ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Παράνομος εργοδότης ο Α.Γεωργιάδης; – Η απόφαση του δικαστηρίου και η απάντησή του

Εργαζόμενος απολύθηκε γιατί πήρε αναρρωτική άδεια

Παράνομος εργοδότης ο Α.Γεωργιάδης; – Η απόφαση του δικαστηρίου και η απάντησή του

Η εταιρία εκδόσεων Γεωργιάδη έχει δύο αντεργατικές καταδικαστικές αποφάσεις, κάτι που προκαλεί πολλά ερωτήματα για τον απλούστατο λόγο ότι ο ίδιος κατέθεσε σήμερα το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» εργαζόμενος ο οποίος προσελήφθη στις εκδόσεις Γεωργιάδη από τον Φεβρουάριο του 2006 ως διορθωτής κειμένων. Σταμάτησε να δουλεύει στην εν λόγω επιχείρηση τον Μάιο του 2013.

Στις 19/11/2012 ο εργαζόμενος υπέστη εργατικό ατύχημα, όταν παραπάτησε στις σκάλες και υπέστη κατάγματα στο πόδι και στο χέρι. Έλαβε 5μηνη αναρρωτική άδεια, και στους τρεις μήνες (20/2/2013) η επιχείρηση φέρεται ότι δήλωσε στον ΟΑΕΔ ότι ο εργαζόμενος είχε “αποχωρήσει οικειοθελώς”, και ταυτόχρονα, κατήγγειλε τη σύμβαση και τον απέλυσε.

Ο εργαζόμενος κατήγγειλε εγγράφως το περιστατικό (στις 8/4/2013) στην Επιθεώρηση Εργασίας και συντάχθηκαν μάλιστα και τα σχετικά δελτία εργατικής διαφοράς η τύχη των οποίων μέχρι σήμερα αγνοείται.

Η δικαστική συνέχεια είχε ως αποτέλεσμα αρχικά η εν λόγω επιχείρηση την οποία προωθούσε ο σημερινός υπουργός Εργασίας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδ. Γεωργιάδης μέσω τηλεπωλήσεων, να καταδικαστεί καθώς «μονομερώς και παράνομα τροποποίησε το ωράριο του εργαζομένου από πλήρες σε μειωμένο», (β.) «μονομερώς και αυθαιρέτως μείωσε τον μισθό του από 1.000 ευρώ (καθαρά) σε 500 ευρώ», (γ.) «τροποποίησε μονομερώς και παρανόμως τα καθήκοντά του εργαζόμενου από διορθωτή κειμένων σε υπάλληλο διαχείρισης τηλεφωνικών παραγγελιών» και (δ.) στη συνέχεια «απέλυσε παράνομα τον εργαζόμενο, χωρίς να του καταβάλλει τη νόμιμη αποζημίωση».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η δικαιοσύνη επιδίκασε στον εν λόγω εργαζόμενο το ποσό των 21.655 ευρώ το οποίο με τους νόμιμους τόκους έχει ξεπεράσει τα 30.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο εφετείο, όπου προσέφυγαν οι εκδόσεις Γεωργιάδη, κατέστη αμετάκλητη η καταδικαστική απόφαση το 2020 σύμφωνα με τη νοποία η επιχείρηση οφείλει «να καταβάλλει τους μισθούς υπερημερίας, λόγω της άκυρης τροποποίησης του ημερήσιου ωραρίου της εργασίας του υπαλλήλου της».

Επιπρόσθετα, αναγνώρισε την παράνομη και καταχρηστική απόλυση του υπαλλήλου λόγω ειδικότητας», αναγνώρισε επίσης την ηθική βλάβη» του και του αναγνώρισε αποζημίωση 1.000 ευρώ λόγω της προσβολής της προσωπικότητάς του μείωσης της τιμής και της υπόληψης και της επαγγελματικής υπόστασης έναντι των συναδέλφων του» και τελικά του επιδίκασε και 900 ευρώ για δικαστική δαπάνη.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η Δημοκρατία «όσο για τον άτυχο, όπως περιγράφεται, υπάλληλο, δεν έχει εισπράξει τίποτα από πλευράς Γεωργιάδη, δεν έχει καταφέρει να πάρει καν τη σύνταξή του, λόγω των προβλημάτων και των εμποδίων που θέτει διαρκώς η οικογένεια Γεωργιάδη και σήμερα βιοπορίζεται υπό άκρως δυσμενείς συνθήκες».

Τέλος μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης να μην μπαίνει απευθείας στο «κάδρο», καθώς η εν λόγω επιχείρηση ανήκει στον αδελφό του, Λεωνίδα, ωστόσο ο σημερινός υπουργός Εργασίας βρίσκεται εκτεθειμένος και λόγω της θέσης του.

Η απάντηση Γεωργιάδη

Απάντηση για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» έδωσε ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή αναφέροντας ότι η εταιρεία ήταν του αδελφού του, καταδικάστηκε ως προς το αστικό σκέλος αλλά όχι ως προς το ποινικό. Επιπλέον πρόσθεσε ότι ο ίδιος (σ.σ. ο υπουργός) αθωώθηκε επειδή δεν είχε καμία εμπλοκή.

«Ανακαλέστε γιατί θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη» ήταν η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη στον πρόεδρο του κόμματος Νίκη, Δημήτρη Νατσιού, ο οποίος επικαλέστηκε το παραπάνω δημοσίευμα. «Έχει γραφτεί και στο παρελθόν από τον Χίο, κινήθηκα δικαστικά και ο ίδιος ανακάλεσε στο δικαστήριο», είπε υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι δεν ξέρει αν θα κινηθεί δικαστικά και εναντίον της εφημερίδας, αλλά προειδοποίησε ότι θα το κάνει για τον κ. Νατσιό, αν δεν ανακαλέσει.

Αναλυτικά τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης:

«Κύριε Πρόεδρε της «Νίκης», σας παρακαλώ πάρα πολύ να ανακαλέσετε όλα όσα είπατε ήρεμα και πολιτισμένα. Υπήρχε πράγματι μία δικαστική διαμάχη του αδελφού μου στην προσωπική του εταιρεία με έναν εργαζόμενό του. Ο εργαζόμενος έκανε και σε εμένα αγωγή και μήνυση θεωρώντας με εμπλεκόμενο, αθωώθηκα από το δικαστήριο καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι δεν έχω καμία απολύτως σχέση. Αφορά τον αδερφό μου και εγώ έχω κηρυχθεί αθώος από το δικαστήριο.

Θέλω λοιπόν να σας παρακαλέσω, επειδή φαντάζομαι ότι την οικογενειακή ευθύνη δεν τη δέχεται κανένας στη Βουλή, να πάρετε το λόγο ήρεμα και να ανακαλέσετε.

Για το ίδιο θέμα έκανα μήνυση και αγωγή στον κύριο Χίο όταν το έγραψε στο «Μακελειό» και ζήτησε συγνώμη στο δικαστήριο για να αποφύγει την καταδίκη. Δεν σκοπεύω να κάνω το ίδιο και στη «Δημοκρατία» γιατί βαριέμαι να τρέχω όλη την ώρα στα δικαστήρια για κάθε συκοφάντη. Αλλά ξεκαθαρίζω ότι για την υπόθεση αυτή το δικαστήριο με έχει κρίνει αθώο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρακαλώ, λοιπόν, πάρα πολύ να πάρετε το μικρόφωνο και να ανακαλέσετε, διότι εδώ για την τιμή και την υπόληψή μου δεν θα δεχθώ ούτε μύγα στο σπαθί μου. Εάν επιμείνετε, σε εσάς θα κάνω και μήνυση και αγωγή και θα έρθετε στο δικαστήριο να αποδείξετε αυτά που είπατε».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.