ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νέα ανακοίνωση από το Εθνικό Αστεροσκοπείο: «”Όχι” στην υπαγωγή στην Πολιτική Προστασία»

«Για να είναι ο κάθε φορέας αποτελεσματικός θα πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο της αποστολής του»

Νέα ανακοίνωση από το Εθνικό Αστεροσκοπείο: «”Όχι” στην υπαγωγή στην Πολιτική Προστασία»

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε Εθνικό Αστεροσκοπείο με την οποία λέει «όχι» στην υπαγωγή στην Πολιτική Προστασία, μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από την ΔΕΘ. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου «για να είναι ο κάθε φορέας αποτελεσματικός και να προσφέρει τα μέγιστα στο κοινό στόχο θα πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο της αποστολής του», κάνοντας ξεκάθαρη την πρόθεση που υπάρχει για τον κοινό στόχο και για να έρθει το αποτέλεσμα που επιθυμούν όλοι, τονίζοντας όμως ότι ο κάθε φορέας θα πρέπει να λειτουργεί για αυτό το οποίο έχει φτιαχτεί.

Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την ανακοίνωση: 

«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών υποστηρίζει σθεναρά κάθε προσπάθεια της πολιτείας που συμβάλλει στην ενίσχυση των μηχανισμών για την προστασία ανθρωπίνων ζωών, περιουσιών, του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της οικονομίας. Η συστράτευση όλων, πολιτείας, επιστήμης, τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αλλά και της κοινωνίας εν γένει, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. 

Εν τούτοις, ο κάθε φορέας  για να είναι αποτελεσματικός και να προσφέρει τα μέγιστα στο κοινό στόχο θα πρέπει  να λειτουργεί στο πλαίσιο της αποστολής του, αναπτύσσοντας προφανώς όλες τις διόδους ουσιαστικής συνεργασίας με τους συναρμόδιους φορείς, κάτι που το Ε.Α.Α. έχει αποδείξει ότι πράττει τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η βασική και θεμελιώδης αποστολή του Ε.Α.Α., ως Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο (σημειωτέον το αρχαιότερο της χώρας με ιστορία 181 ετών), είναι η εκπόνηση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, δηλαδή η παραγωγή νέας γνώσης αλλά και η μεταλαμπάδευση της στη κοινωνία, στις επιστήμες της σεισμολογίας, γεωφυσικής, τσουνάμι, ατμοσφαιρικής φυσικής και χημείας, ρύπανσης περιβάλλοντος, κλιματολογίας και κλιματικής αλλαγής, τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών και εξοικονόμησης ενέργειας, μετεωρολογίας, υδρολογίας, επίγειας και δορυφορικής τηλεπισκόπησης, φυσικής ανώτερης ατμόσφαιρας και ιονόσφαιρας, μαγνητόσφαιρας, ηλιακής, διαστημικής και πλανητικής φυσικής, αστροφυσικής και κοσμολογίας, επιστήμες το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν έχει συνάφεια με το αντικείμενο του υπουργείου ΚΚ&ΠΠ.

Επιπλέον, ένα μέρος μόνο του πλούτου της γνώσης που παράγεται στο Ε.Α.Α. μετουσιώνεται σε καινοτόμα εργαλεία και υπηρεσίες, με ορισμένα εκ των οποίων να αφορούν στην Πολιτική Προστασία. Οι δε προσπάθειες του Ε.Α.Α. για συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παλαιότερα και προσφάτως με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι διαχρονικές, συστηματικές και τεκμηριωμένες.

Τα Μέλη του ΔΣ του Ε.Α.Α. συμφώνησαν ότι η παροχή υπηρεσιών δύναται να πραγματοποιηθεί μέσω προγραμματικής συμφωνίας ή/και με σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας, όπως συστηματικά κάνουν τα Ερευνητικά Κέντρα με Υπουργεία της θεματικής τους συνάφειας (πχ. το Ε.Α.Α. με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή το ΕΛΚΕΘΕ με το Υπουργείο Ναυτιλίας).

Στην κατεύθυνση αυτή, το ΔΣ εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο όπως αποστείλει επιστολή ζητώντας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ώστε να του εκφράσει τους προβληματισμούς του ΔΣ του ΕΑΑ αλλά και τις προτάσεις του για μια αποτελεσματική συνεργασία με το υπουργείο ΚΚ&ΠΠ, εντός του υφιστάμενου και πρόσφατα νομοθετηθέντος θεσμικού πλαισίου, χωρίς να είναι αναγκαία η υπαγωγή του Ε.Α.Α. στο υπουργείο, γεγονός το οποίο θα είχε δραματικές επιπτώσεις για την υπόσταση του ως Εθνικού Ερευνητικού Φορέα.

Επιπλέον, θα ζητηθεί συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς και την εποπτεύουσα αρχή (ΓΓΕΚ), προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη σχετική ενημέρωση.

Σε κάθε περίπτωση θα επιδιωχθεί να διαφυλαχθεί η νομική υπόσταση του ΕΑΑ ως ανεξάρτητου ΝΠΔΔ, εποπτευομένου από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.