ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Ν.Δένδιας: «Το 2030 θα έχουμε 200 μαχητικά 4ης και 5ης γενιάς»

Ποιο είναι το βασικό σενάριο για να έχουμε οροφή 200 μαχητικών το 2030

Ν.Δένδιας: «Το 2030 θα έχουμε 200 μαχητικά 4ης και 5ης γενιάς»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας προανήγγειλε ότι ως το 2030 η Πολεμική Αεροπορία θα έχει 200 σύγχρονα αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς, ενώ σταδιακά θα αποσυρθούν τα παλαιότερα, όπως είπε.

Τις ανακοινώσεις τις έκανε από την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών.

Με τη διαφορά ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο να γίνει αυτό.

Η ΠΑ θα διαθέτει έως το 2030 –και εάν όλα πάνε καλά- 82 αναβαθμισμένα μαχητικά F-16V, τα οποία θεωρητικά τοποθετούμε στην 4η γενιά.

Παράλληλα θα διαθέτει και 24 Rafale τα οποία ανήκουν στην 4,5 γενιά. Οι δύο αυτοί τύποι θα διαμορφώνουν ένα σύνολο 106 μαχητικών 4 και 4,5 γενιάς.

Και εδώ αρχίζουν οι προσθαφαιρέσεις και  οι υποθέσεις. .

Εάν αναβαθμιστούν και τα 38 F-16 Block 50 στο επίπεδο των V, κάτι που θεωρητικά θα τα αναβιβάσει στην 4η γενιά το σύνολο θα διαμορφωθεί στα 144 μαχητικά.

Πόσα λείπουν για να φτάσουμε στο επίπεδο των 200; Μόνο… 56 μαχητικά αεροσκάφη.

Πόσα χρόνια απομένουν έως το 2030; Μόλις έξι.

Δηλαδή η ΠΑ θα πρέπει να παραλάβει 56 μαχητικά 4ης ή 5ης γενιάς έως το 2030.

Αδύνατο, εκ των πραγμάτων. Ποια θα είναι τα 56 αυτά μαχητικά; Λογικά μόνο F-35 και Rafale, αν υιοθετήσουμε και πρόσφατη δήλωση του ΥΕΘΑ ότι η ΠΑ οδεύει σε Αεροπορία τριών τύπων.

Ακόμη και αν κάνουμε την παραδοχή, ότι η ΠΑ θα έχει στο δυναμικό της 20 F-35 Block 4 έως το 2030 (γεγονός πρακτικά αδύνατο) μένουν ακόμη 36 ακόμη για να συμπληρωθεί η οροφή των 200 μαχητικών.

Αυτά πρέπει να είναι αναγκαστικά Rafale F4.

Δηλαδή μέσα σε έξι χρόνια η ΠΑ θα πρέπει να έχει υπογράψει, να έχει διαπραγματευτεί, να έχει παραγγείλει  και να έχει παραλάβει 20 F-35 και 36 Rafale. Πόσο πιθανό είναι αυτό; Δεν είναι.

Εκτός και αν ο υπουργός γνωρίζει κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, αλλά και που είναι δύσκολο να αντιληφθούμε, η οροφή των 200 μαχητικών 4 και 5ης γενιάς έως το 2-030 είναι πρακτικά αδύνατη.

Υπάρχει βέβαια και το άλλο σενάριο.

Βεβαίως υπάρχουν και τα 24 Mirage 2000-5. Σε ποια γενιά ανήκουν; Ασφαλέστατα στην 4η αφού το Mirage 2000EGM/BGM ήταν μαχητικό 3ης γενιάς. . Το πρόβλημα εδώ είναι ότι ο υπουργός είχε προαναγγείλει ότι εξετάζεται η πώλησή τους.

Εάν δεν πρόκειται να πωληθούν τότε οι αριθμοί μεταβάλλονται.

Έτσι έχουμε:  82+38 F-16V, 24 Rafale και 24 Mirage 2000-5 για ένα σύνολο 168 μαχητικών.

Πόσα θα μας λείπουν σε αυτή την περίπτωση; 32. Δηλαδή 20 F-35 + 12 Rafale.

Με βάση αυτό το σενάριο θεωρητικά λίγο εκεί μετά το 2030 η ΠΑ θα μπορούσε να παρατάξει 200 μαχητικά, εάν τα Rafale παραγγελθούν αύριο όπως και τα F-35, αν και η παραλαβή των F-35 Block 4 δεν εξαρτάται από εμάς όσο και από την USAF καθώς έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις με το λογισμικό TR3 και εάν η αναβάθμιση των F-16 Block 50 ξεκινήσει αμέσως μετά το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος.

Παράλληλα προανήγγειλε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα και αμερικανικές φρεγάτες τύπου Constellation, εκτός από την αγορά των γαλλικών φρεγατών Μπελαρά.

«Η ατζέντα προβλέπει ότι το 2030 η ελληνική Αεροπορία θα διαθέτει 200 σύγχρονα αεροσκάφη τέταρτης και πέμπτης γενεάς, με σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών τρίτης και τέταρτης γενιάς. Παράλληλα προβλέπει την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου μας.

Υλοποιείται ήδη το πρόγραμμα της απόκτησης των νέων φρεγατών, αλλά εξετάζεται και η συμμετοχή της χώρας μας στον σχεδιασμό και τη ναυπήγηση εδώ στην Ελλάδα των νέων φρεγατών τύπου Constellation», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας,

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.