ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο Α.Τσίπρας παρουσίασε τις τρεις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις μεταφορές

«Το δυστύχημα των Τεμπών ανέδειξε και το μέγεθος της ανεπάρκειας και αναποτελεσματικότητας του κράτους», ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Α.Τσίπρας παρουσίασε τις τρεις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις μεταφορές

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα για την ασφάλεια των Μεταφορών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε τις τρεις προτάσεις του κόμματος, που αφορούν την ολική μεταμόρφωση των υποδομών, με κύριο σκοπό την ασφάλεια των μετακινήσεων.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, επιτέθηκε και καυτηρίασε το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» χαρακτηρίζοντας το «φιάσκο» ενώ χωρίς να αναφέρει το όνομα του υπουργού, Γιώργου Γεραπετρίτη άφησε μια αιχμή λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κάποιοι δεν λένε να καταλάβουν ότι οι πολίτες δεν ψάχνουν υπουργούς που θα παριστάνουν τους μηχανοδηγούς, αλλά πρωθυπουργούς που θα πάψουν να παριστάνουν τους ανήξερους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ανάμεσα σε όλα τα άλλα ανέδειξε και το μέγεθος της ανεπάρκειας και αναποτελεσματικότητας του κράτους».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται κυρίως στην ψηφιοποίηση των συστημάτων, ενώ προτείνει και τη δημιουργεία μιας νέας «Διαύγειας» για τις υποδομές, στην οποία θα μπορεί ο πολίτης να «ελέγχει» και να γνωρίζει όλες τις κινήσεις και τις αλλαγές. Ο Αλέξης Τσίπρας, βάζει ως πρώτη προτεραιότητα τη θεσμοθέτηση, υλοποίηση και τη λειτουργία ενός ψηφιακού Κεντρικού Συστήματος Αδειοδοτήσεων.

Με διασύνδεση όλων των φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα, οι οποίοι εμπλέκονται στην αδειοδότηση, στις διαδικασίες έγκρισης δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων, και όλων των ελεγκτικών οργάνων και αρχών. Η διεκπεραίωση της διαδικασίας εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων θα γίνεται στο σύνολό της ηλεκτρονικά. Στο σύστημα θα περιλαμβάνονται και οι ειδικές κατηγορίες αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων από φορείς και υπηρεσίες όπως, η δασική, οι εφορίες αρχαιοτήτων, το συμβούλιο αρχιτεκτονικής, το πυροσβεστικό σώμα.

Δεύτερον, προτείνουν τη θεσμοθέτηση, υλοποίηση και τη λειτουργία ενός ψηφιακού Κεντρικού Σύστηματος Παρακολούθησης Τεχνικών Έργων. Στο σύστημα αυτό θα καταγράφεται όλη η πορεία υλοποίησης ενός έργου. Δηλαδή μετά το προσυμβατικό έλεγχο από όλους τους φορείς που ασκούν τον έλεγχο της νομιμότητας όπως του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της ΕΑΔΗΣΥ, της Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών, των διαχειριστικών αρχών.

Και η ορθή τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, στην ευχέρεια των υπαλλήλων της αρμόδιας υπηρεσίας και φυσικά στη σχέσης τους με την ανάδοχο εταιρεία. Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «από εδώ και στο εξής κάθε λογαριασμός, κάθε πίνακας εργασιών, κάθε πρόοδος, κάθε εκταμίευση θα είναι στη Διαύγεια.

Και προφανώς κάθε παράταση ή κάθε καθυστέρηση θα είναι στο φώς. Συνεπώς η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, ο ίδιος ο υπουργός υποδομών, βουλευτές αλλά και ο κάθε απλός πολίτης, θα έχει τη δυνατότητα γνώσης, ελέγχου και παρέμβασης».

Τέλος, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, θα προχωρήσουν και σε μια ψηφιακή καινοτομία, στη θεσμοθέτηση, την υλοποίηση και τη λειτουργία Συστήματος Καταγραφής, Λειτουργίας και Συντήρησης Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων, στο οποίο καταγράφονται όλα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα, τα οποία έχουν παραληφθεί οριστικά. Παράλληλα, συντάσσεται και ο κατάλογος στοιχείων συντήρησης και λειτουργίας έργων, και για τα κτιριακά έργα διασυνδέεται με το σύστημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων.

Πιο απλά, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «με δυο λόγια φτιάχνουμε ένα Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο υποδομών, στο όποίο όμως καταγράφονται και όλες οι ενέργειες συντήρησης και πιστοποιήσεις ασφαλείας».

«Έχω τη πεποίθηση ότι το σχέδιό μας για τη Διαύγεια στην υλοποίηση των Δημόσιων έργων και στη συντήρηση και λειτουργία των Δημόσιων υποδομών, είναι μια κορυφαία θεσμική τομή στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.