ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημογραφικό: Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ελληνισμού και ουδείς ασχολείται σοβαρά με αυτό. Δεν υπάρχει ελπίδα...

Τι συμβαίνει στα ελληνοαλβανικά σύνορα; – Καταγγελίες για «αθόρυβες» αλλαγές συνόρων εις βάρος της Ελλάδας

Πλήρης απραξία από την ελληνική κυβέρνηση

Τι συμβαίνει στα ελληνοαλβανικά σύνορα; – Καταγγελίες για «αθόρυβες» αλλαγές συνόρων εις βάρος της Ελλάδας

Νέες καταγγελίες έχει λάβει το pronews.gr για επιχειρούμενη (με απτά αποτελέσματα) αλλαγή συνόρων εις βάρος της Ελλάδας και υπέρ της Αλβανίας στην οροσειρά του Γράμμου και συγκεκριμένα στην Καστοριά.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλεται επωνύμως, για μερικές δεκάδες μέτρα (ίσως 150 μέτρα) τα σύνορα (η συνοριακή γραμμή μεταφέρθηκε) άλλαξαν τα τελευταία χρόνια.

Μια μικρή αλπική λίμνη με το όνομα Γκιστόβα από ελληνική εμφανίζεται πλέον ως αλβανική στα google maps!

Έγινε μεταφορά και στις «πυραμίδες» (τα τεχνητά σημάδια με τα οποία ορίζονται τα ελληνοαλβανικά και τα ελληνοσκοπιανά σύνορα).

Υπάρχουν παλιοί χάρτες και άλλα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πως τουλάχιστον κάποτε θεωρούνταν η μικρή αυτή λίμνη ελληνική.

Το μείζον αυτό ζήτημα δεν είναι τωρινό καθώς το pronews.gr ασχολήθηκε με αυτό εκτεταμένα και το 2018, όταν ανέφερε την κλοπή 105 συνοριακών «πυραμίδων» από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα (πολύ κοντά στα ελληνοαλβανικά), αλλά και περίεργες φθορές και μετακινήσεις άλλων πυραμίδων στα σύνορα με την Αλβανία.

Να υπενθυμιστεί ότι είχε προηγηθεί τον Ιούλιο του 2018 μια δήλωση περί «διευθέτησης συνόρων με την Αλβανία» του τότε πρωθυπουργού Α.Τσίπρα και αφορούσε το ζήτημα της συντήρησης των «πυραμίδων» στα σύνορα με γείτονα χώρα.

Αυτές οι πυραμίδες είναι που ορίζουν τα σύνορα και με την Αλβανία αλλά και με τα Σκόπια.

Το θέμα είναι ότι η μετακίνηση των «πυραμίδων» αυτών προκαλεί αλλαγή συνόρων.

Να θυμίσουμε ότι παλιά στα χωριά τα χωράφια οριζόντουσαν με πασαλάκια.

Είναι επίσης γνωστό ότι τη νύχτα αυτά τα πασαλάκια «έτρωγαν» σουτ… και μετακινούνταν κάποια μέτρα ώστε ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες να κερδίσει σε τετραγωνικά μέτρα καθώς τότε δεν υπήρχε το κτηματολόγιο ενώ μετά από την πάροδο αρκετών ετών με το δικαίωμα της χρησικτησίας, εάν δεν υπήρχε αντίδραση κάποιος μπορούσε να σφετερισθεί νόμιμα την περιουσία κάποιου άλλου.

Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνονταν και από την αντίθετη πλευρά.

Φαίνεται ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και σε επίπεδο κρατών με τη διαφορά βεβαίως ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει πως «δεν βλέπει τίποτα».

Οι συμφωνίες μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου με τις οποίες καθορίστηκαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, προέβλεπαν ότι αυτά ορίζονται στο βουνό, εκεί «όπου χωρίζουν τα νερά της βροχής». Η χάραξη, μάλιστα, έγινε ανάμεσα σε έναν Έλληνα και έναν Αλβανό αξιωματικό παρουσία και διεθνούς παρατηρητή.

Στο σημείο, αυτό, λοιπόν, και επειδή δεν υπάρχει κάποιο φυσικό σύνορο ή τείχος, τοποθετήθηκαν περίπου ογδόντα πέτρινα αντικείμενα σε πυραμιδικό σχήμα.

Έχουν ύψος έως δύο μέτρα και από τη μια πλευρά τους γράφουν «Ελλάδα» και τον αριθμό της πυραμίδας και από την άλλη «Αλβανία».

Οι πυραμίδες αυτές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συντηρούνται ενώ αρκετές φορές μετακινούνται λόγω και των φυσικών φαινομένων.

Τι ακριβώς έχει γίνει επάνω στα σύνορα είναι κάτι το οποίο πρέπει να το ελέγξει η Γεωγραφική Υπηρεσία του Ελληνικού Στρατού.

Η επώνυμη καταγγελία που ήρθε στα γραφεία μας έδωσε την ευκαιρία να ανοίξει και πάλι το μείζον αυτό ζήτημα. Γιατί το ελληνικό εθνικό έδαφος δεν είναι ποτέ παραδοτέο σε κανέναν ακόμα και αν πρόκειται για λίγα τετραγωνικά μέτρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.