Προανακριτική Novartis: Σήμερα θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Τασούλα για Πολάκη-Τζανακόπουλο

Προανακριτική Novartis: Σήμερα θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Τασούλα για Πολάκη-Τζανακόπουλο

Στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασιστεί το τι θα πράξει η αξιωματική αντιπολίτευση στο ζήτημα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Μετά και την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, στην Κουμουνδούρου φαίνονται αποφασισμένοι να μην προχωρήσουν στην αντικατάσταση των Τζανακόπουλου και Πολάκη. Αν και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, εντός του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν απόψεις υπέρ του ορισμού αντικαταστατών με την ταυτόχρονη καταγγελία της διαδικασίας μέσω μιας πιο «ήπιας και θεσμικής στάσης», θεωρείται, πλέον, δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να ορίσει αντικαταστάτες στην Επιτροπή.

Άλλωστε, ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ήταν ξεκάθαρος για το ζήτημα: «Τυπικά, το τι θα γίνει θα το ξέρουμε αύριο, θα το αποφασίσουμε. Είναι σαφές ότι δεν αποσύρουμε τους βουλευτές μας. Σίγουρα δεν θα σταλούν άλλοι για να τους αντικαταστήσουν. Ο χρόνος μπορεί να δώσει σωφροσύνη και στην άλλη πλευρά, για να μην πάμε σε έκρυθμες καταστάσεις», δήλωσε ο κ. Βούτσης ξεκαθαρίζοντας σε ένα βαθμό το τοπίο.

Σήμερα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Στη σημερινή συνεδρίαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Με δεδομένη τη μη αντικατάσταση των Πολάκη και Τζανακόπουλου οι επιλογές είναι δύο: Είτε να οριστούν οι ίδιοι βουλευτές μέλη, είτε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποχωρήσει από τη διαδικασία. Και οι δύο, πάντως, περιπτώσεις σηματοδοτούν την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σηκώσει το θέμα ανάγοντάς το σε μείζονα πολιτική σύγκρουση εντός του Κοινοβουλίου.

Τα δύο σενάρια του ΣΥΡΙΖΑ

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πορευτεί με το πρώτο σενάριο, το μπαλάκι ξαναπάει στον Πρόεδρο της Βουλής ο οποίος θα κληθεί εκ νέου να βρει λύση στο διαδικαστικό ζήτημα που προκύπτει. Παράλληλα, και οι δύο πλευρές κερδίζουν χρόνο έτσι ώστε να διερευνηθούν οι πιθανότητες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης. Το σενάριο της αποχώρησης από την Επιτροπή αν και δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αυτή τη στιγμή, επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει τον καταγγελτικό του λόγο για αντιθεσμικές και «πραξικοπηματικές» αποφάσεις της Επιτροπής. Από την άλλη, όμως, εκφυλίζει τη διαδικασία και επιτρέπει στη Νέα Δημοκρατία να ισχυριστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δραπετεύσει από μια ιστορία που τα στελέχη του ονόμαζαν ως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, ως προς την αποκάλυψη της εφημερίδας Καθημερινή για το έγγραφο Τουλουπάκη, σύμφωνα με το οποίο κάποιοι από τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis ήταν οι ίδιοι που είχαν καταθέσει στις ΗΠΑ, προσδοκώντας οικονομικά οφέλη, στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι καταρρέει η θεωρία περί σκευωρίας. «Αλίμονο αν, μετά από αυτά, μιλάει κανείς για “σκευωρία” με τη συμμετοχή των διωκτικών αρχών του FBI», τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό 9.84 την Κυριακή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.