ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τ.Γκουριώτης για συνάντηση Κ.Μητσοτάκη-Ρ.Τ.Ερντογάν: «Όταν συζητάς με Τουρκία το θέμα κλείνει μόνο όταν γίνεται αυτό που θέλουν αυτοί» (upd)

Τι είπε στην εκπομπή Κόκκινη Ζώνη και τον Πάνο Παναγιωτόπουλο ο εκδότης του pronews.gr

Τ.Γκουριώτης για συνάντηση Κ.Μητσοτάκη-Ρ.Τ.Ερντογάν: «Όταν συζητάς με Τουρκία το θέμα κλείνει μόνο όταν γίνεται αυτό που θέλουν αυτοί» (upd)

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αλλά στο μόνο που συμφώνησαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν και ο Γερμανός καγκελάριος Ο.Σολτς κατά την πρόσφατη, όπως μεταδίδει το κρατικό δίκτυο ειδήσεων Deutsche Welle.  είναι στα… ελληνοτουρκικά!

Συγκεκριμένα μετέδωσαν ότι «ο καγκελάριος Σολτς επαίνεσε τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, με φόντο την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, ως συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης Μητσοτάκη στο Βερολίνο»!

Να πούμε τι σημαίνει για την Ελλάδα όταν «Γερμανία και Τουρκία συμφωνούν απόλυτα σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά»; Δεν χρειάζεται. Το λέει η Ιστορία, πρόσφατη και παλαιότερη!

Να θυμίσουμε ότι Κ.Μητσοτάκης και Ρ.Τ.Ερντογάν  θα συναντηθούν στην Αθήνα. με αφορμή το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου.

Για το θέμα της συνάντησης των δύο ηγετών και το τι πρέπει να περιμένουν από αυτή την συνάντηση, μίλησε στην εκπομπή «Κόκκινη Ζώνη» του καναλιού Kontra και τον δημοσιογράφο Πάνο Παναγιωτόπουλο (και τ.υπουργό Εθνικής Άμυνας) ο εκδότης του pronews.gr Τάσος Γκουριώτης.

Τα κυριότερα σημεία της τοποθέτησής του, ήταν:

«Η κυβέρνηση έχει μία συγκεκριμένη ατζέντα  για τα ελληνοτουρκικά.

Την είχε από την αρχή, απλά περίμενε τον κατάλληλο χρόνο για να την υλοποιήσει και αυτή η ατζέντα λέει το εξής: “Πρέπει να κλείσει αυτό το θέμα”.

Υπενθυμίζω ότι την επόμενη του Oruc Reis, το 2020, το οποίο Oruc Reis επί τρεις μήνες έκανε ανενόχλητο έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έσπευσε η κυβέρνηση για μυστικές συνομιλίες με την Τουρκία στο Βερολίνο.

Φτάνουν οι Τούρκοι με το ερευνητικό τους έξω από την Ρόδο, το Καστελόριζο και την Κρήτη και πάει η κυβέρνηση και ξεκινάει μυστικές συνομιλίες στο Βερολίνο. (…)

Να θυμίσουμε ότι και ο Κ.Καραμανλής ο πρεσβύτερος και ο Κ.Καραμανλής ο νεότερος και ο Α.Παπανδρέου είχαν απειλήσει την Τουρκία με πόλεμο αν γίνουν έρευνες έστω για μία ημέρα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το Νοέμβριο του 2008 όταν το νορβηγικό ερευνητικό «Μαλένε Όστερβολντ» σε απόσταση 70 μιλίων από το Καστελόριζο προσπάθησε να κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, απειλήθηκε ευθέως με βύθιση από τον τότε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δ.Γράψα.

Και αυτό δεν το λέω εγώ, το αποκαλύπτουν τα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας, όπως δημοσιεύθηκαν από τα WikiLeaks.

Ειδικά επί πρωθυπουργίας των Καραμανλήδων, υπήρχε μια συγκεκριμένη γραμμή περί μη διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, και αυτή η γραμμή εκφραζόταν από τον Θ.Μολυβιάτη. Μετά την αποχώρηση Μολυβιάτη από το υπουργείο Εξωτερικών και την έλευση της Ν.Μπακογιάννη η γραμμή αυτή άλλαξε.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη από το 27′ και 10”:

Μετά τον Μάιο του 2006 όταν συνέβη η τραγωδία με τον θάνατο του πιλότου Κ.Ηλιάκη και ήταν υπουργός Εξωτερικών η Ντόρα Μπακογιάννη, συμφωνήθηκε ατύπως με την Τουρκία και ισχύει μέχρι σήμερα ότι δεν θα γίνονται κλειστές αερομαχίες, οι αναχαιτίσεις θα είναι οπτικές, δηλαδή τον βλέπουμε, δεν πλησιάζουμε, δεν κάνουμε αερομαχία, εκπέμπουμε ένα συγκεκριμένο σήμα και μέχρι εκεί, μέχρι να αποφασίσει να φύγει ο Τούρκος.

Αυτό ήταν απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη, της αδερφής του πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία μέχρι σήμερα χαρακτηρίζει «ατύχημα» το όλο περιστατικό. (…)

Είναι σαφές πως και σήμερα υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα η οποία λέει να το κλείσουμε το θέμα.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ειλικρινής: Είχε πει πως στην διαπραγμάτευση μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσουμε κάποια πράγματα.

Αυτό ήταν αναμενόμενο. Εκείνο που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν η έναρξη αποστρατιωτικοποίησης του Αιγαίου, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει.

Έχουν φύγει από τα νησιά οπλικά συστήματα, έχουν φύγει κέντρα εκπαίδευσης.

Δεν το λέω μόνο εγώ, το είπε ο ίδιος ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης στην εκπομπή σας και μάλιστα το είπε μετεκλογικά, αφού είχε εκλεγεί, οπότε δεν τίθεται θέμα προεκλογικού ισχυρισμού.

Βγαίνει τώρα η Χουριέτ και μιλάει για συμφωνία, μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων να μην αναχαιτίζονται τα τουρκικά μαχητικά, κι εμείς να μην κάνουμε ασκήσεις, δηλαδή αρχίζει μία διαδικασία de facto συγκυριαρχίας του Αιγαίου. (…)

Αυτό που έχουμε να περιμένουμε στημ συνάντηση στις 7 Δεκεμβρίου είναι ότι, ο Ερντογάν θα το κλείσει το θέμα όπως θέλει αυτός.

Αυτό είναι το πρόβλημα με την Τουρκία όταν συζητάς μαζί της: Ότι το θέμα κλείνει μόνο όταν γίνεται αυτό που θέλουν αυτοί.

Άρα ή θα κάνεις αυτό που θέλουν οι Τούρκοι ή δεν συζητάς μαζί τους.

Όταν τελείωσε η κρίση με το Oruc Reis το 2020,  ξεκίνησαν αμέσως μετά οι μυστικές συνομιλίες στο Βερολίνο με εγγυητή… την Γερμανία!

Όταν για τα εθνικά σου συμφέροντα συζητάς και μάλιστα εκτός συνόρων με διαμεσολαβητή την Γερμανία, τι σημαίνει; Ότι εξέπεσες σε επίπεδο αποικίας. Η Γερμανία τι είναι; Ο ιστορικός σύμμαχος της Τουρκίας. (…)

Θα πρέπει στην Ελλάδα όλοι να καταλάβουν ότι η Τουρκία δεν θέλει έδαφος, έδαφος έχει.

Αυτό που θέλει είναι έλεγχος και διαχείριση περιοχών οι οποίες αυτή την στιγμή είναι ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.

Αυτό ακριβώς το πράγμα συζητάμε: Να τους εκχωρήσουμε αυτό που έχουμε. (…)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συμφώνησε ο υπουργός Μετανάστευσης Δ.Καιρίδης να επιτρέπεται στους Τούρκους να μπαίνουν χωρίς βίζα σε επτά νησιά και να μένουν αόριστο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι μείζον θέμα. Είμαστε 8 εκατομμύρια και αυτοί είναι 85 εκατομμύρια. Θα μας καταπιούν, κανείς δεν τον σκέπτεται; Δεν παίζουν με αυτά τα πράγματα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.