Δυστυχώς, κατά τα πρώτα στάδια της εξερεύνησης του διαστήματος στη δεκαετία του 1940 έως το 1960, τα ζώα χρησιμοποιήθηκαν σε δοκιμές διαστημικής πτήσης.

Η Λάικα (στα ρώσικα Лайка, “Αυτή που γαβγίζει”, 1954 – 3 Νοεμβρίου 1957) ήταν μία σκυλίτσα που χρησιμοποιήθηκε στο Σοβιετικό Διαστημικό Πρόγραμμα. Στις 3 Νοεμβρίου 1957, έγινε ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, επιβαίνοντας στον τεχνητό δορυφόρο Σπούτνικ 2. Δυστυχώς, η Λάικα δεν επέζησε.

Το πρώτο ζώο που στάλθηκε όμως στο διάστημα ΔΕΝ ήταν η Λάικα! Μερικά χρόνια πριν έγιναν και άλλες απόπειρες.

Στις 31 Αυγούστου 1950, οι ΗΠΑ έστειλαν ένα ποντίκι στο διάστημα πάνω σε ένα V-2 αλλά ο πύραυλος διαλύθηκε επειδή το σύστημα αλεξίπτωτων απέτυχε.

Στις 22 Ιουλίου 1951, η Σοβιετική Ένωση ξεκίνησε την πτήση R-1 IIIA-1, μεταφέροντας τα σκυλιά Tsygan (Ρωσικά: Цыган, “Gypsy”) και Dezik (Ρωσικά: Дезик) στο διάστημα, αλλά όχι σε τροχιά. Και τα δύο “διαστημικά σκυλιά” επέζησαν από την πτήση.

Ο Χαμ είναι ένα ακόμα ζωάκι που έγραψε τη δική του ιστορία στη διαστημική πτήση των ζώων, καθώς ήταν ο πρώτος χιμπατζής που έφτασε στο διάστημα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1961! Ο Χαμ εκπαιδεύτηκε για να εκτελεί καθήκοντα κατά τη διάρκεια της διαστημικής πτήσης και έγινε το πρώτο ζώο που αλληλεπιδρά με ένα διαστημικό σκάφος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!