Το EFA Group κατέκτησε την πρωτιά στην ελληνική αμυντική βιομηχανία μπροστά από την Intracom Defense Electronics

Το EFA Group κατέκτησε την πρωτιά στην ελληνική αμυντική βιομηχανία μπροστά από την Intracom Defense Electronics

(Αρχικό κείμενο – 17/5 – 5:15) Πολλά και σημαντικά ακούστηκαν στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών (μεταξύ των σημαντικών ακούστηκαν και πολλές βλακείες από άσχετους ομιλητές αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος).

Εκεί που αξίζει να δώσουμε σημασία είναι τα όσα πολύ ενδιαφέροντα ακούστηκαν στη ενότητα «Η Τεχνολογία και η Καινοτομία στην Άμυνα», όπου οι εκπρόσωποι των σημαντικότερων ελληνικών βιομηχανιών παρουσίασαν τις θέσεις τους για την έξοδο από την διαρκή κρίση στην οποία βρίσκεται την τελευταία δεκαετία.

Μια κρίση που δείχνει να συνεχίζεται καθώς η κυβέρνηση αδιαφορεί εντελώς για την τύχη της και μετά την ανάθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων 6 δισ. ευρώ, με το ζόρι κάποια ψίχουλα έπεσαν από το τραπέζι.

Εν πάση περιπτώσει αξίζει να δούμε τι έχει απομείνει από αυτό που κάποτε ήταν ακμαία ελληνική αμυντική βιομηχανία. Ουσιαστικά ισχυροί και κραταιοί έχουν απομείνει μόνο ο όμιλος του EFA Group και ο έτερος όμιλος της Intracom Defense Electornics.

Και αυτό χάρη στις εξαγωγές τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης Γιώργος Τρουλλινός είχε και μία πολύ καλή τοποθέτηση αναφορικά με το ποσοστό που πρέπει να αφορά την ελληνική αμυντική βιομηχανία από τις προμήθειες πολεμικού υλικού από το εξωτερικό: «Παραδείγματα όπως της Σαουδικής Αραβίας που θέσπισε την υποχρέωση η εγχώρια παραγωγή να καλύπτει το 50% των εξοπλισμών ή της Γερμανίας που αναγκάζει με τη νομοθεσία της ξένους προμηθευτές να μεταφέρουν στη χώρα τεχνογνωσία και παραγωγή, πρέπει να είναι ο οδηγός μας»!

Πού να τα ακούσει αυτά η κυβέρνηση; Όλα έξω!

Είπε βέβαια ο Γ.Τρουλλινός και ότι η Intracom Defence Electornics «είναι η μεγαλύτερη ελληνική αμυντική βιομηχανία», αλλά αυτό πλέον δεν είναι αλήθεια (εκτός αν εννοούσε τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτή), καθώς ούτε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει δώσει στην IDE αναθέσεις για τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγει και οι εξαγωγές της την τελευταία πενταετία περιορίζονται σε συμμετοχές σε ΝΑΤΟΪκά προγράμματα.

Μακράν, πλέον, η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία, υψηλότερα και από την ΕΑΒ που έχει βελτιώσει τους τζίρους της τελευταία, είναι σε πωλήσεις και κέρδη ο όμιλος EFA Group (Theon Sensors, Skytalys κλπ.).

Και μάλιστα το κορυφαίο μέλος του Group, η Theon Sensors, έχει εδραιωθεί στην θέση της μεγαλύτερης αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα από μόνη της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρά το γεγονός ότι δεν χαίρει -ούτε αυτή- την προσοχής του ΥΠΕΘΑ και σχεδόν όλη την παραγωγή της την διαθέτει στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να έχει καταστεί ίσως και η μεγαλύτερη βιομηχανία παγκοσμίως στον τομέα των ηλεκτροοπτικών συστημάτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.