ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θυμάστε την Τράπεζα Κρήτης και τον Κοσκωτά; Ε, τώρα λέγεται Attica Bank!

Ν.Μαραντζίδης: «Υπάρχει κρίση ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ – Ο πρόεδρός του είναι ανασταλτικός παράγοντας»

Είχε αναλάβει την ηγεσία της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023

Ν.Μαραντζίδης: «Υπάρχει κρίση ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ – Ο πρόεδρός του είναι ανασταλτικός παράγοντας»

Ο γνωστός ερευνητής Ιστορίας, συγγραφέας και καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Νίκος Μαραντζίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του νωρίτερα σήμερα Δευτέρα (8/7) τόνισε πως «υπάρχει κρίση ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρός του είναι ανασταλτικός παράγοντας».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ.Μαραντζίδης είχε αναλάβει την ηγεσία της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023.

Όπως και δήλωσε στην αρχή των δηλώσεων του Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 αναφορικά με το πώς είδε τον Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή «όσοι στοιχειωδώς με ξέρουν, γνωρίζουν ότι λέω αυτό που πιστεύω και αυτό που πιστεύω σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας τραγέλαφος που τη βασική ευθύνη βεβαίως τη φέρνει η ηγεσία του, δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης αλλά από ένα σημείο και μετά τη φέρουν και οι άνθρωποι που τον ανέχονται.

Αυτά που ακούγονται στο ΣΥΡΙΖΑ μερικές φορές πράγματι προξενούν τα γέλια, άλλες φορές προξενούν τα κλάματα και μερικές φορές απλώς μένεις με ανοιχτό το στόμα, να ακούς, φέρ’ ειπείν, αρχηγό ενός σύγχρονου αριστερού κόμματος, υποτίθεται, να προτείνει στελέχη του κόμματος να λειτουργούν με μοντέλα σταλινικού δημοκρατικού συγκεντρωτισμού που νόμιζα ότι το έχουμε λύσει αυτό το θέμα, όπου να μην μιλάνε δημόσια και να λένε μόνο τα όργανα τα οποία τα συγκαλεί ο Πρόεδρος όποτε θυμάται να επιστρέψει από την Αμερική.

Τα συγκαλεί όπως τα συγκαλεί ας πούμε τις κοινοβουλευτικές ομάδες που δίνεται ο λόγος στους βουλευτές και αυτό να είναι πρόταση λειτουργίας σύγχρονου κόμματος. Να μη μιλήσω για άλλες διαδικασίες. Να μη μιλήσω για τις προτάσεις, πώς να το πω οργανωτικής ανασυγκρότησης, με καινοφανείς ιδέες οργάνων που δεν θυμάμαι καν τα ονόματά τους και αμφιβάλλω αν τα θυμάται και κανένας από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αν τους ρωτήσετε πόσα είναι αυτά».

«Υπάρχει κρίση ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ – Ο πρόεδρός του είναι ανασταλτικός παράγοντας»

Εν συνεχεία, υπογράμμισε «ο κ. Κασσελάκης είναι ας το πούμε έτσι, ένας ανασταλτικός παράγοντας σε σχέση με ουσιαστικότερες διαδικασίες, οι οποίες οφείλουν να αναπτυχθούν στην ελληνική κεντροαριστερά σε όλο της το έθνος. Το καταλαβαίνει και ο τελευταίος άνθρωπος σε αυτή τη χώρα.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, η τελευταία έρευνα, θα σας γελάσω την εταιρία δεν θέλω να κάνω λάθος, έδειχνε ότι ο κ. Κασσελάκης, δηλαδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να έχει το μεγαλύτερο αριθμό αρνητικών απόψεων στην ελληνική κοινή γνώμη από κάθε άλλον αρχηγό. Αυτό δεν είναι τυχαίο και δείχνει ακριβώς ότι αυτό το πολιτικό αγκάθι, να το πούμε έτσι, που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ας το ονομάσω ονομάζω κρίση ηγεσίας είναι κάτι το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα.

Δημιουργεί δυσχέρειες όχι μόνο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν ήταν για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ασχολούμασταν τόσο πολύ, αν και πάλι θα ασχολούμασταν γιατί είναι αξιωματική αντιπολίτευση, έστω και με τόση περιορισμένη δυναμική, αλλά γιατί δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του συνόλου των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μαλλιά κουβάρια-Κινείται μεταξύ γελοίου και τραγικού-Το κόμμα αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτα-Υπάρχει έλλειψη σοβαρότητας»

Έπειτα, πρόσθεσε «Δεν είναι σταλινικό το κόμμα. Το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτα αυτή τη στιγμή και το εννοώ. Είναι ένα ρευστό και θα το έλεγα σπόνδυλος, ένας σπόνδυλος οργανωτικά, πολιτικός σχηματισμός, όπου τίποτα δεν λειτουργεί εκτός από τα social media του προέδρου. Αυτό το έχουμε αντιληφθεί όλοι (…).

Όλο αυτό το πράγμα που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σοβαρό. Και το πρόβλημα είναι ότι η έλλειψη σοβαρότητας που την αντιλαμβάνονται όλοι δεν είναι ένα στοιχείο αν θέλετε πολυτέλεια στα κόμματα.

Είναι ένα κρίσιμο στοιχείο το οποίο συνδέεται με την αξιοπιστία τους και με την ικανότητα να διαμορφώσουν όχι μόνο εκλογική και πολιτική επιρροή, αλλά να διαμορφώσουν και σχέσεις όπως είναι η συζήτηση σήμερα, δηλαδή σχέσεις εμπιστοσύνης με άλλα κόμματα.

Πώς μπορεί να διαμορφωθεί αυτό το στυλ στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Πώς μπορούν να διαμορφωθούν συνθήκες σοβαρής συνεννόησης των κομμάτων της Κεντροαριστεράς; Αφήστε τα εκλογικά. Δεν μιλάω για τόσο μακριά, για κοινές πρωτοβουλίες. Όταν αλλάζουν οι θέσεις, κανείς, χάνεται στις αλλαγές».

«Δυναμική επιστροφής για τον Αλέξη Τσίπρα»

Τέλος, σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα και αν θα κάνει τα μεγάλο βήμα για την Κεντροαριστερά σημείωσε:

«Και στέκομαι σε αυτά που ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει, ότι δηλαδή δεν προτίθεται για το επόμενο διάστημα να ασχοληθεί με τίποτα άλλο εκτός από τις δραστηριότητες και τις λειτουργίες του Ινστιτούτου στο οποίο δραστηριοποιείται. Αυτό βεβαίως-γιατί δεν μ’ αρέσει να αποφεύγω τις ερωτήσεις, το έχω γράψει σε ένα άρθρο μου αρκετά χρόνια μετά, με τον τίτλο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ “Για τις παλιές αγάπες μη μιλάς”.

Θεωρώ ότι οι χαρισματικοί ηγέτες κάτω από συνθήκες δεν τελειώνουν ποτέ τις σχέσεις τους με τις κοινωνίες τους. Δεν τελειώνουν ποτέ οι σχέσεις αυτές.

Είναι αυτό το ίδιον των χαρισματικών ηγετών που άνθρωποι που γεννούν πάθη, μίση, αγάπες, πείτε το όπως θέλετε, που έχουν κινητοποιήσει κόσμο, που έχουν συσπειρώσει κόσμο, διατηρούν πάντα, πάντα μια δυναμική επιστροφής, ανεξάρτητα της θέλησής τους.

Το υπογραμμίζω ανεξάρτητα της θέλησης τους. Δηλαδή αυτοί μπορεί να λένε εγώ τελείωσα αλλά η κοινωνία να μην τους βλέπει έτσι.

Η κοινωνία, αυτό που η πρόσφατη δημοσκόπηση έδειχνε ότι στο ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία θέλει την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα για να ηγηθεί ενός σχήματος της Κεντροαριστεράς. Αυτό έγινε παρά την όποια διαβεβαίωση, επιθυμία, δεν ξέρω του Αλέξη Τσίπρα.

Έγινε, διότι, η κοινωνία βλέπει στον Αλέξη Τσίπρα εκείνα τα χαρακτηριστικά της ηγεσίας που τουλάχιστον στην Κεντροαριστερά έχουμε ανάγκη για να διαμορφωθεί ξανά ένα μεγάλο ρεύμα. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τις ίδιες τις επιθυμίες του Τσίπρα. Αν ο Τσίπρας θέλει ή δε θέλει αυτό δεν το ξέρω».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.