Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Αστρονόμοι ανακάλυψαν «τούνελ» που συνδέει το ηλιακό μας σύστημα με τον αστερισμό του Κενταύρου

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics

Αστρονόμοι ανακάλυψαν  «τούνελ» που συνδέει το ηλιακό μας σύστημα με  τον αστερισμό του Κενταύρου

Αστρονόμοι ανακάλυψαν πρόσφατα έναν «διαστρικό τούνελ», ένα κοσμικό κανάλι που συνδέει το ηλιακό μας σύστημα με απομακρυσμένα αστέρια, ανατρέποντας τις παραδοσιακές μας απόψεις για το διαστρικό χώρο.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics, βασίστηκε σε δεδομένα από το όργανο eRosita του Ινστιτούτου Max Planck, αποκαλύπτοντας μια σήραγγα χαμηλής πυκνότητας και υψηλής θερμοκρασίας πλάσματος που εκτείνεται από το ηλιακό μας σύστημα προς τον αστερισμό του Κενταύρου που απέχει 4,2 εκατ. έτη φωτός.

Μια παρόμοια οδός φαίνεται να συνδέεται και με τον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός, υποδεικνύοντας ένα πιθανό δίκτυο διασυνδέσεων.

Το ηλιακό μας σύστημα βρίσκεται μέσα σε μια περιοχή γνωστή ως Τοπική Ζεστή Φούσκα (Local Hot Bubble – LHB), ένας χώρος περίπου 300 ετών φωτός που διαμορφώθηκε από εκρήξεις σουπερνόβα πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Αυτές οι εκρήξεις θέρμαναν το περιβάλλον αέριο, δημιουργώντας ένα περιβάλλον χαμηλής πυκνότητας. Η eRosita, μέσω των ακτίνων Χ, επέτρεψε στους επιστήμονες να χαρτογραφήσουν το περιβάλλον, αποκαλύπτοντας τη δομή και τις θερμοκρασιακές διαφορές της φούσκας.

Το «τούνελ» προς τον Κενταύρο φαίνεται να διαπερνά το θερμό υλικό, πιθανώς συνδέοντας το ηλιακό μας σύστημα με άλλα αστρικά συστήματα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τέτοια κανάλια μπορεί να αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου δικτύου, διαμορφωμένου από τους ανέμους νεαρών άστρων και τα υπολείμματα σουπερνόβα. Αυτή η ανακάλυψη υποστηρίζει παλαιότερες θεωρίες για συνδεδεμένες κοιλότητες στο διάστημα, δείχνοντας ότι ο χώρος δεν είναι απλώς κενός, αλλά ένα δυναμικό περιβάλλον με πλάσμα, σκόνη και μαγνητικά πεδία.

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι το ηλιακό μας σύστημα μπήκε στην LHB πριν από λίγα εκατομμύρια χρόνια, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσουμε την κοσμική μας γειτονιά. Οι μελλοντικές αποστολές με πιο ευαίσθητα όργανα θα αποκαλύψουν περισσότερα για αυτά τα κανάλια, ίσως αλλάζοντας την κατανόησή μας για τη θέση μας στο γαλαξία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.