Με ποινή 2 εβδομάδων φυλάκισης τιμωρήθηκε ένας στρατιώτης του ισραηλινού Στρατού ο οποίος «ανέβασε» στο ίντερνετ μέσω του κινητού του I phone μια φωτογραφία που απεικονίζει το κεφάλι ενός νεαρού παλαιστίνιου αγοριού μέσα από τα σκοπευτικά μιας διόπτρας όπλου προκαλώντας κοινωνική κατακραυγή από όλα τα μέρη του κόσμου.

Η φωτογραφία αναδημοσιεύτηκε από πολλά site διεθνώς με αποτέλεσμα το θέμα να λάβει διαστάσεις εκθέτοντας τη δημόσια εικόνα του Ισραηλινού Στρατού και επαναφέροντας τις συνθήκες που επικρατούν στα κατεχόμενα για τους Παλαιστίνιους.

Ομάδα απόστρατων στρατιωτικών των ισραηλινών Ε.Δ που έχει ως στόχο την αφύπνιση της κοινής γνώμης, με αφορμή τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα ανέφεραν χαρακτηριστικά: « Αυτή είναι η καθημερινότητα στα κατεχόμενα και έτσι ακριβώς είναι η μορφή που έχει ο έλεγχος που ασκεί ο Στρατός σε άμαχο πληθυσμό»!

Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η φωτογραφία αυτή μαρτυρά ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά από το 2003 όταν μια ανάλογη φωτογραφία που τραβήχτηκε τότε από άλλο ισραηλινό στρατιώτη.

Αλλάζουν λένε τα μέσα που λαμβάνεται και μοιράζεται μια φωτογραφία αλλά όχι η αίσθηση επιβολής της ισχύος δια της βίας σε έναν άλλο λαό.

Η αίσθηση άσκησης υπερβολικής βίας και ξεκάθαρης περιφρόνησης για την ανθρώπινη ζωή είναι άμεσα φανερή υποστηρίζουν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Από τη πλευρά του ο ισραηλινός Στρατός, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με το ζήτημα που έλαβε διαστάσεις, ανέφερε ότι: «Οι ενέργειες του στρατιώτη που τράβηξε τη φωτογραφία δε συμβαδίζουν με το πνεύμα και τις αξίες του Στρατού του Ισραήλ».

Αναφέρθηκε επίσης ότι οι διοικητές όλων των μονάδων ενημερώθηκαν για το συμβάν το οποίο βρίσκεται υπό διερεύνηση ενώ σημειώνεται ότι ο «λογαριασμός» του στρατιώτη από το πρόγραμμα που «ανέβασε» τη φωτογραφία στο διαδίκτυο έχει κλείσει.

Σε ένα ανάλογο συμβάν ένας άλλως ισραηλινός στρατιώτης είχε την ιδέα να αποθανατίσει τον εαυτό του δίπλα σε φιμωμένους και δεμένους παλαιστίνιους κρατούμενους,  και εν συνεχεία να την «ανεβάσει» στο Facebook.

Η φωτογραφία αφαιρέθηκε λίγο αργότερα και ο στρατιώτης επίσης καταδικάστηκε σε 15ημερη φυλάκιση σε στρατιωτικές φυλακές ενώ δεν διεξάγεται έρευνα καθώς έχει ήδη δοθεί ποινή αλλά στο πλαίσιο πειθαρχικής και όχι ποινικής στρατιωτικής νομοθεσίας.

Η εξέλιξη των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης και η ευκολία πρόσβασης σε αυτά μέσω της διαδεδομένης χρήσης κινητών τηλεφώνων νέας γενιάς, σε συνδυασμό με την ικανότητα λήψης και διανομής των φωτογραφιών που λαμβάνει ένας χρήστης από το κινητό του έχουν προκαλέσει τεράστιο ζήτημα χρήσης τους από στρατιωτικό προσωπικό.

Όχι μόνο στο Ισραήλ αλλά στις Ένοπλες Δυνάμεις πολλών δυτικών χωρών μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα όπου έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να ανεβαίνουν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης βίντεο και φωτογραφίες από ένστολο προσωπικό κυρίως νεαρής ηλικίας.

Το ζήτημα που προκύπτει έχει μεγάλες διαστάσεις καθώς άπτεται των κανόνων ασφαλείας ευαίσθητων εγκαταστάσεων όπως επίσης και εξασφάλισης απορρήτου ευαίσθητων πληροφοριών τα οποία μπορεί να δημοσιευτούν με μεγάλη άνεση από ένα απλό smartphone.

Στην περίπτωση επιχειρήσεων διατήρησης ασφάλειας και κατοχής μακράς διαρκείας, όπως συμβαίνει στη περίπτωση του Ισραήλ μια λάθος φωτογραφία μπορεί να εκθέσει ανεπανόρθωτα τη δημόσια εικόνα του στρατεύματος διασύροντας της χώρα στα διεθνή ΜΜΕ.

Όμως ακόμη περισσότερο σε περίοδο επιχειρήσεων η δυνατότητα αυτή μπορεί να έχει ιδιαίτερα δυσμενείς  συνέπειες καθώς ένας επιπόλαιος χρήστης μπορεί ηθελημένα ή εν αγνοία του να μεταδώσει κρίσιμες πληροφορίες που μπορούν να θέσουν μια επιχείρηση σε κίνδυνο.

Και αυτός είναι ο εφιάλτης για κάθε στρατιωτικό διοικητή, καθιστώντας σαφές ότι η πρόκληση είναι μεγάλη για τον τρόπο χρήσης και τον έλεγχο των socialmedia και των «έξυπνων» συσκευών που διαθέτει πλέον η πλειονότητα του στρατιωτικού προσωπικού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr