Τα ποσοστά της κάλπης κάτω από τα οποία θα τεθεί θέμα ηγεσίας σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Την Δευτέρα θα ξημερώσει μια «άλλη» ημέρα

Τα «όρια συναγερμού» για τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων

Τα ποσοστά της κάλπης κάτω από τα οποία θα τεθεί θέμα ηγεσίας σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Την Δευτέρα θα ξημερώσει μια «άλλη» ημέρα

Με τα πραγματικά δεδομένα να μην συμφωνούν με καμία δημοσκόπηση από αυτές που εμφανίζονται, η χώρα εισέρχεται στο τελευταίο 48ωρο πριν από τις εθνικές βουλευτικές εκλογές του 2023, μετά από μία τετραετία διακυβέρνησης από τη ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη που απλώς επέτεινε την οικονομική καταστροφή που ξεκίνησε το 2010: Το εξωτερικό χρέος γιγαντώθηκε, η διαβίωση των πολιτών έγινε από δύσκολη καθώς οι μισθοί έγιναν επιδόματα και το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί.

Ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα: Οι 440.000 νέοι ψηφοφόροι καταψηφίζουν την κυβέρνηση στην μεγάλη τους πλεθοψηφία.

Οι 500.000 αποθανόντες των τελευταίων τεσσάρων ετών, προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τους ψηφοφόρους της ΝΔ του 2019, οι οποίοι φυσικά δεν… «αντικαταστάθηκαν».

Οι μεγάλες ηλικίες ψήφισαν ΝΔ το 2019. Δεν μπορεί φυσικά να γίνει… δημοσκόπηση επί των νεκρών, αλλά όλες οι έρευνες έδειχναν «ψηφοφόρους ΝΔ» σε ποσοστό 60% από 70 ετών και άνω.

Οι ψηφοφόροι του Η.Κασιδιάρη που αποκλείστηκαν από τις εκλογές ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ ή κατά δεύτερο ρόλο Βαρουφάκη.

Εδώ έχουμε ένα ποσοστό της τάξης του 7% το οποίο δεν προσμετράται σε καμία δημοσκόπηση

Τα κόμματα-«λαγοί» της κυβέρνησης, όπως η ΝΙΚΗ, το ΕΑΝ, Δημιουργία Ξανά κλπ. τα οποία πέρασαν από τον Άρειο Πάγο, ενώ κόπηκαν 13 άλλα, έτσι τουλάχιστον έχουν καταγγελθεί από τον Η. Κασιδιάρη και πολλούς παράγοντες του Δεξιάς- με κανένα σενάριο δεν εισέρχονται στην Βουλή.

Και κανείς δημοσκόπος δεν μπορεί να πει πειστικά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ από το 31,5% του 2019 θα μειωθεί το ποσοστό του, αντί να αυξηθεί.

Να σημειώσουμε ότι αξιωματική αντιπολίτευση, μόνο μία φορά είδε μεταπολιτευτικά να μειώνεται το ποσοστό της και αυτή ήταν η ΝΔ του Μ.Έβερτ που είχε να αντιμετωπίσει το 1996, όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ του Κ.Σημίτη και της εγχώριας διαπλοκής, αλλά και τον σκληρό εσωκομματικό πόλεμο του πατρός Μητσοτάκη.

Ουδέποτε άλλοτε έχει μειωθεί το ποσοστό σε επόμενη εκλογή κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει, αλλά με μία ΝΔ που αντιμετωπίζει τεράστια φθορά σε ολόκληρες περιφέρειες της χώρας όλα είναι δυνατά, ενώ το διακύβευμα είναι το ποσοστό που θα λάβει η ΝΔ: Κάτω από 32% θα πρόκειται για μεγάλη ήττα. Κάτω από 30% θα τεθεί θέμα ηγεσίας.

Αντίθετα το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πέσει κάτω από 25% για να τεθεί θέμα ηγεσίας, που και πάλι φαντάζει πολύ δύσκολο

Η Μακεδονία, η Κρήτη, η Δυτική Ελλάδα (Ήπειρος, Αιτωλοακαρνανία, δυτική Πελπόννησος), η Β’Περιφέρεια Αττικής, είναι οι περιοχές όπου το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και θα γράψει τα χαμηλότερα ποσοστά του.

Η Α’Αθηνών, η Β’Θεσσαλονίκης, η Στερεά Ελλάδα και η Θεσσαλία είναι οι περιοχές που ακόμα «κρατά» δυνάμεις η ΝΔ και στις οποίες βασίζει τις ελπίδες της για πρωτιά και για να ξεκινήσει από καλύτερη αφετηρία για τυχόν δεύτερες κάλπες.

Την Κυριακή θα δούμε ποσοστά για τα δύο μεγάλα κόμματα που θα κυμαίνονται μεταξύ του 28% και του 33%, χωρίς να είναι σαφές ποιος θα είναι πρώτος, παρά τα όσα γράφονται και λέγονται: Οι δημοσκοπήσεις, όπως φάνηκε σε Τουρκία και Κύπρο, είναι απολύτως αναξιόπιστες.

Αν τα μικρά κόμματα που δεν εισέλθουν στην Βουλή λάβουν αθροιστικά 10%, να σκεφθούμε ότι αυτό το ποσοστό θα προέρχεται σε ένα μεγάλο ποσοστό από την ΝΔ και τους ψηφοφόρους της το 2019.

Η Ελληνική Λύση θα μπει στη Βουλή, αυτό είναι πλέον σχεδόν βέβαιο, όχι θριαμβευτικά, αλλά θα έχει επιβιώσει σε μία ακόμα εκλογική μάχη.

Το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί περί το 9% και ο Βαρουφάκης θα πάει καλά. Ίσως περισσότερο καλά απ’όλους τους «μικρούς».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.