Υπουργείο Εργασίας: «Θετικές οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας»

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Υπουργείο Εργασίας: «Θετικές οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας»

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ενημερωτικό του σημείωμα αναφέρει ότι «μια σειρά από θετικές εξελίξεις δρομολογούνται στην αγορά εργασίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την έρευνα ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, τόσο ως προς την ανεργία, όσο και ως προς τους μισθούς».

Ειδικότερα, στο ενημερωτικό σημείωμα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισημαίνει τα εξής:

«Σημαντική μείωση της ανεργίας

– Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες από τη στιγμή που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, από 17,2%, όταν ηττήθηκε στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 12,8% τον Ιανουάριο του 2022.

– Τον Ιανουάριο του 2022 είχαμε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από τον Ιούλιο του 2010 (12,8%) και τον χαμηλότερο αριθμό ανέργων από τον Μάρτιο του 2010 (587,1 χιλ.).

– Η μείωση της ανεργίας είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες και τους νέους, δύο πληθυσμιακές ομάδες που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση.

– Το τρίτο τρίμηνο του 2021, το ποσοστό απασχόλησης ανήλθε σε 63,3% (το υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2010), ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων ξεπέρασε τον Ιούνιο του 2021 το ψυχολογικό φράγμα των 4 εκατομμυρίων για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011.

– Και όλα αυτά, παρά την κρίση του κορωνοϊού και τις σχετικές αρνητικές προβλέψεις για την ανεργία! Αυτές οι θετικές εξελίξεις δεν ήταν τυχαίες. Έγιναν πραγματικότητα, λόγω της φορολογικής, δημοσιονομικής, αδειοδοτικής, εργασιακής και ασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης, που ενθάρρυνε τις επενδύσεις και δημιούργησε νέες δουλειές» τονίζεται στο ενημερωτικό σημείωμα.

Όσον αφορά στους μισθούς, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημειώνει τα ακόλουθα:

«Αύξηση των μισθών

Η θετική αυτή εικόνα επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, που καταγράφει τη μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, την τετραετία 2018-2021, έχουμε:

– αύξηση του μέσου μηνιαίου μισθού κατά 4,3% (από 1.072 σε 1.118 ευρώ),

– μείωση των εργαζομένων που λαμβάνουν έως 700 ευρώ μηνιαίως κατά 9,8% και αύξηση αυτών που λαμβάνουν πάνω από 1200 ευρώ κατά 14,8%.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που υιοθέτησε η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις φορολογικές ελαφρύνσεις, αύξησαν το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.

Ενδεικτικά:

– Για μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ, το όφελος ανεβαίνει στα 3,2% (355 ευρώ ετησίως), ενώ για μηνιαίο μισθό 2.000 ευρώ φτάνει το 3,5% (691 ευρώ ετησίως).

– Για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν το κατώτατο μισθό, το σωρευτικό όφελος από τις ανωτέρω μεταρρυθμίσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1/1/2022 κυμαίνεται από 3,97% έως 5,5%, ανάλογα με τις τριετίες που έχουν συμπληρώσει.

Μεγάλες προκλήσεις βεβαίως στην αγορά εργασίας παραμένουν.

Κανένας δεν πανηγυρίζει για το ποσοστό ανεργίας, παρά τη μείωση που παρατηρήθηκε, ούτε για τη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας. Υπήρξαν όμως σημαντικές βελτιώσεις που δεν έγιναν τυχαία και πρέπει να επισημανθούν» υπογραμμίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Και προσθέτει: «Στο άμεσο μέλλον, η πολιτική της κυβέρνησης θα ευνοήσει ακόμα περισσότερο εργαζόμενους και ανέργους:

– με τη νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Μαΐου,

– με τον πολλαπλασιασμό των προγραμμάτων για επιδότηση πρόσληψης ανέργων. Ήδη, ο ρυθμός των σχετικών προγραμμάτων έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και μόνο για το 2022 προβλέπεται η επιδότηση 86.000 θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ. Παράλληλα, μάλιστα, τρέχουν τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας “πρώτο ένσημο” για τους νέους και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για 50.000 επιχειρήσεις, όταν προσλαμβάνουν ανέργους,

– με την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, χάρη στην ανάπτυξη της οικονομίας, όπως προβλέπουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί,

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

– με την εισαγωγή (από τον Ιούνιο σταδιακά) της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που θα είναι εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.