Ο Α.Πλεύρης ρύθμισε το ζήτημα των… «πρακτικών μεταστροφής»

Του το ζητούσαν οι ΛΟΑΤΚΙ

Ο Α.Πλεύρης ρύθμισε το ζήτημα των… «πρακτικών μεταστροφής»

Με ειδική τροπολογία στο νομοσχέδιο «Γιατρός για όλους», ο υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης προχώρησε στη ρύθμιση του ζητήματος των λεγόμενων «πρακτικών μεταστροφής».

Αυτές είναι κατ’ ουσίαν αντιεπιστημονικές, ιατρικές επεμβάσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο την αλλαγή σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου κ.λπ.

Το γεγονός ότι σε τέτοιου είδους επεμβάσεις (ιατρικές, ψυχιατρικές, ψυχοθεραπευτικές, ψυχολογικές, φαρμακευτικές, συμπεριφορικές) ή άλλες πρακτικές και παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο την «αλλαγή» του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου υποβάλλονται κυρίως ανήλικα άτομα, χωρίς καμία μέριμνα για σωματικές και ψυχικές παρενέργειες, καταδεικνύει τη σοβαρότητα του όλου ζητήματος.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης στην εισηγητική τοποθέτησή του «με τη δεύτερη τροπολογία στο νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας προχωρούμε στην απαγόρευση των πρακτικών μεταστροφής. Ήταν ένα αίτημα το οποίο επεξεργαζόμασταν από καιρό και, για να το καταλάβει ο κόσμος, αφορά σε κάποιες ψευδεπίγραφες θεραπείες, οι οποίες αναφέρουν ότι, όταν ένα ανήλικο άτομο έχει επιλέξει έναν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, έρχονται κάποιοι και πείθουν τους γονείς ότι μπορούν να υποβάλουν το παιδί σε θεραπείες, προκειμένου να ‘επανέλθει στην κανονικότητα’. Προφανέστατα αυτές οι θεραπείες, όχι απλά δεν είναι θεραπείες, αλλά και δεν υποστηρίζονται καθόλου επιστημονικά.

» Είναι μια ρύθμιση που εισάγουμε για να απαγορευτούν ρητώς τέτοιου είδους θεραπείες και μάλιστα δεν λέμε ότι είναι θεραπείες, αλλά πρακτικές μεταστροφής με σοβαρές κυρώσεις σε όσους, είτε γιατρούς, είτε ψυχολόγους είτε προσωπικό άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι διαφημίζουν ότι κάνουν τέτοιες θεραπείες.
Σε επόμενο νομοσχέδιο, επειδή δεν είμαστε τεχνικά έτοιμοι τώρα, θα ρυθμίζεται επίσης το ζήτημα των ατόμων ίντερσεξ, δηλαδή όσων γεννιούνται με διπλό γενετικό υλικό και συζητάμε για τη ρύθμιση προκειμένου οι όποιες επεμβάσεις να γίνονται προς το συμφέρον αυτών των ατόμων».

Τυπικά, το περιεχόμενο της τροπολογίας αναφέρει τους εξής ορισμούς:

1. α) «Πρακτικές μεταστροφής»: Κάθε μεταχείριση που αποσκοπεί να μεταβάλει ή να καταστείλει τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα ή την έκφραση φύλου.

β) «Έκφραση φύλου»: Το σύνολο των χαρακτηριστικών που αφορούν στη συμπεριφορά, τρόπους, αναπαραστάσεις, που σχετίζονται με τον τρόπο που τοποθετείται και εκφράζει ένα πρόσωπο το φύλο του και γίνεται αυτό αντιληπτό από τον περίγυρό του.

γ) «Ταυτότητα φύλου»: Ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρήθηκε κατά τη γέννησή του.

δ) «Επαγγελματίας»: Κάθε πρόσωπο, το οποίο εφαρμόζει πρακτικές μεταστροφής έναντι οικονομικού ανταλλάγματος.

ε) «Ευάλωτα πρόσωπα»: Οι ανήλικοι ή ενήλικοι που τελούν σε δικαστική συμπαράσταση υπό την έννοια του Αστικού Κώδικα.

2. α) Απαγορεύεται η διενέργεια πρακτικών μεταστροφής σε ευάλωτα πρόσωπα.

β) Οποιοσδήποτε εφαρμόζει σε άλλους πρακτικές μεταστροφής πρέπει να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως τη ρητή συναίνεσή τους.

γ) Απαγορεύεται για τους επαγγελματίες η με οποιονδήποτε τρόπο πρόσκληση, προβολή ή διαφήμιση πρακτικών μεταστροφής που διενεργούν τόσο οι ίδιοι όσο και άλλοι τρίτοι, επαγγελματίες ή μη.

3. Παραβίαση της παρ. 2, πέραν των προβλεπόμενων πειθαρχικών και διοικητικών κυρώσεων, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή. Η επανειλημμένη τέλεση της ανωτέρω πράξης συνιστά επιβαρυντική περίσταση.

Το ζήτημα των ατόμων ίντερσεξ

Ίντερσεξ είναι τα άτομα τα οποία γεννιούνται με χαρακτηριστικά φύλου (γεννητικά όργανα, χρωμοσώματα κ.α.) που είναι είτε θηλυκά και αρσενικά ταυτόχρονα, είτε ούτε απόλυτα θηλυκά ή αρσενικά, είτε ούτε θηλυκά ούτε αρσενικά. Κάποια από αυτά τα άτομα με εμφανή χαρακτηριστικά και των δύο φύλων παλαιότερα τα ονόμαζαν -λανθασμένα- «ερμαφρόδιτα» ή «μεσοφυλικά».

Πρόκειται για άτομα που διαφοροποιούνται ως προς ένα σωματικό χαρακτηριστικό με το οποίο γεννιούνται και όχι ως προς τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό (όπως οι ομοφυλόφιλοι, λεσβίες, αμφιφυλόφιλοι) ή την ταυτότητα φύλου τους (τρανς άτομα).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα άτομα ίντερσεξ αποτελούν μία μικρή πληθυσμιακή ομάδα, η οποία όμως έχει συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνήθως δεν είναι ορατά από τρίτους στην καθημερινή τους ζωή. Σήμερα υπάρχει σε μεγάλο βαθμό μία μορφή ασυδοσίας σε σχέση με την αντιμετώπιση αυτής της κατηγορίας ανθρώπων, καθώς επιτρέπονται οι εγχειρήσεις και οι παρεμβάσεις αλλαγής χαρακτηριστικών φύλου από βρεφική ηλικία, χωρίς κανέναν έλεγχο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.