Ο ΕΜΑ «μπλοκάρει» την έγκριση του Sputnik V στην ΕΕ – «Είναι κάπως σαν ρώσικη ρουλέτα»

Ο ΕΜΑ «μπλοκάρει» την έγκριση του Sputnik V στην ΕΕ – «Είναι κάπως σαν ρώσικη ρουλέτα»

H αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Κρίστα Βιρτούμερ-Χος​, αποτρέπει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εγκρίνουν για επείγουσα χρήση το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, επικαλούμενη ανεπαρκή δεδομένα.

«Είναι κάπως σαν ρώσικη ρουλέτα», δήλωσε η Κρίστα Βιρτούμερ-Χος, πρόεδρος του διευθυντικού συμβουλίου του EMA στο αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ORF, την ώρα που η αυστριακή κυβέρνηση πληθαίνει τις επαφές με την Μόσχα.

​«Χρειαζόμαστε στοιχεία που να μπορούμε να αξιολογήσουμε. Προς το παρόν, δεν έχουμε δεδομένα για τις παρενέργειες σε σχέση με τα εμβολιασμένα άτομα», υπογράμμισε.

​«Βρισκόμαστε στο άγνωστο και για τον λόγο αυτόν αποτρέπω εντόνως από την χορήγηση επείγουσας εθνικής άδειας», είπε η Κρίστα Βιρτούμερ-Χος, καλώντας τις χώρες να περιμένουν το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Το ρωσικό εμβόλιο έκανε την περασμένη εβδομάδα ένα κρίσιμο βήμα για την κυκλοφορία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την έναρξη της αξιολόγησής του από τον EMA. Μετά την ανακοίνωση αυτή, οι ρωσικές αρχές δήλωσαν έτοιμες να προμηθεύσουν 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον προσεχή Ιούνιο.

«Είναι πιθανόν να έχουμε το Sputnik V στην αγορά στο μέλλον, αλλά όταν θα έχουμε εξετάσει τα αναγκαία στοιχεία», βασιζόμενοι «στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ελέγχων ποιότητας και αποτελεσματικότητας», επέμεινε η εκπρόσωπος του EMA.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανήσυχες από τους βραδείς ρυθμούς της εμβολιαστικής διαδικασίας την ΕΕ στράφηκαν προς εμβόλια που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, όπως η Ουγγαρία, που ξεκίνησε τον εμβολιασμό του πληθυσμού με το ρωσικό εμβόλιο τον περασμένο μήνα. Η Τσεχία και η Σλοβακία έχουν κάνει επίσης παραγγελίες στην Μόσχα.

Η συνάντηση Κουρτς με Ρώσο αξιωματούχο για το Sputnik V

Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς συζήτησε τον περασμένο μήνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «την δυνατότητα» προμήθειας του εμβολίου, λέγοντας ότι τα εμβόλια δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενα «γεωπολιτικών συγκρούσεων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Κουρτς συναντήθηκε την Παρασκευή στην Βιέννη με εκπρόσωπο του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) και, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, οι συνομιλίες τους ήταν εποικοδομητικές. Ωστόσο, ο αυστριακός καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι θα περιμένει την έγκριση του εμβολίου από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή πριν από την χρησιμοποίησή του στην Αυστρία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.