ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Φόρος υγείας» σε αλάτι, ζάχαρη, αλκοόλ, καπνά! Για τα εμβόλια θα πληρώσει κανείς;

Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για θέματα άμυνας ζητά από τον Κ.Μητσοτάκη ο Α.Χαρίτσης

«Ο Κ.Μητσοτάκης δεν μπορεί να συνεχίσει την μυστική διπλωματία ερήμην των κομμάτων και του Κοινοβουλίου» αναφέρει

Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για θέματα άμυνας ζητά από τον Κ.Μητσοτάκη ο Α.Χαρίτσης

Την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ώστε να ενημερωθούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τις μείζονος σημασίας αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να διατυπώσουν τις θέσεις τους ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Χαρίτσης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς στην μακροσκελή ανάρτησή του αναφέρει και ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να σταματήσει τα επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια».

«Ο κύριος Μητσοτάκης μπορεί να επιθυμεί να δώσει διαπιστευτήρια και να βάζει σε προτεραιότητα την επόμενη μέρα για τον ίδιο και την ευρωπαϊκή του καριέρα, δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να σέρνει την χώρα και τους πολίτες της σε τόσο επικίνδυνα μονοπάτια. Ομοίως δεν μπορεί να συνεχίσει την μυστική διπλωματία ερήμην των κομμάτων και του Κοινοβουλίου. Είναι αδιανόητο να ενημερωνόμαστε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας για τις επαφές που είχε και τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό», σημειώνει ο Α.Χαρίτσης.

«Καλώ τον πρωθυπουργό έστω και τώρα να σταματήσει τα επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια και να ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ώστε να ενημερωθούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τις μείζονος σημασίας αποφάσεις που λαμβάνονται και να διατυπώσουν τις θέσεις τους. Η Νέα Αριστερά τάσσεται ξεκάθαρα, χωρίς αστερίσκους, με την ειρήνη, ως τη μόνη επιλογή που πράγματι προστατεύει τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης, και ειδικά του ελληνικού λαού», σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Αλέξη Χαρίτση

Όποιος θέλει την ειρήνη, πρέπει να δουλέψει για την ειρήνη

Τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται όλο και πιο έντονα στην Ευρώπη. Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε την πλειοψηφία των ηγετών της Ε.Ε. να αποδέχονται το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύγκρουσης, ακόμα χειρότερα μάλιστα κάποιοι να την επιδιώκουν.

“Αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να ετοιμαστούμε για πόλεμο”, δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την ώρα που η συζήτηση στις Βρυξέλλες αφορά την αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Έλλειμμα ψυχραιμίας απέναντι στην Ρωσική επιθετικότητα; Το μόνο βέβαιο είναι ότι το τίμημα θα το πληρώσουν οι Ευρωπαϊκοί λαοί. Αν οι πολεμοχαρείς τάσεις επικρατήσουν, φοβάμαι ότι το τίμημα δεν θα είναι μόνο το οικονομικό αλλά θα αφορά την ασφάλεια και τις ζωές όλων μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει σε αυτή την περιπέτεια η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Τη στιγμή που είναι ήδη πρωταθλήτρια στις αμυντικές δαπάνες, τη στιγμή που -λόγω και της γεωγραφικής της θέσης- κινδυνεύει να βρεθεί στο επίκεντρο μια ενδεχόμενης σύρραξης, ο Πρωθυπουργός εμπλέκει κάθε μέρα όλο και πιο βαθιά την χώρα μας σε πολεμικούς σχεδιασμούς. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να προτείνει ο ίδιος την έκδοση ευρωομολόγου για τις ευρωπαϊκές εξοπλιστικές δαπάνες, κάτι που ουδέποτε ζήτησε για την κοινωνική συνοχή και την στήριξη της ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Και μάλιστα χωρίς την παραμικρή διαβούλευση με την Βουλή και τις πολιτικές δυνάμεις.

Ο κύριος Μητσοτάκης μπορεί να επιθυμεί να δώσει διαπιστευτήρια και να βάζει σε προτεραιότητα την επόμενη μέρα για τον ίδιο και την ευρωπαϊκή του καριέρα, δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να σέρνει την χώρα και τους πολίτες της σε τόσο επικίνδυνα μονοπάτια.

Ομοίως δεν μπορεί να συνεχίσει την μυστική διπλωματία ερήμην των κομμάτων και του Κοινοβουλίου. Είναι αδιανόητο να ενημερωνόμαστε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας για τις επαφές που είχε και τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Οι ανησυχίες των Σκανδιναβικών χωρών και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης είναι εύλογες και κατανοητές. Η εγγύηση όμως της ασφάλειας τους και η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να έρθει μέσα από μια ανεξέλεγκτη κούρσα εξοπλισμών ή με γενίκευση της Ρωσο-Ουκρανικής σύγκρουσης.

Η Νέα Αριστερά τάσσεται ξεκάθαρα, χωρίς αστερίσκους, με την ειρήνη, ως τη μόνη επιλογή που πράγματι προστατεύει τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης, και ειδικά του ελληνικού λαού.

Απέναντι στις αυτοεκπληρούμενες προφητείες που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον πόλεμο, εμείς λέμε πως “όποιος θέλει την ειρήνη, πρέπει να δουλέψει για την ειρήνη”.

Ο μόνος δρόμος προς τη συλλογική ασφάλεια όλων είναι η ΕΕ να επιτελέσει τον ιστορικό της ρόλο: να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των εμπόλεμων, να εξαντλήσει όλες τις δυνατές πιέσεις και πρωτοβουλίες προς τη Ρωσία και να φροντίσει να παραμείνει η αναζήτηση λύσεων στο τραπέζι, με βάση το διεθνές δίκαιο και σε συνεργασία με τον ΟΗΕ.

Καλώ τον πρωθυπουργό έστω και τώρα να σταματήσει τα επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια και να ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ώστε να ενημερωθούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τις μείζονος σημασίας αποφάσεις που λαμβάνονται και να διατυπώσουν τις θέσεις τους.

Η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στον αναπροσανατολισμό των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων, αντί να πλειοδοτεί σε πολεμικές κραυγές.

Καλούμε και όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ, να αναλάβουν την ευθύνη τους και να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και δημόσια.

Απευθυνόμαστε στην ελληνική κοινωνία, και κυρίως στη νέα γενιά που πρώτη αυτή θα πληρώσει, για ακόμη μία φορά, το τίμημα ενός ενδεχόμενου πολέμου, αλλά και το καθημερινό τίμημα της κούρσας των εξοπλισμών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να αντισταθούμε στο κλίμα τρόμου και στις πολεμικές κραυγές. Να μην αποδεχθούμε ως μονόδρομο την εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικές συρράξεις. Να υπερασπιστούμε την ειρήνη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.