ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κ.Σκρέκας: Κλιμακωτή επιδότηση για το ρεύμα ανάλογα με την κατανάλωση – Στα 90€ η ενίσχυση για το φ.α. (upd)

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Κ.Σκρέκας: Κλιμακωτή επιδότηση για το ρεύμα ανάλογα με την κατανάλωση – Στα 90€ η ενίσχυση για το φ.α. (upd)

(Ανανέωση από αρχικό κείμενο 09:42) Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης, τα όσα θα ισχύσουν για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σχετικά με τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

«Μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες η Ελλάδα προνόησε και έχει λάβει μέτρα διατηρώντας τους λογαριασμούς σε προσιτά επίπεδα. Δημιουργήσαμε τον μόνιμο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων που έχει αποδώσει μέσα σε 2,5 μήνες πάνω από 2 δισ. ευρώ. Μηχανισμός που έχει υιοθετήσει και η Ευρώπη.

Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη κατά τους χειμερινούς μήνες. Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση έχει θέσει τρεις στόχους. Να συνεχίσουμε τη στήριξη για προσιτές τιμές ενέργειας. Να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για ενεργειακή επάρκεια. Να ενισχύσουμε την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Από σήμερα οι πολίτες μπορούν να μπουν στο site του υπουργείου και να βρουν 23 προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας», είπε αρχικά ο Κώστας Σκρέκας.

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Από 1η Οκτωβρίου θεσπίζουμε νέο μοντέλο για νοικοκυριά κλιμακωτής επιδότησης

Οι τρείς κλίμακες επιδοτήσεων χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

  1. Το πρώτο κλιμάκιο: Για κατανάλωση ως 500 kw απορροφάται το 90% της αύξησης. Επιδοτούνται τα νοικοκυριά με 436 ευρώ την κιλοβατώρα και αφορά το 90% των νοικοκυριών
  2. Το δεύτερο κλιμάκιο: Για κατανάλωση ως 1000kw απορροφάται το 80% της αύξησης. Επιδοτούνται με 386 ευρώ την κιλοβατώρα
    Αν μειώσει ένα νοικοκυριό 5% την κατανάλωσή του, η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ την κιλοβατώρα.
  3. Το τρίτο κλιμάκιο: Αφορά όσους καταναλώνουν πάνω από 1.001 κιλοβατώρες, δηλαδή το 2% των νοικοκυριών. Γι’ αυτή την κατηγορία απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Και σε αυτή την κλίμακα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση εξοικονόμησης 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος.

Για όσους είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο θα γίνει απορρόφηση 100% αύξησης. Θα επιδοτηθούν με 485 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Για το φυσικό αέριο ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει από την ΔΕΠΑ οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανα μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της κατανάλωσης και θα απορροφήσει έτσι το 50% της αύξησης με το μέτρο να αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως κριτηρίων.

Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε και ειδικό τέλος δέκα ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ειδικά για την ηλεκτροπαραγωγή.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα πάνε σε ειδικό λογαριασμό για στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και τις επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Χτες δόθηκαν στη δημοσιότητα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος όλων των παρόχων, πάνω στις οποίες θα «πατήσει» και ο νέος τρόπος επιδότησης.

Αυτές είναι οι νέες τιμές των παρόχων

  • ΔΕΗ: Γ1 στα 0,595 ευρώ/kWh οι πρώτες 500 kWh και στα 0,607 ευρώ/kWh από 500 kWh και πάνω. Το νυχτερινό Γ1Ν στα 0,554 ευρώ ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Στα 3,5 ευρώ το πάγιο.
  • ΗΡΩΝ: GENEROUS HOME στα 0,698 ευρώ/kWh και με έκπτωση συνέπειας 20% στα 0,5584 ευρώ/kWh. Στα 3 ευρώ το πάγιο
  • Protergia: Protergia Οικιακό Energy Save και Protergia Οικιακό MVP Plus στα 0,5763 ευρώ/kWh. Στα 5 ευρώ το πάγιο
  • Elpedison: Electricity Home Day και Electricity Home Protect Day στα 0,5905 ευρώ/kWh και το νυχτερινό στα 0,5839 ευρώ/kWh. Στο 1 ευρώ το πάγιο. Τα Elpedison Συνέπεια Day και Night χωρίς έκπτωση συνέπειας στα 0,6233 και 0,6166 ευρώ/kWh, αντίστοιχα. Με την έκπτωση συνέπειας στα 0,5633 ευρώ/kWh. Στα 5 ευρώ το πάγιο.
  • Φυσικό Αέριο Ελλάδας: MAXI free basic στα 0,594 ευρώ/kWh και στα 0,574 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας.
  • ΕΛΙΝΟΙΛ: Power On! Home Comfort στα 0,599 ευρώ/kWh. Με πάγιο στα 4,9 ευρώ
  • ΖΕΝΙΘ: Στα 0,589 ευρώ/kWh. Με πάγιο στα 4 ευρώ
  • Watt & Volt: Στα 0,589 ευρώ/kWh. Χωρίς πάγιο
  • NRG: Prime στα 0,579 ευρώ με 5 ευρώ πάγιο και Adapt 0,599 ευρώ με 4,8 ευρώ πάγιο.
  • WE Energy: WE Blue Home και WE Blue Home Night στα 0,64 ευρώ και με έκπτωση συνέπειας στα 0,63 ευρώ. Στα 2,75 ευρώ το πάγιο. WE Green στα 0,64 ευρώ και με έκπτωση συνέπειας στα 0,63 ευρώ. Στα 3,75 ευρώ το πάγιο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.