ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

ΜέΡΑ25: «Τα εισοδήματα των πολιτών μειώθηκαν ακόμα περισσότερο ενώ οι τιμές παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα»

ΜέΡΑ25: «Τα εισοδήματα των πολιτών μειώθηκαν ακόμα περισσότερο ενώ οι τιμές παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα»

Το ΜέΡΑ 25 σε εκτενή ανάλυσή του για τις αυξήσεις τιμών στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά, προχώρησε στην εκτίμηση ότι «η ελληνική οικονομία είναι εκτεθειμένη στη βούληση ολιγαρχικών ομίλων και οι ανατιμήσεις που εξαγγέλλονται δεν απηχούν την εσωτερική κατάσταση των εισοδημάτων και της ζήτησης των νοικοκυριών».

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «τα εισοδήματα των πολιτών μειώθηκαν ακόμα περισσότερο, ενώ οι τιμές παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, λόγω και της εξάρτησης της χώρας μας από εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών».

Το ΜέΡΑ 25 αναφέρει ότι από τον Ιούνιο του 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων ανακοίνωσε μια σημαντική αύξηση των διεθνών τιμών τροφίμων κατά 40%, ενώ, ήδη από καιρό, οι διεθνείς τιμές κρίσιμων εμπορευμάτων, όπως της ενέργειας, αυξάνονται με ρυθμούς που ξεπερνάνε τις αυξήσεις των εισοδημάτων των πολιτών. Ο «πληθωρισμός» των τιμών, σημειώνει, «αντανακλά την μονοπωλιακή ισχύ διεθνών επιχειρηματικών και βιομηχανικών συμφερόντων, που επιδιώκουν μεγαλύτερα κέρδη και όχι τη λειτουργία της απρόσωπης «αγοράς» την οποία ευαγγελίζεται η Μητσοτάκης Α.Ε.».

Αυτή, σύμφωνα με το ΜέΡΑ 25, «είναι η αμείλικτη μοίρα εξαρτημένων οικονομιών που διέρχονται μέσα από βίαιες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις οι οποίες ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις ζημίες. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η μείωση των δημοσίων δαπανών, η αποψίλωση του Κοινωνικού Κράτους και η διεύρυνση της φτώχειας, αποτελούν τις βασικές πτυχές της αναπτυξιακής πολιτικής και αυτής της μνημονιακής Κυβέρνησης».

Η κρίση δεν έχει τελειώσει, δεν έχει «κάνει τον κύκλο της»

Στη χώρα μας, αναφέρει το ΜέΡΑ 25, η κρίση δεν έχει τελειώσει, δεν έχει «κάνει τον κύκλο της», παρά τις εξαγγελίες των μνημονιακών κυβερνήσεων. Και σύμφωνα με την ανάλυση του ΜέΡΑ 25 καταδεικνύονται τα εξής:

  • Όλα τα κοινωνικά στρώματα έχουν περιορίσει το κόστος της διατροφής τους. Έχει υπάρξει υποκατάσταση προϊόντων αλλά και περιορισμός των ποσοτήτων. Ενώ οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων που καταγράφηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων θα εμφανιστούν στην Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών του 2020.
  • Αίσθηση προκαλεί η αύξηση των οινοπνευματωδών ποτών και καπνού μόνο στα χαμηλότερα μηνιαία εισοδήματα, μικρότερα των 750 ευρώ.
  • Υπάρχει σοβαρός περιορισμών των δαπανών στις κατηγορίες ένδυσης και υπόδησης, καθώς και στις επισκευές σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.
  • Υπάρχει υψηλότατη αύξηση του κόστους του ηλεκτρισμού των κατοικιών, ενώ τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα αύξησαν την κατανάλωση του ρεύματος τους.
  • Οι δαπάνες υγείας (γενικά) έχουν περιοριστεί σημαντικά στα χαμηλά εισοδήματα και έχουν αυξηθεί μόνο στα πολύ υψηλά. Οι εν λόγω μεταβολές οφείλονται κυρίως στον περιορισμό δαπανών για υπηρεσίες ιατρών και όχι για το κόστος των φαρμάκων! Την ίδια στιγμή η νοσοκομειακή περίθαλψη φαίνεται ότι μετατρέπεται σε προνόμιο των υψηλών εισοδημάτων που έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το σημαντικό κόστος των ιδιωτικών κλινικών.
  • Σημαντικότατη αύξηση καταγράφεται και στο κόστος εκπαίδευσης τέλος των χαμηλών εισοδημάτων, ενώ στα υψηλά εισοδήματα φαίνεται να περιορίζεται.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συνδυαστικά, τα στοιχεία αυτά, τονίζει το ΜέΡΑ 25, υπογραμμίζουν ότι «για τη μακρά περίοδο της Κρίσης, οι βασικές ανάγκες των υπηρεσιών Υγείας, Παιδείας και Στέγασης έχουν αυξηθεί περισσότερο για τα χαμηλά εισοδήματα. Η νέα όμως, Οικονομική Πολιτική της κυβέρνησης δεν συμμερίζεται το «καλάθι» των αναγκών τους, ούτε και στηρίζει με δημόσιο τρόπο το διαθέσιμο εισόδημά τους. Αντίθετα, η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά διατροφής και ενέργειας, θα περιορίσουν ακόμα περισσότερο το επίπεδο διαβίωσής τους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.