Space X: Όλα έτοιμα για την πρώτη επανδρωμένη διαστημική πτήση των ΗΠΑ από το 2011

Space X: Όλα έτοιμα για την πρώτη επανδρωμένη διαστημική πτήση των ΗΠΑ από το 2011

Οι αστροναύτες της NASA, Ρόμπερτ Μπένκεν και Ντάγκλας Χάρλεϊ, θα γράψουν ιστορία φέτος το Μάιο.

Αυτό γιατί αποτελούν το πλήρωμα της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της Space X, που έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 27 του μήνα.

Οι Μπένκεν και Χάρλεϊ ξεκίνησαν τις καριέρες τους ως δοκιμαστές πιλότοι πολεμικών αεροσκαφών με χιλιάδες ώρες πτήσης.

Η επιλογή τους για τη συγκεκριμένη αποστολή έγινε από τη NASA το 2018.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Χάρλεϊ τόνισε:

«Αντιμετωπίζουμε την πρόκληση σαν οποιαδήποτε άλλη. Το πιθανότερο είναι ότι θα συζητήσουμε και θα σκεφτούμε περισσότερα πράγματα αφού επιστρέψουμε».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ στο ερώτημα τι θα απαντούσε σε κάποιον που θα του έλεγε ότι από δοκιμαστής αεροσκαφών θα κατέληγε μέλος αυτής της ιστορικής αποστολής, ο Μπένκεν απάντησε:

«Εκτιμώ ότι το πιθανότερο θα του έλεγα ότι είναι τρελός».

Η αποστολή προετοιμάζεται εδώ και αρκετά χρόνια.

Θα είναι η πρώτη φορά που αστροναύτες θα ταξιδέψουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από αμερικανικό έδαφος μετά τον τερματισμό του προγράμματος του Διαστημικού Λεωφορείου το 2011.

Παράλληλα, θα είναι η πρώτη φορά από το μακρινό 1981 που αστροναύτες της NASA θα ταξιδέψουν με ένα καινούργιο τύπο διαστημικού οχήματος.

Το όχημα του Space X, η κάψουλα Crew Dragon, είναι ένα εντελώς διαφορετικό όχημα από τον προκάτοχό του, το Διαστημικό Λεωφορείο. Συγκεκριμένα, το δεύτερο στηριζόταν σε γιγάντιους πυραύλους ώθησης, τοποθετημένους περιμετρικά του, ώστε να μεταφέρει τους αστροναύτες από τη Γη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το Crew Dragon είναι σαφώς μικρότερο σε μέγεθος και εκτοξεύεται όντας στην κορυφή ενός πυραύλου. Μοιάζει, δε, περισσότερο στο ρωσικό Soyuz.

Οι Μπένκεν και Χάρλεϊ, εκτός από συνάδελφοι, διατηρούν και στενή φιλική σχέση, σύμφωνα με το CNN. Έχουν παραστεί ο ένας στο γάμο του άλλου και έχουν περάσει πολύ χρόνο μαζί.

«Πολλές φορές ολοκληρώνουμε ο ένας την πρόταση που λέει ο άλλος» τονίζει ο Μπένκεν.

«Ο ένας μπορεί να προβλέψει εύκολα την επόμενη κίνηση του άλλου. Είναι σαν να διαθέτουμε ένα επιπλέον σετ από χέρια ο καθένας» συμπληρώνει ο ίδιος.Αναφερόμενος στην αποστολή και τις δυσκολίες της, ο Χάρλεϊ επισημαίνει: «Καθήκον μας είναι περισσότερο η παρακολούθηση της ορθής λειτουργίας όλων των συστημάτων και λιγότερο το πραγματικό πιλοτάρισμα του οχήματος».

Ο Μπένκεν ταξίδεψε για τελευταία φορά στο διάστημα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. «Ο γιος μου έχει δει μόνο φωτογραφίες και βίντεο καθώς δεν είχε γεννηθεί ακόμη» διηγείται ο ίδιος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Πιστεύω ότι η αποστολή είναι πολύ σημαντική για την Αμερική αλλά και για όλους εμάς, τους ανθρώπους. Θέλω ο γιος μου να αισθάνεται περήφανος για την πατέρα του» καταλήγει ο Μπένκεν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.