Συνταγματική αναθεώρηση: Σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για Κράτος-Εκκλησία, ΠτΔ, δημοψηφίσματα & ιδιωτικά πανεπιστήμια

Συνταγματική αναθεώρηση: Σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για Κράτος-Εκκλησία, ΠτΔ, δημοψηφίσματα & ιδιωτικά πανεπιστήμια

Στο ιδιότυπο κοινοβουλευτικό ντιμπέιτ, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφώνησαν σε τρία κεντρικά θεσμικά κεφάλαια που αφορούν τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων και σε δεκάδες επιμέρους που έχουν να κάνουν με την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, τον δημοσιονομικό έλεγχο και τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

– « Ξεχάστε τον συνταγματικό ακτιβισμό, δεν θα συριζοποιήσετε τη συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

– «Η ΝΔ μεταλλάσσεται και μετατρέπεται σε ΛΑΟΣ» ανταπάντησε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοψηφίσματα είναι αντίστοιχες με εκείνες της ΝΔ του 2014.

– «Οι προτάσεις σας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αλλοπρόσαλλες. Είναι σαν πρόεδρο του Εδεσσαϊκού. Όπως και η σκέψη σας είναι ανερμάτιστη η σκέψη» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

– «Στο άρθρο 16 τα έχετε μπλέξει εντελώς. Λετε ότι αν υπάρξει κατοχύρωση ιδιωτικών πανεπιστημίων το κράτος θα υποχρεούται να χρηματοδοτεί και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Με την ίδια λογική θα πρέπει να χρηματοδοτούνται και τα ιδιωτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία. Τι σαχλαμάρες είναι αυτές που λέτε» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας τις θέσεις του πρωθυπουργού για την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

– «Σας άκουσα να μιλάτε για νεό τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να μην διαταράσσεται η πολιτική συνέχεια. Πόσο θράσος έχετε όταν εσείς ρίξατε την κυβέρνηση Σαμαρά χρησιμοποιώντας αυτό το άρθρο να έρχεστε και να μιλάτε για την ανάγκη αναθεώρησης του; Εσείς ρίξατε την τότε κυβέρνηση για να δοκιμάσετε στις πλάτες των ελλήνων τις δικές σας αυταπάτες!» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στα γεγονότα που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014.

Τσίπρας: Θέλετε να φέρετε κόφτη στο Σύνταγμα

– Ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας την πρόταση της ΝΔ για συνταγματική θέσπιση δημοσιονομικού ελέγχου είπε «η ΝΔ ουσιαστικά θέλετε δημοσιονομική κόφτη. Τότε που φέραμε εμείς τον κόφτη μας κανατε κριτική και τελικά δεν εφαρμόστηκε. Και εσείς τώρα θέλετε να φέρετε τον κόφτη στο Σύνταγμα».

– Επίσης, ο πρωθυπουργός μιλώντας για την αναθεώρηση του άρθρου 86 σημείωσε «εγκαθιδρύθηκε η συνταγματική συνθήκη της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης με το ντροπιαστικό άρθρο 86. Για όλα αυτά υπάρχουν βεβαίως πολιτικές ευθύνες. Ευθύνες που έχουν αναζητηθεί και συνεχίζουν να αναζητώνται. Ευθύνες που έχουν καταλογιστεί και θα συνεχίσουν να καταλογίζονται»

– Απαντώντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε «Και μετά έχετε το θράσος κ. Τσίπρα να μιλάτε για διαπλοκή. Έχετε γίνει ο καλύτερος εκπρόσωπος σκοτεινών συμφερόντων. Αλλά βέβαια όσο πλησιάζει η ώρα που θα εγκαταλείψετε την εξουσία τόσο περισσότερα στόματα θα ανοίγουν και τότε… ο Θεός ας βάλει το χέρι του»

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εγκριθεί καθώς περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές που επιβάλλονται, όπως η αναθεώρηση του άρθρου 86 για τα ποινικά αδικήματα υπουργών, αλλά και που επιθυμεί η κοινωνία όπως τα δημοψηφίσματα.

«Η κρίση, είπε μας οδήγησε να κοιτάξουμε κατάματα το δημοκρατικό έλλειμμα, τις θεσμικές και διοικητικές ανεπάρκειες, αλλά και να κατανοήσουμε τους τρόπους οργάνωσης και αυτοπροστασίας των οικονομικών και πολιτικών ελίτ που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με το Σύνταγμα. Και ακριβώς επειδή η κρίση λειτούργησε αφυπνιστικά, έφερε στο προσκήνιο με ένταση λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ισότητα, περισσότερη κοινωνική προστασία. Αλλά και το αίτημα για τη ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

– «Πρέπει λοιπόν να μάθουμε να εμπιστευόμαστε το λαό όπως πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε τη δημοκρατία. Και γι΄αυτό σας καλώ να στηρίξετε τις προτάσεις για τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Μητσοτάκης: Οι πολίτες να αποφασίσουν ποια κατεύθυνση θέλουν για το νέο Σύνταγμα

Από την άλλη πλευρά ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως η πλειοψηφία οφείλει να στηρίξει και τις προτάσεις της ΝΔ προκειμένου ο λαός στις εκλογές που μεσολαβούν να αποφασίσει τις αλλαγές που προτιμά.

«Ενώ το ίδιο το Σύνταγμα μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε συναινέσεις, η κυβέρνηση συστηματικά διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Δεν διστάζει να μετατρέψει ακόμα και το Σύνταγμα σε εργαλείο πολιτικού αντιπερισπασμού. Με την πρότασή μας, στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα επιλέξουν όχι μόνο ποιο κόμμα θέλουν στην κυβέρνηση, αλλά και ποια κατεύθυνση επιθυμούν για το νέο Σύνταγμα. Γιατί άραγε κ. Τσίπρα δεν συμφωνείτε; Δεν πρέπει να έχουν πάντα τον πρώτο λόγο οι πολίτες;»

Για την ποιότητα των συνταγματικών αλλαγών που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε:

– «Η πρότασή σας είναι κείμενο αναχρονιστικό και ιδεοληπτικό. Προσέξτε τα κεφάλαια που δεν θέλετε να αλλάξει τίποτα. Δημόσια διοίκηση, παιδεία, ανάπτυξη, δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν προτείνετε τίποτα. Αφήνετε άθικτες τις δομές που συνετέλεσαν στην κρίση γιατί σε αυτές ποντάρετε»

Παράλληλα για την πρόταση της πλειοψηφίας που αφορά τα δημοψηφίσματα σημείωσε:

– «Αναρωτιέμαι κύριε Τσίπρα. Χρειάζεται πολύ θράσος να μιλάτε για διεύρυνση δημοψηφισμάτων όταν είστε ο άνθρωπος που έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που εξευτέλισε την έννοια του δημοψηφίσματος. Τρία χρόνια μετά από το δημοψήφισμα που διεξήχθη σε 6 ημέρες που εξωθήσατε τους πολίτες να ψηφίσουν “όχι” και μετά να το κάνετε “ναι” δεν αισθάνεστε την ανάγκη απολογίας; Δεν ξέρω αν είχατε καθαρό μυαλό αλλά μας κόστισαν αυτά πάνω από 100 δισ. ευρώ»

Πάντως, ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος γνωμάτευση ενός συνταγματολόγου υποστήριξε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη όχι μόνο για τα άρθρα που θα τροποποιηθούν αλλά και για την κατεύθυνση του περιεχομένου τους.

– «Η υπερψήφιση στην προτείνουσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη και ως προς την κατεύθυνση. Έχω να σας καταθέσω σχετικό σημείωμα του καθηγητή της Νομικής Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου με τίτλο “η δέσμευση της Βουλής από τις προτάσεις της κατευθύνουσας Βουλής”. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει ήδη απόφαση του ανωτάτου ειδικού δικαστηρίου που κάνει αυτή την ερμηνεία. Ότι η προτείνουσα Βουλή δεν δεσμεύει την αναθεωρητική Βουλή μόνο ως προς τα άρθρα αλλά και ως προς την κατεύθυνση»

Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε:

«Να ξεκαθαρίσουμε επίσης ότι οι αποφάσεις της προτείνουσας Βουλής δεν δεσμεύει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο των διατάξεων. Σας έιπα ότι αν θέλουμε ευρεία αναθεώρηση και να κάνουμε πράξη το πνεύμα του συντάγματος ότι η λαϊκή ετυμηγορία έχει λόγο ύπαρξης να συμφωνήσουμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο υπο αναθεώρηση διατάξεων και η επόμενη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία να αποφασίσει το περιεχόμενο των υπο αναθεώρηση διατάξεων. Καταλαβαίνω ότι ανησυχείτε ότι θα χάσετε της εκλογές. Πείτε το ξεκάθαρα ότι θα χάσετε τις εκλογές και θα ορίσουμε εμείς το περιεχόμενο των διατάξεων στην επόμενη Βουλή»

Για τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας

Ο πρωθυπουργός αναφορικά με τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας υπογράμμισε πως

– «έχει έρθει λοιπόν ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους. Γιατί το κράτος δε θρησκεύει αλλά αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες του, μιας αναφαίρετης και μη αναθεωρήσιμης ελευθερίας που παρέχει το Σύνταγμά μας σε κάθε πολίτη»

Σχετικά με τη συμφωνία με την Εκκλησία είπε ότι δεν την συμφώνησε μόνος του, αλλά με την Εκκλησία. Και είπε:

– «Τον Αρχιεπισκοπο δεν το σέβεστε την εκκλησία δεν τη σέβεστε; Εντάξει τους δημοσίους υπαλλήλους δεν τους σέβεστε. Φτάσατε στο σημείο να μιλήσετε για προεκλογική αβάντα του Αρχιεπισκοπου στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχετε ούτε ιερο ούτε όσιο για να είστε αξιωματική αντιπολίτευση»

Από την άλλη πλευρά ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε:

– «έχετε συμφωνήσει -διότι εμείς ένα ανακοινωθέν έχουμε δει μόνο αυτή τη στιγμή- και προχωράτε περίπου στην απόλυση 10.000 ιερέων. Αυτό μας λέτε. Διότι για να δημιουργηθούν 10.000 καινούργιες θέσεις κάποιοι πρέπει να έχουν φύγει. Έτσι δεν είναι κ. Τσίπρα; Μην κοροϊδευόμαστε. Και επειδή κάνατε μία αναφορά στην ανακοίνωση την οποία βγάλαμε και αφορούσε στα ζητήματα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας προφανώς και είμαστε σύμφωνοι. Έρχεστε σε συνέχεια όσων είχαμε κάνει εμείς το 2013 να προσθέσετε, ενδεχομένως, μία διάσταση που χωράει πολύ συζήτηση, αλλά στο ζήτημα αυτό επί της αρχής δεν διαφωνούμε»

Και σε άλλο σημείο πρόσθεσε:

– «Λέτε δεν θα είναι πια δημόσιοι υπάλληλοι. Τους βάζετε δηλαδή σε ένα καθεστώς μεγάλης προσωπικής ανασφάλειας, αλλά ταυτόχρονα εξακολουθείτε να τους πληρώνετε για να πάτε να κοροϊδέψετε κάποιους και να τους πείτε ότι απελευθερώνω 10.000 θέσεις για να κάνω 10.000 παραπάνω προσλήψεις. Αυτά είναι τερτίπια κ. Τσίπρα. Είναι λαϊκισμός του αισχίστου είδους στον οποίο επιδίδεστε, όχι απλά επειδή κοροϊδεύετε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι επιτελούν σήμερα ένα πολύ σημαντικό έργο. Διότι ο κάθε ιερέας είναι ένα στήριγμα για κάθε κοινωνία και δεν αναφέρομαι μόνο στα Θρησκευτικά του καθήκοντα, αλλά και στο κοινωνικό έργο το οποίο επιτελεί η Εκκλησία. Αυτό επιτελείται από τους παππάδες των ενοριών. Δεν επιτελείται από τους Μητροπολίτες, τους Δεσπότες. Για να είμαστε ξεκάθαροι εδώ για το τι σημαίνει σήμερα Εκκλησία της Ελλάδος»

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο κ. Τσίπρας είπε πως:

– «εμείς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αυτή την άποψη γιατί η αλλαγή αυτή πιστεύουμε ότι δεν θα είναι προς όφελος της ελληνική κοινωνίας. Λέτε ότι τα πανεπιστήμια είναι μέσα στην ανομία. Αν υποθέσουμε πως ισχύει θέλω να μου εξηγήσετε γιατί αν γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αναβαθμιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Συνεπώς, αυτό που θα επιφέρει η πρόταση σας είναι τα Δημόσια πανεπιστήμια να υποβαθμιστούν»

– «Όσο είμαστε εμείς εδώ και θα είμαστε αρκετό καιρό με την αντιπολίτευση που έχουμε, δεν θα έχουμε άλλη παιδεία για τους κληρονόμους και άλλα για τα παιδιά του λαού»

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

– «επειδή μας μιλήσατε πάλι για τα φτωχά και τα πλούσια παιδιά τα οποία διαχωρίζονται και επειδή μόνο οι πλούσιοι πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία και σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Κοιτάξτε να δείτε. 50.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό σήμερα και επιλέγουν να πληρώσουν για την εκπαίδευσή τους, δεν είναι όλοι πλούσιοι κύριε Τσίπρα. Κατεξοχήν είναι παιδιά της μεσαίας τάξης».

– «Το βασικό μας μέλημα, κ. Τσίπρα, είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο… Πουθενά στον κόσμο δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν τελεί υπό κατάληψη από συλλογικότητες που απαγορεύουν στους υπόλοιπους φοιτητές να μπορέσουν να κάνουν τα μαθήματά τους Πέμπτη και Παρασκευή, επειδή έτσι το γουστάρει ο Ρουβίκωνας. Αν έτσι εννοείτε τον φοιτητικό και μαθητικό ακτιβισμό, να τα ξεχάσετε αυτά κ. Τσίπρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος και έχουμε φτάσει με τις δικές σας αθλιότητες σήμερα να υπάρχει ένας μόνο χώρος στην Ελλάδα, στον οποίον δεν μπορεί κάποιος να εκφράσει την άποψή του, και αυτός να είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Διότι σήμερα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, αν πεις κάτι το οποίο δεν αρέσει στους μπαχαλάκηδες, σε τσιμεντώνουν, σε πλακώνουν στο ξύλο, σε προπηλακίζουν»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.