ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Α.Γεωργιάδης: «Οι πολίτες που διαδηλώνουν φταίνε για τα κρούσματα – Δεν είμαι προφήτης να ξέρω πότε θα ανοίξει η αγορά»

Α.Γεωργιάδης: «Οι πολίτες που διαδηλώνουν φταίνε για τα κρούσματα – Δεν είμαι προφήτης να ξέρω πότε θα ανοίξει η αγορά»

Τους πολίτες που διαδηλώνουν κατά του lockdown και την κυβερνητική βία κατηγόρησε γι’ ακόμη μία φορά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υποστήριξε πως αυτοί φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων.

«Με την πανδημία ως έχει σήμερα προφανώς η αγορά δεν μπορεί να ανοίξει. Προσευχόμαστε όλοι και εργαζόμαστε για να μειωθούν τα κρούσματα. Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα». Αυτό δηλώνει σε συνέντευξη του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σημειώνει πως το κύμα της πανδημίας που βιώνουμε σήμερα είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα των διαδηλώσεων.

Ο υπουργός μιλά για το νέο πακέτο στήριξης των επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης, ενώ ξεκαθαρίζει ότι θα υπάρξουν μέτρα και στους πρώτους μήνες της επανεκκίνησης.

Μιλά για την επένδυση στο Ελληνικό, σχολιάζει τη στάση που τήρησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και για τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.

Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και δηλώνει κατηγορηματικά ότι με τη λήξη της πανδημίας θα υπάρξει καταιγισμός επενδύσεων στην Ελλάδα. Επίσης αναφέρεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, στις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης και στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην Τουρκία και πώς και αν μπορεί να επηρεάσει το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Η συνέντευξη του Αδωνι Γεωργιάδη:

– Εχετε κατ’ επανάληψη δηλώσει πως ο λόγος που είναι κλειστό το λιανικό εμπόριο, τα σχολεία κ.ά., δεν είναι γιατί θέλετε να ταλαιπωρήσετε τον κόσμο αλλά για να περιοριστεί η διάδοσή της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, δηλαδή παρά το πολύμηνο lockdown, τα κρούσματα δεν πέφτουν, οι θάνατοι αυξάνονται όπως επίσης και οι διασωληνωμένοι. Τι έχει πάει στραβά;

Άδωνις Γεωργιάδης: Καταρχάς ο λόγος κρουσμάτων – θανάτων τώρα είναι αρκετά χαμηλότερος, ευτυχώς. Αυτό οφείλεται στην πρόοδο των εμβολιασμών, γιατί πια δεν ασθενούν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας όπως στην αρχική φάση της πανδημίας όπου η θνητότητα ήταν πολύ μεγάλη, αλλά ασθενούν νεότεροι άνθρωποι οι οποίοι, ευτυχώς, αντέχουν και γίνονται οι περισσότεροι καλά.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι μεγάλη η ένταση της πανδημίας σήμερα. Είναι πάρα πολύ μεγάλη και η πίεση στο σύστημα υγείας είναι πραγματικά τεράστια.

Τι δεν πήγε καλά. Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία. Το κύμα της πανδημίας που βιώνουμε σήμερα είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα των διαδηλώσεων και το εξηγώ ως εξής. Έχω το παράδειγμα της Μαλεσίνας. Ένας γάμος σε ανοικτό χώρο με 200 άτομα, κατέστρεψε μια ολόκληρη περιοχή.

Είναι δυνατόν να διαδίδεται ο ιός στη Μαλεσίνα σε ανοικτό χώρο και να μην διαδίδεται ο ιός στο Σύνταγμα ή στη Νέα Σμύρνη; Είναι υποκρισία να το λες αυτό.

Οι γιατροί με τους οποίους μιλάω όλοι το λένε ότι φταίνε οι διαδηλώσεις. Δημόσια φοβούνται οι περισσότεροι να το πουν με την ίδια ένταση, γιατί καταλαβαίνουν τι μπούλινγκ θα δεχόντουσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είναι απολύτως προφανές σε κάθε λογικό άνθρωπο ότι η υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για τόσες πολλές ημέρες τόσο συχνά που έρχονται από διαφορετικές περιοχές της Αττικής στο Κέντρο της Αθήνας ή σε άλλες πλατείες, ήταν ο κυριότερος λόγος αύξησης της κοινωνικής κινητικότητας τις προηγούμενες 20 ημέρες.

Και όπως ακριβώς μετράει η πανδημία μετά από 14 ημέρες ξεκινά η έξαρση, μετά από 14 ημέρες από τις διαδηλώσεις άρχισε η άνοδος της πανδημίας.

Ήταν μαθηματικός βέβαιο ότι η ανεύθυνη συμπεριφορά της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε σε αυτό στο οποίο έχουμε οδηγηθεί σήμερα. Όλες οι άλλες δραστηριότητες παρέμειναν ίδιες. Η καραντίνα υπήρχε. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που κατηγορούν, ήταν τα ίδια και πριν. Τα σχολεία ήταν κλειστά. Όλα ήταν κλειστά. Δηλαδή δεν υπάρχει κάτι άλλο να κλείσει το κράτος.

Το μόνο που προσέθεσε η κοινωνική κινητικότητα τις εβδομάδες που μας πέρασαν ήταν οι καθημερινές διαδηλώσεις. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα πάρει το ρίσκο, το πήρε και ιδού τα αποτελέσματα.

– Πότε εκτιμάτε ότι θα ανοίξει η αγορά;

Άδωνις Γεωργιάδης: Όποιος μπορεί να σας απαντήσει με ημερομηνία σε αυτό το ερώτημα δεν του αξίζει ο ρόλος του πολιτικού ή του δημοσιογράφου ή του επιστήμονα. Του αξίζει ο ρόλος του προφήτου. Και εγώ προφήτης δεν είμαι.

Δεν μπορώ να προβλέψω την εξέλιξη της πανδημίας. Με την πανδημία ως έχει σήμερα προφανώς η αγορά δεν μπορεί να ανοίξει. Προσευχόμαστε όλοι και εργαζόμαστε όλοι να μειωθούν τα κρούσματα. Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα. Γιατί από τις διαδηλώσεις που πέρασαν για να κάνει τον κύκλο του αυτό το κύμα θέλει 14-20 ημέρες.

Άρα από την τελευταία διαδήλωση που έγινε στην Αθήνα μετρήστε 14-20 ημέρες για να αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα. Δεν γίνεται διαφορετικά.

– Εκτός από την αγωνία για το πότε θα επαναλειτουργήσει η αγορά, διάχυτη είναι η ανησυχία στον εμπορικό κόσμο και για την επόμενη ημέρα. Αν δηλαδή με την άρση του lockdown θα αρθούν και τα μέτρα στήριξης, όπως π.χ. τα μειωμένα μισθώματα.

Άδωνις Γεωργιάδης: Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων δεν πρόκειται να αρθούν αυτόματα με τη λήξη της καραντίνας. Θα υπάρξουν μέτρα στήριξης και στους πρώτους μήνες της επανεκκίνησης. Το ποια ακριβώς θα είναι δεν μπορώ να ανακοινώσω τώρα, γιατί είναι μια συζήτηση που γίνεται με το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.

Αλλά η απόφαση που έχουμε λάβει είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις πολύ κατά το διάστημα της επανεκκίνησης τους. Άρα πολλά από αυτά τα μέτρα θα ισχύσουν και μετά.

– Ποιες όμως είναι οι αντοχές του προϋπολογισμού και πώς θα αποτραπεί ένα κύμα λουκέτων και απολύσεων το οποίο φοβούνται αρκετοί;

Άδωνις Γεωργιάδης: Είμαι αρκετά αισιόδοξος. Τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας του 2020, αλλά και του Ιανουαρίου του 2021 δείχνουν ότι η οικονομία, παρά τις καραντίνες, έχει λειτουργήσει αρκετά ικανοποιητικά. Και τα μέτρα στήριξης που εμείς δώσαμε και που θα δίνουμε στο μέλλον θα συνδυάζονται με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Νομίζω ότι στο τέλος θα δουν οι επιχειρήσεις ότι τις συμφέρει να λάβουν την κρατική στήριξη για να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζόμενων τους παρά το ανάποδο. Και επειδή πιστεύω ότι στο τέλος αυτό θα είναι συμφέρον, εκτιμώ ότι θα το ακολουθήσουν κιόλας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.