Έρχεται η αναστροφή των μαγνητικών πόλων της Γης; Αυτό αναφέρει η επιστημονική κοινότητα και μάλιστα υποστηρίζει ότι η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη!

Όπως παρατηρούν ο μαγνητικό βόρειος Πόλος μετακινείται συνεχώς από τον Καναδά προς την περιοχή της Σιβηρίας και το φαινόμενο έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που οι επιστήμονες προσπαθούν να ανανεώνουν συνεχώς τον παγκόσμιο χάρτη των μαγνητικών Πόλων.

Γνωστός ως «Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο» ουσιαστικά περιλαμβάνει τη λειτουργία όλων των σύγχρονων συστημάτων ναυτιλίας από αεροσκάφη και πλοία μέχρι τα συστήματα GPS των κινητών τηλεφώνων.

Η πιο πρόσφατη επανέκδοση του «χάρτη» βγήκε το 2015 και υποτίθεται ότι θα κρατούσε μέχρι το 2020, αλλά εις μάτην.

Ο μετακίνηση του μαγνητικού Πόλου είναι τόσο ραγδαία (μετακινείται κατά 50 χλμ. το χρόνο) κάτι που σημαίνει ότι είναι απαραίτητος ο επαναπροσδιορισμός του.

«Μετακινείται κατά 50 χλμ. κάθε χρόνο. Μεταξύ του 1900 και του 1980 οι μεταβολές ήταν απειροελάχιστες, αλλά τα τελευταία 40 χρόνια η αλλαγή αυτή έχει επιταχύνει τρομερά», λέει ο Ciaran Beggan της βρετανικής γεωλογικής εταιρείας με έδρα το Εδιμβούργο.

Αυτό όμως που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι πως οι επιστήμονες αδυνατούν προς το παρόν τουλάχιστον, να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό Nature, η Γη είναι ένας ζωντανός πλανήτης, με «ποτάμια» λιωμένου σιδήρου να ρέουν στο εσωτερικό του. Αυτή ακριβώς η κινητικότητα είναι που γεννά το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας.

Ωστόσο, σημειώνεται, ότι το τελευταίο διάστημα «συμβαίνει κάτι περίεργο στα βάθη της Γης και οδηγεί στη μετατόπιση του βόρειου πόλου από τον Καναδά προς τη Σιβηρία».

Παρά τις εδραιωμένες θεωρίες για τη μετακίνηση υλικών στο εσωτερικό της Γης, δεν έχει εξακριβωθεί η αιτία της αυξανόμενης ταχύτητας στην κίνηση των μαγνητικών πόλων και το σημαντικότερο:

Εάν οι μεταβολές αυτές στο εσωτερικό της Γης που με τη σειρά τους επηρεάζουν το μαγνητικό πεδίο, οφείλονται σε παράγοντας εντός της Γης ή σε άλλους εξωγενείς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!