στεριάς για κίνηση ύποπτου στόχου. Οι λιμενικοί έχουν υποχρέωση να φυλάνε τα θαλάσσια σύνορα και να σώζουν ανθρώπινες ζωές. Ο στόχος εντοπίστηκε από κάμερα στεριάς. Το ύποπτο σκάφος κινούμενο με μεγάλη ταχύτητα από τις τουρκικές ακτές είχε με αυξημένο αριθμό επιβατών. Το σκάφος του διακινητή ήταν άνευ φώτων ναυσιπλοΐας. Εκπέμφθηκαν σήματα έγινε ότι προβλέπεται σε κανόνες εμπλοκή καλώντας το σκάφος να σταματήσει. Δεν υπήρξε ανταπόκριση. Το ύποπτο σκάφος ανέστρεψε πορεία με επικίνδυνους ελιγμούς με αποτέλεσμα τη σφοδρότατη σύγκρουση» ανέφερε αρχικά ο κ. Κικίλιας.
Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι το σκάφος του Λιμενικού που ενεπλάκη στο δυστύχημα ξεκίνησε άμεσα την διαδικασία έρευνας και διάσωσης, σε λίγα λεπτά έσπευσαν στο σημείο ακόμα 2 σκάφη του Λιμενικού ενώ ενημερώθηκαν υγειονομικές δομές και ΕΚΑΒ να βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Πάντως, ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε ότι τα στοιχεία που επικαλείται «δεν περιλαμβάνουν καταθέσεις» εξηγώντας πως «Αυτές θα αποτελέσουν υλικό δικογραφίας και μόνες αρμόδιες είναι οι δικαστικές αρχές».
«Δεν θα προδικάσω το αποτέλεσμα ΕΔΕ ούτε της δικαστικής έρευνας» πρόσθεσε για να επαναλάβει : «Από το υλικό που έχει συλλεγεί η εικόνα που έχουμε σήμερα είναι: αιφνίδια αλλαγή πορείας με κρίσιμο ελιγμό που προκάλεσε σύγκρουση του ύποπτου σκάφους με το πλωτό του Λιμενικού. Έγινε διάσωση εκείνη την στιγμή και στην πορεία υπήρξε συνδρομή και άλλων μέσων από το Λιμενικό».
Πέραν αυτών ο Β.Κικίλιας έσπευσε να στηρίξει τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος σημειώνοντας πως επι 24ωρου και με πενιχρές απολαβές φυλάνε τα θαλάσσια σύνορα και παρέχουν υπηρεσίες διάσωσης υπό αντίξοες συνθήκες. «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν περάσει δυσκολίες και είμαστε υποχρεωμένοι να τους στηρίζουμε εμπράκτως. Μέχρι να ολοκληρωθεί μια έρευνα να αποφεύγουμε ανοίκειους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που δίνουν λαβή στους απέναντι» επισήμανε.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.