ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Η κυβέρνηση του «δεν γνωρίζω»: Από την υπόθεση Ν.Ανδρουλάκη μέχρι τον Δ.Λιγνάδη – Οι αποδείξεις των ψεμάτων τους

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τηλεοπτικό του μήνυμα ενημέρωσε τους πολίτες ότι... δεν γνώριζε

Η κυβέρνηση του «δεν γνωρίζω»: Από την υπόθεση Ν.Ανδρουλάκη μέχρι τον Δ.Λιγνάδη – Οι αποδείξεις των ψεμάτων τους

Μετά τον πολιτικό σάλο που ξέσπασε, λόγω των αποκαλύψεων για την παρακολούθηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τηλεοπτικό του μήνυμα έδωσε εξηγήσεις.

Εξηγήσεις που ωστόσο… προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις, καθώς ο Κ.Μητσοτάκης υποστήριξε αυτό που είχε διαρρεύσει και τις προηγούμενες ημέρες στον Τύπο, ότι δεν γνώριζε για την παρακολούθηση του Ν.Ανδρουλάκη.

Παρόλα αυτά λίγες ημέρες μόνο μετά την εκλογή της και το σχηματισμό της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε προς δημόσια διαβούλευση (και εν συνεχεία ψήφισε μέσα στον Αύγουστο του 2019) το νόμο περί επιτελικού κράτους, το βασικό της μπούσουλα δηλαδή πάνω στον οποίο θα στήριζε στη συνέχεια το σύνολο της πολιτικής της.

Ποιος πιστεύετε ότι ήταν ο ρόλος του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη στις υποκλοπές των κινητών τηλεφώνων πολιτικών και δημοσιογράφων;

  • Δεν γνώριζε (4%, 1.250 Votes)
  • Αυτός είχε δώσει την εντολή (81%, 24.454 Votes)
  • Πιθανόν να γνώριζε (10%, 3.010 Votes)
  • Μάλλον αγνοούσε τα πάντα (3%, 1.011 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (1%, 402 Votes)

Σύνολο ψήφων: 30.127

Loading ... Loading ...

Ο λόγος για τον νόμο, που πήρε τον κωδικό 4622/2019 και κατατέθηκε στη Βουλή στις 26 Ιουλίου του 2019 και μεταξύ άλλων προέβλεπε (και προβλέπει ακόμα) τα εξής:

  • Συνιστάται η Προεδρία της Κυβέρνησης, ως αυτοτελής επιτελική δημόσια υπηρεσία, υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό, η οποία αποτελείται από τις ρητά μνημονευόμενες Υπηρεσίες (Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων κ.λπ.) και παράλληλα, καταργείται η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.
  • Στην Προεδρία της Κυβέρνησης, στην οποία υπάγεται εφεξής η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), συνιστώνται η Μονάδα Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης, επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, με τις μνημονευόμενες αρμοδιότητες, οι Γενικές Γραμματείες Συντονισμού (Εσωτερικών Πολιτικών και Οικονομικών και Αναπτυξιακών Σχέσεων) καθώς η Ειδική Γραμματεία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου.

Με απλά λόγια η ΕΥΠ είχε πλέον μόνο ένα πρόσωπο στο οποίο λογοδοτούσε, τον πρωθυπουργό. Το ίδιο έγινε παράλληλα τόσο για την ΕΡΤ όσο και για το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα δύο δηλαδή κρατικά ΜΜΕ.

Οπότε υπάρχουν δύο αλήθειες: Είτε ο πρωθυπουργός το γνώριζε, είτε δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι τιμητικό για θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ο Κ.Μητσοτάκης παρουσιάζεται από το σύνολο του φιλοκυβερνητικού Τύπου ως ένας σοβαρός πρωθυπουργός που έχει τα πάντα υπό έλεγχο, οπότε το να επικαλείται το «δεν γνωρίζω» σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία, πόσω μάλλον όταν δεν συνοδεύεται από παραίτηση.

Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε πότε ξανά η συγκεκριμένη κυβέρνηση επικαλέστηκε το «δεν γνωρίζω». Ήταν Φεβρουάριος του 2021 όταν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα δήλωνε άγνοια για τα πεπραγμένα του Λιγνάδη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Εδώ αισθάνομαι ότι ο Λιγνάδης, πέραν όλων των άλλων, μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά. Υποκριτική τέχνη. Ο ηθοποιός. Υπήρχε μία σταθερή άρνηση προς όλους μας όσους τον ρωτήσαμε ότι δεν έχει σχέση, ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Κι ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη, όπως φαίνεται στη συνέχεια, δράση του, αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Αυτό ας το δούμε σαν μία προσωπική μαρτυρία. Όταν παραιτήθηκε, το απόγευμα του Σαββάτου 6/2, παραιτήθηκε μετά τη συνέντευξη του Ν.Σ. που πιθανώς επέδρασε καταλυτικά στην επιλογή του να παραιτηθεί…» έλεγε χαρακτηριστικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.