Θ.Πλεύρης: «Από 1η Ιανουαρίου επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη απόφαση» (upd)

Νίκη για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που πολέμησαν για το δικαίωμά τους να είναι ελεύθεροι

Θ.Πλεύρης: «Από 1η Ιανουαρίου επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη απόφαση» (upd)

(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση – 29/11 – 09.10):

Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί κέρδισαν μία μεγάλη νίκη κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και από την 1η Ιανουαρίου επιστρέφουν στις εργασίες τους έχοντας πολεμήσει για το δικαίωμά τους να είναι ελεύθεροι και να ορίζουν ποιες ιατρικές πράξεις θα γίνονται στο σώμα τους και κυρίως με την συγκατάθεσή τους.

Οι εκβιασμοί της κυβέρνησης και η προσπάθεια επαγγελματικής εξόντωσής τους δεν ευοδώθηκαν.

Φυσικά ο Θάνος Πλεύρης είναι αμετανόητος και χαρακτηρίζει την απόφαση του ΣτΕ, ως «επικίνδυνη».

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα επιστρέψουν στην εργασία τους από την 1η Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με όσα αποφάσισε το ΣτΕ.

«Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, που επανεξέτασε το μέτρο, έκρινε ότι η παράταση του μέτρου υπερβαίνει την αρχή της αναλογικότητας.

Ήδη έχουμε λάβει την απόφαση για να δούμε πως θα εφαρμοστεί η απόφαση. Θα εφαρμοστεί, παρόλο που θεωρώ ότι είναι μία επικίνδυνη απόφαση για τη δημόσια υγεία.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί αφού λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει ένα αυστηρό πρωτόκολλο για την προστασία της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Από το πρωί της Τρίτης, γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΣΥ πραγματοποιούν συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Υγείας, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, δημιουργεί γιατρούς και ασθενείς δύο ταχυτήτων.

Τι ανέφερε ο Πλεύρης σχετικά με την κατάληψη των υγειονομικών στο υπ. Υγείας

Για την συμβολική κατάληψη και την αντίδραση των υγειονομικών μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης: «Είναι μία ομάδα ατόμων που ήρθε να διαμαρτυρηθεί για τον νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζουμε την Πέμπτη.

Ήρθα στο υπουργείο σήμερα, τους είδα και κάτω. Απλά να ξεκαθαρίσουμε κάτι γιατί στην Ελλάδα έχουμε μία περίεργη αίσθηση για το τι σημαίνει δημόσιος χώρος. Δεν μπορεί (ο δημόσιος χώρος) ούτε να καταλαμβάνεται μία είσοδος, ούτε ένα υπουργείο.

Κάθε διαμαρτυρία είναι σεβαστή, όμως υπάρχει κόσμος που θέλει να εργαστεί και δεν είναι υποχρεωμένος να αποδέχεται καταλήψεις. Βρισκόμασταν σε μία συνεννόηση να αποκλιμακωθεί η διαδικασία και να αποχωρήσουν. Λένε ότι θα παραμείνουν για μικρό χρονικό διάστημα. Τα νοσοκομεία δεν ανήκουν σε συνδικαλιστές, ανήκουν σε όλο τον λαό. Οι μειοψηφίες δεν μπορούν να επιβάλλονται στις πλειοψηφίες».

Οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται πως το νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Υγείας επιτρέπει ουσιαστικά στους ιδιώτες γιατρούς να μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και να κάνουν ιατρικές πράξεις και το αντίστροφο.

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου

Από την πλευρά του ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε τις τρεις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα:

Μεσοσταθμική αύξηση κατά 10% στους μισθούς των γιατρών, ειδικότερα στους αναισθησιολόγους στις ΜΕΘ και όσους βρίσκονται στα ΤΕΠ, υπάρχει ένα επίδομα που φτάνει τα 400 ευρώ.

•Στις προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες δίνεται η δυνατότητα της μερικής απασχόλησης στους γιατρούς

•Δίνεται η δυνατότητα σε όσους συμμετέχουν σε εφημερίες και κάνουν συγκεκριμένο αριθμό ιατρικών πράξεων να μπορούν μία φορά την εβδομάδα να ασκούν ιδιωτικό έργο. Δηλαδή να μην έχουν απολέσει τελείως την δυνατότητα να εργάζονται και ιδιωτικά.

«Αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη είναι να πηγαίνει σε ένα νοσοκομείο και να βρίσκει γιατρούς. Δεν θα τους ρωτήσει εάν είναι επικουρικός ή με μπλοκάκι. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, βγαίνουν προκηρύξεις και είναι άγονες», τόνισε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πότε θα επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.