ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο πλανήτης πάει για Γ'ΠΠ και το έθνος σύσσωμο ασχολείται μ'έναν ξυλοδαρμό από τον «κολλητό» της Κουτσελίνη. Καμία ελπίδα...

To «Μεγάλο Κόλπο» με το ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς η κυβέρνηση εξασφάλισε εγγυημένα υπερκέρδη στους παρόχους

Όλα ξεκίνησαν με την απολιγνιτοποίηση για... περιβαλλοντικούς λόγους

To «Μεγάλο Κόλπο» με το ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς η κυβέρνηση εξασφάλισε εγγυημένα υπερκέρδη στους παρόχους

Αυτό που συμβαίνει στην χώρα με το ηλεκτρικό ρεύμα τον τελευταίο χρόνο ξεπερνάει ακόμα και τα πιο εφιαλτικά σενάρια.

Ο πρωθυπουργός μοιράζει τα κρατικά χρήματα που εισπράττει από την υπεραπόδοση έμμεσων – κυρίως– φόρων και υποτίθεται ότι επιδοτεί τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των Ελλήνων καταναλωτών.

Από τη μία οι εταιρείες πωλούν το κοινωνικό αγαθό που ονομάζεται ηλεκτρικό ρεύμα σε δυσθεώρητες τιμές, από την άλλη εισπράττουν τις επιδοτήσεις που δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη απομυζώντας τον προϋπολογισμό τον οποίο τον φτιάχνουν οι φόροι και το υστέρημα των φορολογουμένων.

Συμφωνείτε με το περιεχόμενο της ομιλίας του Κ.Καραμανλή κατά της κυβέρνησης για το σκάνδαλο των υποκλοπών;

  • Ναι (79%, 13.139 Votes)
  • Ίσως ναι (6%, 1.007 Votes)
  • Όχι (10%, 1.741 Votes)
  • Ίσως όχι (1%, 114 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (4%, 682 Votes)

Σύνολο ψήφων: 16.683

Loading ... Loading ...

Οι πάρχοι κερδίζουν αμέτρητα χρήματα μόνο με το να… ανεβάζουν τις τιμές ενώ ο μισθωτός παλεύει να επιβιώσει με αποδοχές της τάξης των 780 ευρώ γιατί τόσος είναι ο μέσος καθαρός μισθός στην Ελλάδα.

Πολλές φορές ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος είναι μεγαλύτερος από αυτό τον μισθό ακόμα και με την επιδότηση!

Ο μέσος αυτοαπασχολούμενος (από το 1,5 εκατ. επαγγελματικούς ΑΦΜ μόνο 230.000 απασχολούν μισθωτούς κι από αυτούς το 92% απασχολεί λιγότερους από εννιά εργαζόμενους) που βλέπει τον τζίρο του να κατακρημνίζεται και τα κέρδη του να ποδοπατούνται.

Όλοι αυτοί βλέπουν με τρόμο πλέον ότι για να φτιάξουν ένα φαγητό στον ηλεκτρικό φούρνο του σπιτιού θα τους στοιχίσει περί τα 6 ευρώ μόνο το ρεύμα.

Έλα όμως που και οι πρώτες ύλες για το φαγητό έχουν αυξηθεί, κυρίαρχα λόγω του ρεύματος (ήδη υπάρχουν αυξήσεις της τάξης του 20% στα τρόφιμα και από τον Σεπτέμβριο θα μπει άλλη μία μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 20%).

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχουν εκδοθεί από τους παρόχους ρεύματος περί τις 300.000 αιτήσεις για διακοπή ηλεκτροδότησης. Τι θα κάνει αυτός ο κόσμος;

Ήδη από τον Αύγουστο του 2019 (μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυρ. Μητσοτάκη) αποφασίστηκε εν μέσω πανηγυρισμών η απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα συστημικά ΜΜΕ τότε «θαύμαζαν» τον ηγέτη της χώρας που πρωτοπορεί στην πράσινη ανάπτυξη.

Ελλείψει του λιγνίτη και ακριβώς επειδή δεν επιτρέπεται η αποθήκευση ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αναδείχθηκε ως κυρίαρχο καύσιμο το φυσικό αέριο.

Από την άλλη, δεν επέβαλαν πλαφόν. Δεν υποχρέωσαν τους προμηθευτές ρεύματος να υπογράφουν μακροχρόνια συμβόλαια. Στο έγκλημα προστέθηκε, ένα χρόνο μετά, στο τέλος του 2021, και η πώληση της ΔΕΗ. Στην πράξη από τη ΔΕΗ αφαιρέθηκε το «Δημόσια», έτσι προστέθηκε στο καρτέλ των τριών του φυσικού αερίου και η ιδιωτική πλέον ΔΕΗ.

Την προηγούμενη Τρίτη ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας δήλωσε:

«Τον Σεπτέμβριο απορροφούμε το 94% της αύξησης στα νοικοκυριά, με την επιδότηση να φτάνει τα 639 ευρώ/MWh» είπε και πρόσθεσε:

«Για αυτό τον μήνα η κυβέρνηση θα διαθέσει 1,9 δισ. ευρώ για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Επιπλέον μας ενημέρωσε ότι από τον μηχανισμό του πλαφόν στα ποσά που εισπράττουν οι παραγωγοί συγκεντρώθηκαν στις 41 πρώτες μέρες λειτουργίας του έσοδα 1,021 δισ. ευρώ.

Άρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε από τους παρόχους 1,021 δισ. ευρώ ως «ουρανοκατέβατα κέρδη» μέσα σε 45 ημέρες και θα τους τα δώσει πίσω μέσα από τον μηχανισμό των επιδοτήσεων.

Μόνο τον Σεπτέμβριο οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος θα καρπωθούν 1,9 δισ. ευρώ. Αν προσθέσουμε και το 1,1 δισ. ευρώ του Αυγούστου –εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ προήλθαν από τον κρατικό κορβανά–, εύκολα καταλαβαίνουμε ποιος κερδίζει και πόσο.

Από την άλλη, τα ελληνικά νοικοκυριά –αλλά και οι τουρίστες– πληρώνουν αδρά, εμμέσως και σαφώς, ώστε να υπάρχει υπεραποδόση στα φορολογικά έσοδα μέσω ΦΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται στοιχεία από το think tank Bruegel, η Ελλάδα έχει διαθέσει 6,8 δισ. ευρώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,7% του ΑΕΠ της, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με δεύτερη τη Λιθουανία (3,6% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ) και τρίτη την Ιταλία (2,8% του ΑΕΠ ή 49,5 δισ. ευρώ).

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η κρατική επιδότηση να «απορροφά» το 80-90% των αυξήσεων στα τιμολόγια. Αυτό μέχρι τώρα μας δίνει «δημοσιονομική αιμορραγία» για το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα χρειαστούν άλλα 800 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό με την προϋπόθεση η τιμή στη χονδρική να μείνει η ίδια, κάτι που λόγω των ρωσικών γεωοικονομικών παιγνίων θεωρείται περίπου αδύνατο.

Πολλαπλασιαστής ακρίβειας το ρεύμα

Όμως υπάρχει και η άλλη συνιστώσα, αυτήν του πληθωρισμού. Για την «αλάνθαστη» κυβέρνηση Μητσοτάκη η Ρωσία ευθύνεται μόνο για την ακρίβεια που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Ερχεται όμως ο τραπεζικός κολοσσός UBS να αποκαταστήσει την αλήθεια. Στην ανάλυσή του θεωρεί ότι η ενεργειακή κρίση (ρεύμα και καύσιμα) έχει αρνητική διάχυση στα οικονομικά των νοικοκυριών.

Όπως γνωρίζουμε, οι πληθωριστικές πιέσεις πυροδοτούνται στην Ελλάδα σε ποσοστό 68% από τα καύσιμα και τους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με τη UBS, οι τιμές της βενζίνης, που αυξήθηκαν κατά 33% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, εισφέρουν ποσοστό της τάξης του 20% στην ακρίβεια. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατά ποσοστό 48% οφείλεται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Για να καθαρίσεις το σπίτι σου με ηλεκτρική σκούπα θες περίπου 2 ευρώ την ώρα. Για να δροσιστείς με κλιματιστικό θα ξεπεράσεις το 1,7 ευρώ την ώρα.

Για να πλυθείς με ζεστό νερό (αν δεν έχεις ηλιακό θερμοσίφωνα) θα πληρώσεις 2 ευρώ την ώρα. Ας μη μιλήσουμε για το νερό, η τιμή του οποίου αυξάνεται λόγω των ηλεκτρικών αντλιών των εταιρειών ύδρευσης.

Έρχονται αυξήσεις 20% στα βασικά τρόφιμα και προϊόντα

Είναι σαφές ότι το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί πολλαπλασιαστή ακρίβειας. Για να ακριβολογούμε, είναι ο μεγαλύτερος πολλαπλασιαστής ακρίβειας.

Όπως προκύπτει από τον χώρο των σουπερμάρκετ, βασικά αγαθά έχουν ακριβύνει ακόμη και κατά 45% από τον περασμένο Μάρτιο.

Για παράδειγμα το αλεύρι. Τον περασμένο Μάρτιο ήταν στο 1,28 ευρώ το κιλό, ενώ τον μήνα που διανύουμε τιμολογείται στο 1,86 ευρώ.

Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος του ρεύματος –αλλά και το κόστος χρήματος, που αυξήθηκε λόγω της αύξησης των επιτοκίων– έφερε και τον Αύγουστο ανατιμήσεις από 4% έως 20% σε μια σειρά από προϊόντα (αλλαντικά, τυροκομικά, γαλακτοκομικά, στιγμιαίος καφές, αυγά, χαρτικά).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, λοιπόν, αναμένουμε νέα εκρηκτική αύξηση τιμών από τον Σεπτέμβριο. Κατά τις εκτιμήσεις από τον χώρο των σουπερμάρκετ, πρέπει να αναμένουμε αυξήσεις της τάξης:

• 20% σε κρουασάν, τσουρέκια και κέικ

• 12% σε τυροκομικά

• 8-9% σε καθαριστικά, σαπούνια και υγρά πιάτων

• 8% σε ζυμαρικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ολα αυτά κι ενώ τον Ιούλιο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» παρουσίασε αύξηση και κινήθηκε ανοδικά με ρυθμό 13%, κυρίως λόγω αύξησης των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ, κακάο, τσάι, μεταλλικό νερό, αναψυκτικά, χυμούς φρούτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.