Νέος νόμος ΑΕΙ: Υποβαθμίζεται ο θεσμός του πρύτανη – Ισχυροποιούνται τα συμβούλια

Παρουσιάζεται αύριο Πέμπτη

Νέος νόμος ΑΕΙ: Υποβαθμίζεται ο θεσμός του πρύτανη – Ισχυροποιούνται τα συμβούλια

Νόμο …300 άρθρων για τη λειτουργία των ΑΕΙ παρουσιάζει αύριο, Πέμπτη, το μεσημέρι, το υπουργείο Παιδείας.

Μετά από μήνες διαφωνιών, έντασης και διαβουλεύσεων, ο νέος Νόμος παρουσιάζεται επίσημα και μάλιστα θα περιέχει το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ, που τελικά οδηγεί σε υποβάθμιση του θεσμού του πρύτανη, παρότι οι διατάξεις του προβλέπουν και …αντιπρυτάνεις!

Το νομοσχέδιο κατατίθεται στη μορφή που αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» στις 17 Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με τις διατάξεις του τα νέα συμβούλια των ΑΕΙ δεν θα λογοδοτούν σε κανένα άλλο όργανο του ιδρύματος και θα είναι πανίσχυρα.

Η απευθείας εκλογή πρύτανη από το σώμα και τους καθηγητές, καταργείται. Οι πρυτάνεις (αλλά και οι αντιπρυτάνεις τους) θα επιλέγονται μεταξύ των έξι εσωτερικών μελών του κάθε συμβουλίου ιδρύματος. Οι έως σήμερα «ηγέτες» των ΑΕΙ όμως, δεν θα διοικούν πλέον τα ιδρύματα, αλλά να διαχειρίζονται μόνο τα ακαδημαϊκά θέματα της καθημερινότητάς τους.

Συγκεκριμένα, η συγκρότηση των νέων συμβουλίων των ΑΕΙ θα γίνεται ως εξής: εκλογή έξι εσωτερικών μελών από την ακαδημαϊκή κοινότητα κάθε ιδρύματος με ψήφο μόνο των μελών ΔΕΠ (Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού). Στην ουσία δηλαδή πρόκειται για την εκλογή ενός διευρυμένου πρυτανικού συμβουλίου συ σύγκριση με την σημερινή του μορφή. Τα εσωτερικά μέλη θα επιλέγουν τα υπόλοιπα πέντε εξωτερικά, μεταξύ ΑΕΙ Ελλάδας ή εξωτερικού και ενδεχομένως άλλων φορέων.

Τα μέλη των συμβουλίων (στο σύνολο τους) θα επιλέγουν πρύτανη και αντιπρυτάνεις (μεταξύ των εσωτερικών μελών τους).

Τα μέλη των συμβουλίων μπορούν να εκλεγούν ως δύο θητείες το ανώτερο, ενώ θεσπίζεται εκτελεστικός διευθυντής των ΑΕΙ (μάνατζερ), που θα είναι άτομο το οποίο διορίζει το συμβούλιο διοίκησης και μπορεί να προέρχεται από το υπάρχον προσωπικό του ιδρύματος ή άλλου δημόσιου φορέα.

Θα προταθεί δε στους νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ στην πρώτη εφαρμογή νόμου να μπουν αυτοτελώς στα συμβούλια, εφόσον το επιθυμούν, χωρίς τη διαδικασία νέας εκλογής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κατά τα άλλα, το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει πλήθος άλλων διατάξεων: εισαγωγή του θεσμού της εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών μεταξύ ομοειδών τμημάτων της χώρας («εσωτερικό Erasmus»), επέκταση και αναβάθμιση του θεσμού της πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό, καθορισμό του ελάχιστου ύψους αποζημίωσης των φοιτητών στο 80% του ελάχιστου μισθού, πρόβλεψη ότι οι φοιτητές θα μπορούν πλέον να σπουδάζουν σε ένα τμήμα αλλά να παίρνουν μαθήματα και από άλλα τμήματα για την ευρεία μόρφωσή τους, πλήρη απελευθέρωση των διαδικασιών στα μεταπτυχιακά προγράμματα (που αφορά και το ύψος των διδάκτρων τους, το οποίο θα καθορίζεται πλέον κατά περίπτωση), μαθήματα και εξ αποστάσεως χωρίς περιορισμούς και ανταποδοτικές υποτροφίες με ακαδημαϊκά κριτήρια, όπου υπάρχουν δίδακτρα (μεταπτυχιακά).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.