ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ποιοι διέρρευσαν τα άκρως απόρρητα έγγραφα για την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων; (upd)

Γκάφα ή ξένη δύναμη βρίσκεται από πίσω;

Ποιοι διέρρευσαν τα άκρως απόρρητα έγγραφα για την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων; (upd)

Ποιοι είναι αυτοί που διέρρευσαν χθες τα άκρως απόρρητα έγγραφα για την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων;

Επρόκειτο περί λάθους; Ή μήπως βρίσκεται κάποια ξένη δύναμη από πίσω;

Υπενθυμίζεται ότι με δημόσιο έγγραφο που ήρθε ως απάντηση του ΥΕΘΑ Ν.Δένδια σε ερώτηση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ δόθηκαν (κατά λάθος;) στην δημοσιότητα

  • Η πορεία εκτέλεσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ΕΔ
  • Οι εξοπλιστικές προτεραιότητες των ΕΔ 

Προηγήθηκε ερώτηση του βουλευτή Κερκύρας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μπιάγκη με την οποία ζητούσε ενημέρωση για την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων (ολόκληρη η ερώτηση εδώ) και εν συνεχεία ακολούθησε η απάντηση του ΥΕΘΑ Ν.Δένδια (ολόκληρη η απάντηση εδώ).

Ο οποίος είπε ότι «αναφορικά με τα αιτούμενα στοιχεία για τον προβλεπόμενο προγραμματισμό των Γενικών Επιτελείων, για προώθηση προς ανάθεση κυρίων εξοπλιστικών προγραμμάτων, επισημαίνεται ότι ο εν λόγω προγραμματισμός χαρακτηρίζεται ως «ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ» από πλευράς διαβάθμισης και, ως εκ τούτου, δεν δύναται να κοινοποιηθεί» και όμως είχε αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής!

Δηλαδή διέρρευσαν την πορεία εκτέλεσης και τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα στη Βουλή, με έγγραφο που ήρθε ως απάντηση του Ν.Δένδια σε ερώτηση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Έγγραφο που ο ίδιος ο Ν.Δένδιας χαρακτήρισε απόρρητο!

Προειδοποιεί δηλαδή ότι τα στοιχεία των εξοπλιστικών δίνονται προς ενημέρωση του βουλευτή και πρέπει να παραμείνουν απόρρητα.

Στη συνέχεια της απάντησης γράφει ότι «τα στοιχεία αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ, σχετικά με τις αναθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη χρονική περίοδο 2019-2022 σε κύρια εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς και τα ιεραρχημένα κατά προτεραιότητα εξοπλιστικά προγράμματα των ΕΔ, έχουν όπως στους συνημμένους πίνακες, τους οποίους σας επισυνάπτουμε για την ενημέρωσή σας».

Όμως από λάθος κάποιων οι απόρρητοι πίνακες με 43 εξοπλιστικά προγράμματα αναρτήθηκαν δημόσια στον ιστότοπο της Βουλής! 

Να θυμίσουμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη γκάφα με απόρρητα έγγραφα που κάνει το Υπουργείο Άμυνας, καθώς προσφάτως ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς (που ετοιμάζεται πλέον για την Περιφέρεια Αττικής) είχε εμφανιστεί σε φωτογραφία να κοιτάζει απόρρητο χάρτη με την αποθήκη καυσίμων 873 ΑΚ.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα στην θέση 18 των προτεραιοτήτων και της πορείας των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας σε σχετικό πίνακα που κατατέθηκε στην Βουλή.

Μετά την γκάφα με την δημοσίευση των άκρως απόρρητων εξοπλιστικών προτεραιοτήτων δεν υπήρχε πρόσβαση στο συγκεκριμένο έγγραφο, ίσως να είχε αποσυρθεί προσωρινά, αλλά τώρα εμφανίζεται κανονικά επάνω.

H σύμβαση για να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια η υποστήριξη των συστημάτων ανερχόταν μόλις στα 102.031.092 ευρώ!

Συνολικά Ελληνικός Στρατός και Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 21 Tor-M1 και 38 αυτοκινούμενα συστήματα κατευθυνόμενων βλημάτων OSA-AK/AKM, της κατηγορίας SHORADS μέγιστου βεληνεκούς 10-12 χιλιομέτρων.

Τα Tor-M1 είναι τα μοναδικά SHORADS των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που μπορούν να εκτελούν αποστολές κατάρριψης βλημάτων cruise εκτός από αεροσκάφη, ελικόπτερα UAV κλπ, και έχουν αποδείξει την αξία τους στην Ουκρανία.

Αποκτήθηκαν πριν από 20 χρόνια περίπου, αλλά παραμένουν αναντικατάστατα. Για να γίνει αντιληπτό το τι σημαίνει η ύπαρξη των Tor-M1 στο ελληνικό οπλοστάσιο να πούμε ότι σε ασκήσεις έχουν επιτυχία κατάρριψης που ξεκινά από 92% και φτάνει το 98% ανάλογα με τον τύπο της απειλής (cruise, UAV, μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα κλπ).

Τον Φεβρουάριο του 1999 υπογράφτηκε η σύμβαση προμήθειας των 21 αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων Τor-Μ1 ύψους 552.000.000 δολαρίων. Πιο συγκεκριμένα, η σύμβαση περιλάμβανε την προμήθεια:

Η αξία των ρωσικών συστημάτων που «πετάγονται στα σκουπίδια» είναι άνω του ενός (1) δισ. ευρώ και αυτό είναι το ποσό που θα πρέπει να δαπανήσει η χώρα.

Σε ότι αφορά τους πυραύλους μακρού βεληνεκούς S-300PMU1, (δύο συστοιχίες) αυτοί ουδέποτε «ευτύχησαν» να έχουν σύμβαση υποστήριξης και για τον λόγο αυτό ουσιαστικά υπολειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια.

Η απόφαση για την απόσυρσή τους είναι καθαρά πολιτική.

Αυτό που πλέον προέχει είναι η εύρεση πόρων για αντικατάστασή τους: Δεν μπορούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να στερηθούν της ύπαρξης τέτοιων όπλων ή να μην λειτουργούν τα μισά από αυτά.

Ο πίνακας με τα κύρια εξοπλιστικά προγράμματα των ετών 2019-2022 όπως ήρθαν στην δημοσιότητα, είναι τα εξής:

Όλα τα προγράμματα που ενδιαφέρουν τις Ένοπλες Δυνάμεις όπως για πρώτη φορά δίνονται στην δημοσιότητα είναι τα εξής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δείτε εδώ 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.