ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Έτσι ακούγεται ο ήχος ενός μετεωρίτη που σκάει στον Άρη (ηχητικό απόσπασμα)

Ο ήχος δεν ακούγεται σαν κρότος αλλά σαν «μπλοπ»

Έτσι ακούγεται ο ήχος ενός μετεωρίτη που σκάει στον Άρη (ηχητικό απόσπασμα)

Το διαστημόπλοιο InSight της NASA στον πλανήτη Άρη κατάφερε κάτι που δεν είχε καταφέρει κανείς: να ακούσει τον ήχο που κάνει ένας μετεωρίτης όταν πέφτει σε άλλον πλανήτη!

Το διαστημόπλοιο InSight που βρίσκεται στον πλανήτη Άρη κατέγραψε τέσσερα περιστατικά τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία ένας μετεωρίτης διασχίζει την ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη και εκρύγνυται.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2021, το σεισμόμετρο του InSight εντόπισε ένα μετεωρίτη που προσέκρουσε στην επιφάνεια του πλανήτη.

Στο παρακάτω αρχείο του Soundcloud μπορείτε να ακούσετε ένα μετεωρίτη να εισέρχεται στην ατμόσφαιρα του Άρη, να εκρήγνυται σε πολλά κομμάτια και να πέφτει στην επιφάνεια αρκετά δυνατά ώστε να δημιουργήσει έναν κρατήρα.

Οι καταγραφές των δονήσεων επέτρεψαν στους ερευνητές της αποστολής να υπολογίσουν περίπου πού προσέκρουσαν τα αντικείμενα. Στη συνέχεια, ο δορυφόρος MRO της NASA εντόπισε τους αντίστοιχους κρατήρες.

Ο ήχος που κατέγραψε σε αυτή την περίπτωση το InSight δεν ακούγεται σαν κρότος αλλά σαν «μπλοπ». Όπως εξήγησε η NASA, αυτό «οφείλεται σε ένα περίεργο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που ακούγεται όταν οι μπάσοι ήχοι φτάνουν πριν τους ήχους υψηλής συχνότητας.

«Οι εφεδρικοί αισθητήρες του InSight ενσωματώνονται αυτή τη στιγμή στο όργανο FSS που προγραμματίζεται να μεταφερθεί στη Σελήνη το 2025» δήλωσε στο Reuters ο Ραφαέλ Γκαρσία του Πανεπιστημίου της Τουλούζης.

Η ανάλυση των σεισμικών κυμάτων επέτρεψε στους γεωλόγους να υπολογίσουν για πρώτη φορά την εσωτερική δομή του πλανήτη. Οι μετρήσεις έδειξαν μεταξύ άλλων ότι ο πυρήνας του Άρη είναι λιγότερο πυκνός από ό,τι είχε εκτιμηθεί παλαιότερα και ότι το στρώμα του μανδύα είναι μεγαλύτερο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα το σεισμόμετρο της NASA είχε μέγεθος 5 βαθμών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.