Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εθνικές εκλογές: «Άλωση» της κεντροαριστεράς, επίθεση στη δεξιά και πόλωση

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εθνικές εκλογές: «Άλωση» της κεντροαριστεράς, επίθεση στη δεξιά και πόλωση

Μήνες έντονης πολιτικής δραστηριότητας έως και αναταραχής, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, αναμένεται να ζήσει το επόμενο διάστημα η χώρα, καθώς στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι οι εκλογές να διεξαχθούν στο τέλος της συνταγματικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2019.

Στόχος του είναι οι εθνικές εκλογές με απώτατο όριο τον Οκτώβριο του 2019 να διεξαχθούν σε ένα ιδιαίτερα πολωτικό κλίμα, ώστε να επιτύχει το μέγιστο δυνατό ποσοστό συσπείρωσης της βάσης του έχοντας παράλληλα τη συνεπικουρία της παροχολογίας και της επίκλησης των αντιδεξιών αντανακλαστικών, κατά τα πρότυπα των προ μνημονίων εκλογικών εκστρατειών του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός συν τοις άλλοις έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο «άλωσης» των μικρότερων κομμάτων, επιδιώκοντας την όσο το δυνατόν μικρότερη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, ώστε ο ίδιος και η παράταξή του να παραμείνουν στο πολιτικό παιχνίδι.

Η άλωση της κεντροαριστεράς

Η στρατηγική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιήσει μία αμφίπλευρη διεύρυνση με κεντροδεξιά στόχευση, παρά τις ενισχύσεις με στελέχη, όπως η Κατερίνα Παπακώστα αλλά και οι επικείμενες «μετεγγραφές» από τους ΑΝΕΛ, ωθούν τον Αλέξη Τσίπρα προς τις δεξαμενές του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

Εξάλλου αυτή η τάση εκφράστηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό με την αξιοποίηση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Μυρσίνης Ζορμπά και πηγές από την Κουμουνδούρου αναφέρουν, πως η ίδια λογική θα επικρατήσει και στον επόμενο και αναγκαστικό, λόγω της και της αποχώρησης των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα, όποτε αυτή επισυμβεί.

Από μόνη της, εξάλλου, η αποχώρηση των ΑΝΕΛ πρόκειται να λειτουργήσει ως η ουσία, που μπορεί να προσελκύσει στελέχη της κεντροαριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ με την «αποψίλωση» του Κινήματος Αλλαγής κατά κύριο λόγο και του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων κατά δεύτερο, είναι η ΝΔ στην αρκετά πιθανή περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας να μη διαθέτει έναν δυνητικό κυβερνητικό εταίρο με τον οποίο θα συνεργαστεί.

Έτσι, κατά τους σχεδιασμούς του κυβερνώντος κόμματος, οι παράμετροι μίας ΝΔ πρώτης αλλά όχι αυτοδύναμης και ενός ΚΙΝΑΛ αδύναμου θα οδηγήσουν σε νέα εκλογική αναμέτρηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται εντός του πολιτικού παιχνιδιού και όχι εκτός.

Σκανδαλολογία και αντιδεξιά σύνδρομα

Στο πλαίσιο αυτό των σχεδιασμών, η Κουμουνδούρου και το ισχυρό παρεμβατικό πλέγμα, που διαθέτει σε μέσα ενημέρωσης και διαδίκτυο, θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν και τη σκανδαλολογία, στοχευμένη πάντα σε παλαιά κυβερνητικά στελέχη, τόσο της κεντροαριστεράς, όσο και της κεντροδεξιάς, προκειμένου να αναδειχθεί η διαφορά ανάμεσα στο νέο «κυβερνόν πολιτικό προσωπικό» και το «παλαιό».

Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι αναφορές του πρωθυπουργού στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη (9/1) στις ευθύνες των κυβερνήσεων Καραμανλή και Παπανδρέου για την οικονομία.

Μάλιστα αίσθηση προκάλεσε η κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή για δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας κατά τα έτη 2004 -2009, καθώς μέχρι τώρα θεωρείτο, πως ο πρώην πρωθυπουργός ήταν φιλικό πρόσωπο για το Μαξίμου.
Μέχρι στιγμής η προσπάθεια αυτή δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αλλά είναι βέβαιο, πως θα συνεχιστεί με παράλληλους άλλους σχεδιασμούς, όπως τα αντιδεξιά σύνδρομα.

Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι κυρίως η συσπείρωση της κομματικής βάσης και όχι τόσο η προσδοκία εκλογικών ωφελημάτων από τα αριστερά (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, κ.α.).
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συνεχιστεί με ένταση η προσπάθεια ταύτισης της ΝΔ με την ακροδεξιά και η στοχοποίηση συγκεκριμένων στελεχών της Πειραιώς, που με τη ρητορική τους ίσως καθιστούν ευκολότερο το έργο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στοχευμένες παροχές

Έχοντας επιτύχει μία διεύρυνση προς τα κεντροαριστερά και εξαπολύοντας επίθεση στα δεξιά, στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν παράλληλα πως ένα χρονικό διάστημα μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 είναι ικανό να απομακρύνει από τη μνήμη του εκλογικού σώματος, πως συνεργάστηκε επί τέσσερα χρόνια με ένα κόμμα, όπως οι ΑΝΕΛ που προέρχεται από τα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

Το άλλο τόξο από τη φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ φέρει τον τίτλο «παροχές», που όμως λόγω της μεταμνημονιακής επιτροπείας , θα είναι στοχευμένες θα αφορούν περισσότερο σε ελαφρύνσεις, όπως ρυθμίσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, και προσλήψεις προσωπικού σε συγκεκριμένους κλάδους, υγεία, παιδία και κοινωνική πρόνοια.

Εξάλλου παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την οικονομία το δυνατό του σημείο, είναι τέτοιες οι ασφυκτικές δεσμεύσεις όλων των κομμάτων προς τους δανειστές και τέτοια η στρατηγική τους σύμπλευση που επιβάλλουν τη διεξαγωγή ενός προεκλογικού παιγνίου με όρους, περισσότερο επικοινωνιακούς παρά ουσίας.
Ο χρόνος μένει να δείξει, εάν το ούτως ή άλλως δύσκολο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές καρποφορήσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.