ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Γιατί αποπέμφθηκε από το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ ο Γ.Γ. Κ.Τσουβάλας – Ποια η σύνδεσή του με τις υποκλοπές

Ο ρόλος της ΔΙΔΑΠ ως δεύτερης «ΕΥΠ»

Γιατί αποπέμφθηκε από το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ ο Γ.Γ. Κ.Τσουβάλας – Ποια η σύνδεσή του με τις υποκλοπές

Η αιφνιδιαστική κυβερνητική ανακοίνωση για την αντικατάσταση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνου Τσουβάλα (αναλαμβάνει ο αποστρατευθείς στις πρόσφατες κρίσεις Μιχάλης Καραμαλάκης), είναι προφανές ότι συνδέεται άμεσα με το σκάνδαλο-κακούργημα των υποκλοπών.

Και αυτό γιατί ο συγκεκριμένος είχε υπό τον έλεγχό την περιβόητη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) της ΕΛ.ΑΣ, η οποία παίζει αντίστοιχο ρόλο με την ΕΥΠ, σαν ένα είδος ελληνικού FBI, ή ελληνικής ΜΙ5.

Σημειώνεται ότι η ΑΔΑΕ ένα μήνα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών κι αφού δεν υπάρχει καμία εισαγγελική έρευνα για το έγκλημα, αλλά μόνο για το πως αυτό αποκαλύφθηκε(!) και παρ’ ότι το έγκλημα των υποκλοπών είναι σε βαθμό κακουργήματος και ομολογημένο δημοσίως, επενέβη και με ανακοίνωσή της προ τεσσάρων ημερών δήλωσε πως ξεκινάει έρευνα για τις υποκλοπές τόσο στην ΕΥΠ αλλά και σε νευραλγικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. 

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ αναφέρει:

“Η Ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αποφάσισε ομόφωνα σήμερα, 29 Αυγούστου 2022, τη διεξαγωγή ελέγχων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στις ακόλουθες υπηρεσίες: Εθνική Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΑΕΕΒ) και Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΙΔΑΠ).”

Συνεπώς η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για τα αποτελέσματα μίας έρευνας στην ΔΙΔΑΠ.

Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με ανακοίνωσή του θεωρεί πως υπάρχει πιθανή σχέση της αποπομπής με τις υποκλοπές:

«Ο κ. Τσουβάλας είχε βασική ευθύνη για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι» ανέφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Φανταζόμαστε ότι οποιαδήποτε υποψία πως όλο αυτό έχει σχέση με τις τελευταίες αποκαλύψεις για το παρακράτος Μητσοτάκη με τις υποκλοπές είναι αποκύημα νοσηρής φαντασίας…».

Πιο στοχευμένη ήταν η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που ανέφερε πως «δεδομένων των δημοσιευμάτων του προηγούμενου διαστήματος σύμφωνα με τα οποία εταιρείες σχετιζόμενες και με τη διάθεση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στην Ελλάδα είχαν συμβάσεις με την ΕΛ.ΑΣ., η εν λόγω αντικατάσταση δημιουργεί ερωτηματικά επί των οποίων θα αναζητηθούν απαντήσεις».

Παραβλέποντας την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο ΠΡΟ. ΠΟ επέλεξε να απαντήσει μόνο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι δήλωσε ότι ο Α.Τσίπρας μεταθέτει «τις ευθύνες της κυβέρνησής του για την τραγωδία στην Αστυνομία», αναφέρθηκε γενικόλογα «στην πρόσφατη υπόθεση της ΕΥΠ» για την οποία υποστήριξε «ότι (σ.σ. ο Τσουβάλας) δεν έχει -και δεν μπορεί να έχει- την παραμικρή σχέση», αφού ο γ.γ. «ολοκλήρωσε με επιτυχία την 3ετή αποστολή του».

«Είχε ολοκληρώσει το έργο του και είχε αποφασιστεί να φύγει ώστε να αξιοποιηθεί ο κ. Καραμαλάκης».

Δεν είναι όμως έτσι ακριβώς τα πράγματα γιατί εδώ τίθεται ένα ζήτημα του ρόλου που έχει η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) της ΕΛ.ΑΣ., που είναι εκείνη η υπηρεσία η οποία όσο ήταν αρχηγός ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας μετατράπηκε σε μια «δεύτερη ΕΥΠ» -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά της ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017 η «Καθημερινή» («Αυτονομείται η υπηρεσία Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ.»)- και όσο ήταν ο ίδιος γραμματέας «δυνάμωσε» ακόμη περισσότερο.

Μάλιστα διαρρέεται από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., όταν ανακοινώθηκε από την ΑΔΑΕ η επικείμενη έρευνα, ότι «αν γίνει πραγματική έρευνα στον “κοριό” της ΔΙΔΑΠ στο Περιστέρι θα βρουν παρακολουθήσεις που δεν έχουν στην πραγματικότητα καμία νομική βάση, αλλά πολύ περισσότερο θα βρουν παρακολουθήσεις προσώπων που εάν αποκαλυφθούν θα τρίξουν πολλές καρέκλες».

Συστήματα εντοπισμού

Είναι η ίδια υπηρεσία που έχει πάρει συστήματα εντοπισμού φορητών συσκευών υποκλοπών από την εταιρεία που διαχειρίζεται το Predator και στην οποία συμμετέχει ένας ιδιώτης ελληνικής καταγωγής (ο Φελ. Μπ.) «και δύο ακόμη πρόσωπα (ο Ελληνας Νίκος Λ. και ο Σιμόν Π., πολωνικής καταγωγής) που σχετίζονται με την Intellexa ΑΕ και έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με εταιρεία που προμηθεύεται το ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών στην ΕΛ.ΑΣ., την Tetra-Sepura». Στο ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν ακόμη ότι «εξετάστηκε το ενδεχόμενο το Predator, μέσω κεντρικών και περιφερειακών συνεννοήσεων, να δόθηκε στην ΕΥΠ και στην ΕΛ.ΑΣ. για κύκλο αφανών παρακολουθήσεων».

Σημειώνεται ότι η ΔΙΔΑΠ, που δημιουργήθηκε το 2014, υπάγεται στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και αποστολή της είναι να λειτουργεί ως «τράπεζα πληροφοριών».

Συλλέγει πληροφορίες απ’ όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και επεξεργάζεται δεδομένα για υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας.

Το κέντρο επιχειρήσεών της διαθέτει σύνδεση με εφαρμογή με την οποία μπορεί να δημιουργεί «λίστες παρακολούθησης (watchlist)», της οποίας τα κριτήρια δεν είναι γνωστά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από την εταιρεία Intracom Telecom που υπέγραψε σύμβαση με την ΕΛ.ΑΣ. στις 2 Ιουλίου 2019 (πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές) και μπορεί να κάνει διασυνδέσεις με είκοσι εθνικές αλλά και υπερεθνικές βάσεις δεδομένων, όπως των υπουργείων Δικαιοσύνης, Μεταφορών, Οικονομικών, Εσωτερικών και Εξωτερικών, με διεθνείς και ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές, όπως τις Europol, Interpol και το FBI, ενώ μπορεί να συνδέεται και με τον «Τειρεσία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.