Σφοδρή επίθεση των δικηγόρων κατά των εισαγγελέων για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης και παραβιάσεις των νόμων

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί»

Σφοδρή επίθεση των δικηγόρων κατά των εισαγγελέων για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης και παραβιάσεις των νόμων

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στην Ένωση Εισαγγελέων η οποία προ ολίγων ημερών άσκησε δριμεία κριτική στις πρακτικές που ακολουθούν οι δικηγόροι στις ποινικές δίκες.

Στην ανακοίνωσή τους, οι δικηγόροι απαντούν στους εισαγγελείς πως «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί» και τονίζουν ότι «η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος απρόκλητα και προκλητικά ταυτόχρονα προσπαθεί συλλήβδην να απαξιώσει και να αποδυναμώσει τον υπερασπιστικό ρόλο του δικηγόρου, που είναι θεμελιώδης στην ποινική δίκη».

Προσθέτουν μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «Καλούμε την Ένωση Εισαγγελέων, αντί νουθεσιών προς τους δικηγόρους, να απευθύνει συστάσεις προς τα μέλη της για την κατά νόμο άσκηση των καθηκόντων τους και να απομονώσει όσους τυχόν με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους διαταράσσουν την ομαλή πορεία της ποινικής δικής και την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Με λίγα λόγια οι Δικηγόροι καταγγέλλουν τις εισαγγελικές αρχές ότι όχι μόνο δεν κάνουν την δουλειά τους αλλά στην ουσία παρεμποδίζουν την ίδια την Δικαιοσύνη με την δικές τους πρακτικές.

Αρκεί να θυμίσουμε την υπόθεση των υποκλοπών όπου δεν υπήρξε ούτε μία δικαστική και εισαγγελική παρέμβαση.

Διερωτώνται μάλιστα: «Άγνωστη παραμένει σε μας η θέση και η στάση της σχετικά με εκείνες τις συγκεκριμένες περιπτώσεις εισαγγελικών λειτουργών που λόγω ανεπάρκειας απεμακρύνθησαν πρόσφατα απ’ το σώμα με αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δικηγόρων έχει ως εξής:

Η Συντονιστική Επιτροπή, με αφορμή το από 2.11.2022 Δελτίο Τύπου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Θεωρούμε ότι οι απόψεις αυτές δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των Ελλήνων Εισαγγελέων.

Οι δικηγόροι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ασκούν με ιδιαίτερη ευσυνειδησία το λειτούργημά τους και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες.

Τυχόν ελάχιστες εξαιρέσεις, το ίδιο το δικηγορικό σώμα, τις αντιμετωπίζει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο πειθαρχικό του δίκαιο.

Είναι γνωστό σε όλους ότι το Δικηγορικό σώμα έχει προβεί στην αυτεπάγγελτη διερεύνηση των όποιων τυχόν πειθαρχικά ελεγκτέων συμπεριφορών έχουν εκδηλωθεί. Μάλιστα ζητήσαμε και από την εισαγγελική αρχή να ενεργήσει δεόντως ιδίως στις περιπτώσεις παραβίασης της μυστικότητας της προδικασίας, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα.

Τα προβλήματα της ποινικής δικαιοσύνης δεν επιλύονται με προσπάθεια απαξίωσης των δικηγόρων και του έργου τους αλλά με ειλικρινή συνεργασία όλων των συλλειτουργών της δικαιοσύνης και με σεβασμό στο θεσμικό ρόλο ενός εκάστου.

Προς τούτο, το Δικηγορικό σώμα έχει προτείνει την κατάρτιση κοινού Κώδικα Δεοντολογίας μεταξύ των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και των δικαστικών υπαλλήλων, πρόταση η οποία δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα δεκτή από τους θεσμικούς φορείς των λειτουργών και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης

Διαπορούμε, εάν η Ένωση Εισαγγελέων, πέραν των εμπρηστικών δελτίων τύπου, έχει προβεί στην παραμικρή ενέργεια αφ’ ενός για την πάταξη των φαινομένων παραβίασης της μυστικότητας της προδικασίας, αφ’ ετέρου για τον πειθαρχικό έλεγχο Εισαγγελέων, που τυχόν εκφεύγουν του δικονομικού και δεοντολογικού πλαισίου.

Επίσης άγνωστη παραμένει σε μας η θέση και η στάση της σχετικά με εκείνες τις συγκεκριμένες περιπτώσεις εισαγγελικών λειτουργών που λόγω ανεπάρκειας απεμακρύνθησαν πρόσφατα απ’ το σώμα με αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

Αναμένουμε να μας κοινοποιηθεί σχετικό έγγραφο κείμενο δελτίου τύπου και επ’ αυτού του θέματος για να πληροφορηθούμε και εμείς τη θέση της επί του συγκεκριμένου ζητήματος, άλλως η σιωπή δεν απέχει πολύ από την ανοχή και την αποδοχή τέτοιων συμπεριφορών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Καλούμε την Ένωση Εισαγγελέων, αντί νουθεσιών προς τους δικηγόρους, να απευθύνει συστάσεις προς τα μέλη της για την κατά νόμο άσκηση των καθηκόντων τους και να απομονώσει όσους τυχόν με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους διαταράσσουν την ομαλή πορεία της ποινικής δικής και την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την καλούμε ακόμα και τώρα σε έναν απροκατάληπτο και χωρίς προαπαιτούμενα διάλογο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.