«Πέφτουμε κάθε μήνα – Κάνε εκλογές άμεσα»: Ποιοι εισηγούνται στον Κ.Μητσοτάκη αιφνιδιασμό με εκλογές τον Μάιο

Η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη έχασε όλες τις μάχες και πλέον τα πάντα είναι ανοιχτά

«Πέφτουμε κάθε μήνα – Κάνε εκλογές άμεσα»: Ποιοι εισηγούνται στον Κ.Μητσοτάκη αιφνιδιασμό με εκλογές τον Μάιο

Το στραπάτσο που υπέστη η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους μαχητές του Τάγματος Αζόφ στη Βουλή προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με τους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή μάλιστα να φτάνουν στο σημείο να εκφράζουν δημόσια την δυσαρέσκεια τους. 

Τα πράγματα για την κυβέρνηση πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες τα «καμπανάκια» των συμβούλων και των δημοσκόπων έγιναν ηχηρότερα, καθώς «ποσοτικοποιήθηκε» η φθορά της ΝΔ και του Κ.Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και πάλι στο Μαξίμου η κυβέρνηση χάνει από 0,6% -0,9% εβδομαδιαία με μια τάση της τελευταίες μέρες η απώλεια αυτή να είναι στις ψηλότερες τιμές (σχεδόν κοντά στη μονάδα). Πρακτικά αυτό σημαίνει, αν διατηρηθούν αυτές οι τάσεις ότι οι μηνιαίες απώλειες (δημοσκοπικά) του κυβερνώντος κόμματος φτάνουν μεταξύ 2,5%-3%.

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσκόπηση που έφερε στο φως της δημοσιότητας την Πέμπτη η εφημερίδα Δημοκρατία και έγινε από την εταιρεία Real Polls, από τις 30 Μαρτίου έως και τις 2 Απριλίου, σε 2.096 άτομα, με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, η  διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 4,6%, για πρώτη φορά κάτω από το «ψυχολογικό φράγμα» του 5% από το σχεδόν 7% που βρισκόταν τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ πέφτει στο 29% από 30,3% στην αντίστοιχη έρευνα του Φεβρουαρίου, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει σχεδόν κατά μία μονάδα τα ποσοστά του, σε 24,4% από 23,5%. Το ΚΙΝΑΛ υποχωρεί στο 10,2% από το 11,1% που είχε τον Φεβρουάριο.

Και αυτά τα ποσοστά της ΝΔ είναι μάλιστα «φουσκωμένα», κάτι που σημαίνει ότι πιθανόν και τώρα να γίνουν οι εκλογές να μην είναι το πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία!

Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες του pronews.gr, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη κινητικότητα στο Μαξίμου. Ο Κ.Μητσοτάκης έχει ρωτήσει τους συμβούλους του εάν αυτή η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, με την απάντηση που δέχθηκε… να είναι αρνητική. 

Η εφημερίδα «Κόντρα» αναφέρει ότι οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού (κυρίως ο Γ.Γεραπετρίτης) του εισηγήθηκαν να προσφύγει σε αιφνιδιαστικές κάλπες ακόμη και τον Μάιο, ώστε να προλάβει τόσο την δεξιά πτέρυγα, όσο και την κεντρώα, καθώς από τα δεξιά του πλην του κόμματος που ανακοίνωσε ότι δημιουργεί ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος δεν έχουν υπάρξει ακόμη οι κινήσεις που θα μπορέσουν να πάρουν τους ψηφοφόρους της ΝΔ, ενώ και οι σκέψεις για δημιουργία ενός κεντρώου κόμματος από πρώην μέλη της ΝΔ δεν έχουν γίνει ακόμα πράξη.

Ο Κ.Μητσοτάκης επίσης τις προηγούμενες ημέρες δέχτηκε εισηγήσεις να συναντηθεί και να συνεννοηθεί με τους δύο πρώην προέδρους της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργούς , Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, ώστε να ακούσει την γνώμη τους και να δοθεί εκ νέου μια αίσθηση συνεννόησης και ενότητας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες επαφή μέχρι τώρα έχει γίνει μόνο με τον Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες συζητήθηκαν πολλά θέματα συμπεριλαμβανομένου και αυτού του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών.

Ο Α.Σαμαράς εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός έως και αρνητικός για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ειδικά αυτή την περίοδο και υπ΄αυτές τις συνθήκες. Φαίνεται να είπε στον κ. Μητσοτάκη να αναμένει και να πάει προς το τέλος της τετραετίας τις εκλογές , ωστόσο Α.Σαμαράς του ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο πως αν φέρει προς κύρωση στη Βουλή τα Πρωτόκολλα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όχι μόνο δεν θα τα ψηφίσει αλλά θα σταθεί «απέναντι».

Με τον Κώστα Καραμανλή για την ώρα τουλάχιστον δεν έχει υπάρξει κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση (επελέγη αυτή η οδός από το Μαξίμου). Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες με πολύ ευγενικό και προσεκτικό τρόπο ο Κ.Καραμανλής  φέρεται να διαμήνυσε στον Κ.Μητσοτάκη όταν έπεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο κοινωνική συνάντησης, ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να αναμιχθεί σε οποιεσδήποτε εξελίξεις και πως το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πολιτευθεί εκ νέου.

Αυτές οι επικοινωνίες έγιναν με οικοδεσπότη την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε πριν από το φιάσκο με τους Αζόφ μέσα στη Βουλή, κάτι που έχει εξοργίσει και τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός προσπάθησε να «συσπειρώσει» την παράταξη, καθώς επανάφερε ξανά στην επικαιρότητα την θεωρία των δύο άκρων και του λαϊκισμού.

«Αν δεν δράσουμε, θα αφήσουμε χώρο στις δυνάμεις του λαϊκισμού. Δεν πρέπει να χάσουμε για οικονομικούς λόγους την υποστήριξη των πληθυσμών μας», είπε χθες στη συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ματίας Κόρμαν, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα η ΝΔ είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία σύνδεε τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Ηλία Κασιδιάρη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να σημειωθεί ότι πλήρως αντίθετη με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είναι η Ευρώπη, καθώς θεωρεί ότι εν μέσω κρίσεως και πολέμου δεν θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.