Η πυραυλική διαστημική εταιρία “Energia” ολοκλήρωσε τον τεχνικό σχεδιασμό του νέου ρωσικού επανδρωμένου διαστημοπλοίου, το οποίο πρέπει να αντικαταστήσει τα θρυλικά «Σογιούζ». Ως το 2017, πρέπει να ξεκινήσουν τις δοκιμές πτήσης του.

Για πρώτη φορά μακέτα με πραγματικό μέγεθος του νέου διαστημοπλοίου παρουσιάστηκε στη Διεθνή Αεροδιαστημική Έκθεση MAKS 2011. Σήμερα η εταιρία “Energia” ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του τεχνικού σχεδιασμού του διαστημοπλοίου με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το διαστημόπλοιο θα μπορεί να μεταφέρει σε τροχιά έως και 500 κιλά φορτίο. Όμως ο βασικός του προορισμός είναι η μεταφορά σε περίγεια τροχιά εξαμελούς πληρώματος και όχι τριμελούς, όπως συμβαίνει σήμερα, λέει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Ειδήσεις της διαστημικής » Ιγκορ Μαρίνιν:

 Το νέο διαστημόπλοιο είναι πιο οικονομικό από άποψη καυσίμων και πυραύλων, καθώς και σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση των αναγκών του τροχιακού σταθμού  είτε αυτός θα είναι ο ΔΔΣ ή, ίσως, κάποιος άλλος σταθμός, τον οποίο θα κατασκευάσει η Ρωσία στο μέλλον.

Ακόμα και αν χρειαστεί τριμελές πλήρωμα, θα μπορεί στη θέση των κοσμοναυτών να φορτωθεί στο διαστημόπλοιο επιπρόσθετος εξοπλισμός. Έτσι το διαστημόπλοιο θα εκτελεί και λειτουργία μεταγωγικού.

Εκτός αυτού, είναι διαστημόπλοιο καθολικής χρήσης, δεν προορίζεται μόνο για πτήσεις σε περίγεια τροχιά και για τον εφοδιασμό του τροχιακού σταθμού, όπως η τωρινή εκδοχή του «Σογιούζ», αλλά και για μακρινές πτήσεις. Οι τροποποιήσεις του θα μπορούν να πετούν γύρω από τη Σελήνη και να πραγματοποιούν πτήση σε τροχιά της Σελήνης.

Αν υιοθετηθεί απόφαση για την κατασκευή τροχιακού σταθμού σε περίγεια τροχιά, ο εφοδιασμός του μπορεί να πραγματοποιείται με τη βοήθεια αυτού του διαστημοπλοίου, υπογραμμίζει ο εμπειρογνώμονας. Εκτός αυτού, έχοντας μεγάλα αποθέματα ενέργειας, θα μπορεί να εκτελεί αρκετά μακρές αυτόνομες πτήσεις.

Στο νέο διαστημόπλοιο οι κοσμοναύτες θα έχουν πιο άνετες συνθήκες δουλειάς, σχεδόν έχει διπλασιαστεί ο ωφέλιμος χώρος και είναι πιο εύκολη η διεύθυνση του σκάφους. Και, τέλος, χάρη στο νέο σύστημα προσεδάφισης έχουν μειωθεί σημαντικά οι υπερφορτίσεις.

Οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της διαστημικής  θεωρούν ότι το υπό ανάπτυξη διαστημόπλοιο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τις επανδρωμένες πτήσεις στη Σελήνη.

Ο πιο κατάλληλος πύραυλος για το νέο διαστημόπλοιο μπορεί να αποδειχτεί ο υπό ανάπτυξη ρωσικός μεταφορέας “Angara”. Ωστόσο, όπως λένε οι ειδικοί, το καθολικής χρήσης διαστημόπλοιο σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να τοποθετείται και σε άλλους πυραύλους-φορείς.   

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr