Σήμερα στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία για τη ΛΑΡΚΟ

Στις 12 το μεσημέρι

Σήμερα στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία για τη ΛΑΡΚΟ

Σε ονομαστική ψηφοφορία σήμερα στις 12 το μεσημέρι η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, τη μεγαλύτερη παραγωγού σιδηρονικελίου στην Ευρώπη, μία διαδικασία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας επί του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, άρχισε στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη μία, ξημερώματα Τετάρτης. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στη ΛΑΡΚΟ σημειώνοντας ότι την τελευταία 10ετία, από τον κρατικό προϋπολογισμό, δόθηκαν μόνο από τη σημερινή κυβέρνηση 53 εκατομμύρια.

«Εσείς δεν δώσατε ούτε ένα ευρώ στη ΛΑΡΚΟ. Απλά αυξάνατε τα χρέη. Πληρώνονταν οι εργαζόμενοι και χρωστούσατε παντού», είπε ο υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία για την εταιρεία, την τελευταία 10ετία. Κοντά σε αυτά, ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι η χώρα κατηγορήθηκε για δυνητικές παράνομες κρατικές ενισχύσεις, από το 2014 και μετά. Ήταν ενισχύσεις, όπως είπε, αφορούσαν

στη μη είσπραξη οφειλών της ΛΑΡΚΟ από το ελληνικό δημόσιο,
στη χορήγηση κρατικής εγγύησης από το δημόσιο, για την κάλυψη δανείου από την Αγροτική Τράπεζα το 2008,
στη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά το έτος 2009,
στη χορήγηση εγγύησης από τον Δημόσιο για την κάλυψη εγγυητικής επιστολής της ΕΤΕ προς την ΛΑΡΚΟ το 2010
στη μη είσπραξη φορολογικού προστίμου το 2010
χορήγηση κρατικών εγγυήσεων, από το Ελληνικό Δημόσιο, για την κάλυψη δύο δανείων, της ΑΤΕ προς τη ΛΑΡΚΟ το 2011.
«Αυτά ήταν τα έξι μέτρα, πάνω στα οποία στηρίχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να κρίνει ότι δυνητικά είναι παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Ήρθε η πολιτεία, και οι διαδοχικές κυβερνήσεις και προσπάθησαν να πείσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι δεν είναι παράνομες κρατικές ενισχύσεις», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκανε τίποτα για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, που είχαν προσδιοριστεί για την περίοδο από το 2014 και μετά, για τις απαιτούμενες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, της 28.3.2019, στην οποία δήλωνε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ανοιχτή να εργαστεί αποτελεσματικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να βρεθεί μια λύση σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι, σε εκείνη την επιστολή, ο κ. Τσακαλώτος δήλωνε ότι διάφοροι δυνητικοί επενδυτές έχουν ήδη εκφράσει ανεπίσημα το ενδιαφέρον τους, για το σύνολο της εταιρείας ή για κάποια στοιχεία του ενεργητικού της, ως επιβεβαίωση της δυναμική της εταιρείας, για επιστροφή σε κερδοφορία.

Κατά τη διάρκεια της καταληκτικής του παρέμβασης, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε για το κόστος δανεισμού. «Θα ήταν ανεύθυνο, από οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία υπουργείου Οικονομικών, να πει ότι δεν είναι στοιχείο ανησυχίας, η αύξηση του κόστους δανεισμού. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο, είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, αυξάνεται το κόστος δανεισμού όλων των χωρών. Αυτό αποδεικνύει και επιβεβαιώνει την ανάγκη υλοποίησης διορατικής εκδοτικής στρατηγικής- θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Γενικό Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ- και συνετής δημοσιονομικής πολιτικής», είπε και πρόσθεσε ότι «σήμερα, το κόστος δανεισμού είναι μια απάντηση σε όσους έλεγαν πόσο ακριβά δανείστηκε η χώρα’ και είναι και απάντηση σε όσους ανεύθυνα ακολουθούν τη λογική του «δώστα όλα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η χώρα θα έχει έλλειμμα φέτος. Εισηγείστε κάποιοι εδώ μέσα να αυξηθεί το έλλειμμα, δηλαδή εισηγείστε η χώρα να πάει να δανειστεί την ίδια ώρα που λέτε ότι το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί. Άρα ουσιαστικά να αυξήσουμε το κόστος, να αυξήσουμε τους τόκους, να υποθηκεύσουμε το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας. Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε με υπευθυνότητα, με ρεαλισμό να είμαστε κοντά στην κοινωνία, δίπλα στην κοινωνία, να χτίζουμε δίχτυ ασφαλείας για να προστατέψουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δαπανώντας περισσότερους πόρους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και θα αφήσουμε την Αξιωματική Αντιπολίτευση στις αυταπάτες της», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.