ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Συνάντηση Κ.Μητσοτάκη-Α.Μπλίνκεν: Χωρίς ουσία και αποτελέσματα έγινε «για την λεζάντα» και μόνο (upd 2)

«Εκδρομικού» χαρακτήρα επίσκεψη λίγων ωρών του Αμερικανού ΥΠΕΞ στα Χανιά

Συνάντηση Κ.Μητσοτάκη-Α.Μπλίνκεν: Χωρίς ουσία και αποτελέσματα έγινε «για την λεζάντα» και μόνο (upd 2)

(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση 18:43): Μία συνάντηση καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα, την οποία αιτήθηκε η ελληνική πλευρά, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Α.Μπλίνκεν να μην κάνει καν τον κόπο να επισκεφθεί την Αθήνα, όπως έκανε με την αντίστοιχη επίσκεψή του στην Κωναντινούπολη και την επίσκεψή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν, διαφημίστηκε από το Μαξίμου και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ως «μείζονος σημασίας».

Ενώ στην πραγματικότητα αντί να φύγει κατ’ευθείαν για τις ΗΠΑ σταμάτησε για μερικές ώρες στα Χανιά στην αμερικανική βάση και μετά συναντήθηκε για μια ώρα με τον Κ.Μητσοτάκη.

Φυσικά οι ανοησίες που γράφονται για «12 F-35 άμεσα παραδοτέα» είναι ακριβώς αυτό: Ανοησίες! Ούτε η γραμμή παραγωγής των F-35 είναι ανοικτή πριν το 2027 (άρα παράδοση το 2030), ούτε η Τουρκία θα επιτρέψει να αποκτήσει κάτι η Ελλάδα που, έστω για λόγους «πρεστίζ» της Άγκυρας, δεν θα το είχε η Τουρκία

 Ο Κ.Μητσοτάκης ζήτησε να τον συναντήσει στην κουβέντα δεν υπήρξαν τίποτα ιδιαίτερα θέματα, πλην της χρήσης των ελληνικών αεροδρομίων και λιμανιών στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Μία κουβέντα για να γίνει ένας σύντομος διάλογος μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες να ειπωθούν τα τετριμένα «Άριστες οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις» κλπ. ενώ η Ελλάδα δεν έχει «δει» ούτε αμερικανική σφαίρα δωρεάν, ενώ αναζητούνται οι περίφημοι «επενδυτές» (εκτός από τις αγορές γης και ακινήτων, επενδυτές δεν υπάρχουν «ούτε για δείγμα» στην Ελλάδα).

Είναι χαρακτηριστικό ότι την επισημότητα, με γραβάτες δηλώσεις από πόντιουμ στην Κωνσταντινούπολη Μπίνκεν και Ερντογάν-Φιντάν, τις διαδέχθηκε η εκδρομικού χαρακτήρα αμφίεση της εποχής Τσίπρα, με ανοικτά πουκάμισα στα Χανιά…

Ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο του καθαρά επικοινωνιακού και όχι ουσιαστικού χαρακτήρα της συνάντησης ήταν ότι ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία, για την συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν, δεν υπήρξε ούτε λέξη.

Απλά ο Μπλίνκεν έκανε μία ανάρτηση στο Χ σύμφωνα με την οποία: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός και εγώ συζητήσαμε για την ισχυρή σχέση και συνεργασία μας ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Εκτιμούμε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας προς την Ουκρανία και των προσπαθειών για την ενίσχυση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν αλλά και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αντικείμενο των συνομιλιών Μητσοτάκη – Μπλίνκεν θα είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, ο εν εξελίξει πόλεμος στην Ουκρανία, η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ αλλά και η αγορά των μαχητικών F-35 από την Ελλάδα για την οποία η Αθήνα αναμένει άμεσα θετικές εξελίξεις.

Οι πρώτες αφίξεις

Από τις 4 το απόγευμα άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι Έλληνες πολιτικοί θα συμμετέχουν στη συνάντηση τους οποίους υποδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται ήδη στα Χανιά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη συνάντηση συμμετέχουν θα είναι από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη. Παρών στην Κρήτη, πέραν των συνεργατών του Αμερικανού υπουργού, θα είναι και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζωρτζ Τσούνης που συναντήθηκε προχθές γι’ αυτόν τον λόγο με τον κ. Γεραπετρίτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.