ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Κρόνος: Εξαφανίζονται οι δακτύλιοι του – Ποια μέρα θα έχουν τη μέγιστη ορατότητα

Yπάρχουν ενδείξεις στο ηλιακό σύστημα ότι ξεθωριάζουν.

Κρόνος: Εξαφανίζονται οι δακτύλιοι του – Ποια μέρα θα έχουν τη μέγιστη ορατότητα

Αστροφωτογράφοι προσπαθούν να φωτογραφήσουν τους δακτυλίους του Κρόνου όσο πιο γρήγορα μπορούν, καθώς αναμένεται να εξαφανιστούν σταδιακά μετά το καλοκαίρι.

Παρόλο που οι δακτύλιοι του Κρόνου είναι σχετικά νέοι, σε κοσμική κλίμακα, υπάρχουν ενδείξεις στο ηλιακό σύστημα ότι ξεθωριάζουν.

Από τώρα και καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, οι δακτύλιοι έχουν κλίση προς τα κάτω, σε γωνία 9 μοιρών σε αντίθεση, γεγονός που θα τους κάνει πολύ καθαρούς και ευδιάκριτους.

Ωστόσο την επόμενη χρονιά η κλίση θα τους μετακινήσει στις3.7 μοίρες. Μέχρι το 2025, θα εξαφανιστούν σχεδόν εντελώς και θα αρχίσουν να ξαναγίνονται ορατοί από το 2032.

«Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι οι σχετικά μικροί δακτύλιοι γύρω από άλλους γίγαντες πλανήτες αερίου και πάγου του ηλιακού μας συστήματος είναι υπολείμματα δακτυλίων που κάποτε ήταν πελώριοι, όπως του Κρόνου. Ίσως, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, οι δακτύλιοι του Κρόνου, αφού εξασθενήσουν, θα μοιάζουν περισσότερο με τους αραιούς δακτυλίους του Ουρανού», λέει ο Paul Estrada, ερευνητής του Κέντρου Ames της NASA.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ευτυχώς, πριν συμβεί αυτό, οι αστροφωτογράφοι θα έχουν την καλύτερη ευκαιρία να συλλάβουν τους δακτυλίους τον Αύγουστο. Στις 27 Αυγούστου, ο Κρόνος θα βρεθεί σε θέση αντίθεσης (δηλαδή ακριβώς απέναντι από τον Ήλιο και με τη γη ανάμεσα) και συνεπώς θα έχει τη μέγιστη ορατότητα και φωτεινότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.